En aldrende pioner

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 30. august 2002.


Den 208-årige grafiske virksomhed Stibo A/S, det tidligere Aarhuus Stiftsbogtrykkerie, er på trods af sin høje alder en af pionererne i den danske IT- og grafikbranche.

Det er 208 år siden, at trykkersvenden Niels Lund i 1794 med et kongeligt privilegiebrev i hånden startede Aarhuus Stiftsbogtrykkerie. Dengang var det århusianske trykkeri med helt fremme i udviklingen af den nyeste informationsteknologi, der i det 18. århundrede bestod i at trykke bøger og andre publikationer på store maskiner. Siden er der sket meget, og den traditionelle trykpresse eksisterer stort set kun på museer, og moderne teknologi i form af computere og avancerede maskiner har taget over.
Virksomheden er dog ikke tynget af alderen, trykpressen er for længst udskiftet med den nyeste informationsteknologi, og koncernen har netop fremlagt en ambitiøs strategi, der skal styrke firmaets position som et af verdens førende inden for grafisk industri og IT-baserede publiceringsløsninger.
En af de mest synlige forandringer ved den grafiske virksomhed er navneændringen til Stibo A/S:
-Vi har valgt at skifte navn, fordi Aarhuus Stiftsbogtrykkerie er blevet misvisende for vores forretningsområde - vi er ikke et lokalt trykkeri. Navnet Stibo er også mere velegnet i forhold til vores internationale kunder, siger administrerende koncerndirektør Vilhelm Hvid fra Stibo A/S.
Fra telefonbøger til software
Indtil 1960'erne fungerede Aarhuus Stiftsbogtrykkerie som et traditionelt provinstrykkeri beliggende i det centrale Århus, hvor de blandt andet fremstillede telefonbøger for Jysk Telefon. Det gjorde de med stor succes, og i slutningen af 1960'erne producerede de telefonbøger for samtlige danske telefonselskaber. Det gav en enorm datamængde, der var vanskelig at håndtere. Det fik dem til at undersøge markedet for en helt nye teknologi - Elektronisk Data Behandling.
- Vi fandt et amerikansk selskab, CCI, som var pionerer på området. I starten indledte vi et samarbejde med dem, men i 1977 købte vi firmaet, flyttede det til Århus, og gav det navnet CCI Europe, siger Vilhelm Hvid.
Via CCI Europe har koncernen på denne måde redet med på IT-bølgen fra den spæde start frem til i dag. Det har ifølge Vilhelm Hvid givet Stibo A/S en unik profil på markedet:
- Vores teknologiske løsninger overgås ikke af andre. Det hænger utvivlsomt sammen med vores udsædvanligt lange historie som grafisk virksomhed kombineret med over 25 års erfaring med udvikling af avancerede IT-baserede publiceringsløsninger, siger Vilhelm Hvid.
Ny struktur
Ud over navneændringen gennemfører Stibo A/S også en strukturændring af koncernen. Mange af koncernens små afdelinger slås sammen, så man i dag har tre store divisioner med hver deres kerneområde. Det drejer sig om Stibo Graphic, Stibo Catalog og CCI Europe.
Stibo A/S er i dag en international koncern med mere end 1.000 medarbejdere i Skandinavien, England, USA, Tyskland, Frankrig og Fjernøsten. Stibo-koncernen ejes 100procent af Aarhuus Stiftsbogtrykkeries fond.

En solid virksomhed
Stibo A/S har ikke offentliggjort tal for indeværende regnskabsår. De offentliggøres på virksomhedens generalforsamling den 24. september.
- Vi er naturligvis påvirket af den amerikanske økonomis nedgang og IT-markedets afmatning. På trods af det kan vi offentliggøre et fornuftigt resultat, siger Vilhelm Hvid, administrerende koncerndirektør hos Stibo A/S.
Sidste regnskabsår (2000/2001) havde Stibo A/S en omsætning på 1.163 millioner kroner og et resultat før skat på 47,4 millioner kroner. Virksomheden har en solid egenkapital på 457 millioner kroner, der i løbet af de sidste tre regnskabsår er vokset med 74 millioner kroner.

Strukturen i den nye Stibo-koncern
Stibo Holding: Holdingselskab. Ejer en del af koncernens ejendomme. Ingen driftsaktiviteter.
Stibo A/S: Koncernens driftsselskab
Stibo Graphic: En sammenlægning af syv enheder: Stibo Graphic, Aarhuus Stiftsbogtrykkerie, Bogbinderiet Titan, Stibo Directory Solutions, Stibo Holme, Stibo.net og Stibo Media.
Stibo Catalog (tidligere The Stibo Group): Divisionen udvikler systemer til håndtering af meget store datamængder for udgivere af store, industrielle kataloger.
CCI Europe: Divisionen udvikler redaktionelle systemer samt systemer til annonceproduktion og annoncesalg.

Billedtekst:
- Vores teknologiske løsninger overgås ikke af andre, siger administrerende koncerndirektør Vilhelm Hvid fra Stibo A/S.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere