Betal med e-mail eller SMS

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 15. februar 2002.


SEND EN HUND. P2P-betalinger har stået i skyggen af mikrobetalinger for webindhold, når danske pengeinstitutter og andre aktører har set på alternative betalingsmidler via nettet. Men nu vil en dansk aktør slå sig fast som formidler af såvel e-mail- som sms-betalinger mellem private.

Digitale kræmmere, som gerne vil sælge på internationale web-auktioner uden at skulle etablere en decideret forretning. Familiemedlemmer fordelt over hele landet, der skal samle ind til gaven på Moster Ingrids 70 års-dag. De er alle i målgruppen for Peer-to-peer-betalinger (P2P), men indtil videre har der ikke været noget dansk alternativ til den populære amerikanske tjeneste Paypal, som har flere end 12 millioner registererede brugere og får 18.000 nye hver dag.
Også danskere med et internationalt kreditkort kan benytte Paypal til at betale for varer, når de handler på online-auktioner, men man kan kun bruge tjenesten til at modtage penge, hvis man har en konto i et af de lande, hvor Paypal har lavet aftaler. Det er ud over USA og Canada eksempelvis Tyskland og Storbritannien, men altså ikke Danmark.
Dansk pendant på vej
Det problem gav for halvandet år siden et par unge danskere blod på tanden for at etablere en danske pendant til Paypal, nemlig Ewire.dk, som har Skandiabanken som medaktionær og vil være danskernes foretrukne tjeneste, når der skal udveksles penge mellem private. Og Ewire vil ikke begrænse sig til e-mailbetalinger, men vil også understøtte betalinger via SMS og mikrobetalinger til webindhold.
- Vi kommer med mikrobetalinger og P2P-betalinger i løbet af et par måneder. Der har i Danmark været mere fokus på mikrobetalinger, men vi synes faktisk, at P2P er endnu mere interessant - for det er det, brugeren gerne vil have, siger siger Morten Holst, som er meddirektør i Ewire.dk.
Han er ikke selv for sikker på, hvorfor man ikke for længst har set et lignende tiltag fra eksempelvis de danske banker. Men han mener, at en af grundene er, at mikrobetalinger har haft online-mediernes interesse, og derfor har organisationer som eksempelvis Foreningen af Danske Online Medier (FDIM) skubbet på udviklingen. Og i modsætning til Ebay, som kan tilbyde såvel køber som sælger adgang til elektroniske betalingssystemer, der er integreret i auktions-webstedet, har danske auktions-aktører fokuseret på deres kerneforretning, nemlig blot at tjene procenter på auktions-salgene.
P2P-betaling skal skaffe brugere
Ewire.dk var også med i udbuddet om at levere mikrobetalingsløsningen til online-medierne, men blev ifølge Morten Holst fravalgt, fordi FDIM ønskede en løsning med efterbetaling i stedet for forudbetaling, som der lægges op til i Ewire.dks model, hvor en vis sum overføres til kontoen. Men han tror på, at Ewire.dk kan få andre kunder, især blandt mindre erhvervsdrivende på nettet. P2P-mulighederne skal gøre det attraktivt for forbrugerne at tilmelde sig, således at der er en etableret kundekreds, som eksempelvis forretningerne kan se en ide i at henvende sig til.
- Hvorfor ikke skaffe brugerne først ved at tilbyde P2P-betaling og så tilbyde mikrobetaling. Fordelen ved os er, at vi afregner i den lokale valuta, og at man skal kunne trække pengene ud på en dansk konto, siger Morten Holst, der har ambitioner om en nordisk ekspansion, når det danske marked er på plads.
Hos Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) er Jesper Grona Larsen formand for den interessegruppe, der beskæftiger sig med e-betalinger. Han mener blandt andet, at det er det meget monopolprægede danske bankmarked, der på godt og ondt har præget udviklingen af e-betaling.
- Vi har jo et veludbygget system for transaktioner mellem bankkonti, som man slet ikke kender i USA. Der er kreditkort samtidig et mere naturligt betalingsmiddel. Men når den grænseoverskridende e-handel tager fart, vil der ske meget, siger Jesper Grona Larsen, som desuden forventer, at udbredelsen af mikrobetaling vil bane vejen for P2P-betaling.

Fakta boks:
Paypal
P2P-betalingstjenesten Paypal har vokset sig stor på ryggen af auktions-giganten Ebay og stod sidste år for betalingstransaktionen i mere end hver fjerde af afsluttede Ebay-auktioner. Paypal har haft en transaktionsvolumen på to milliarder dollars mellem november 1999 og april 2001 og har fra begyndelsen tjent penge på renter, når kontoindehaverne lader mindre summer stå på deres Paypal-konti. Paypal er desuden begyndt at tage et gebyr på 2,6 procent for transaktionerne for at optimere indtjeningen i selskabet, der samlet har tabt 139 millioner dollars.
Paypal, som har overlevet en lang række konkurrenter fra dotcom-perioden, er i gang med at forberede en børsintroduktion - hvilket for en ren dotcom-virksomhed er næsten uhørt i denne tid. Men konkurrencen kommer samtidig fra en ny kant, nemlig Ebay selv. Auktionsfirmaet har etableret selskabet Billpoint i samarbejde med det amerikanske penge-telegramfirma Wells Fargo og anbefaler nu denne løsning til brugerne. Det kan seriøst true Paypals dominans.

Billedtekst:- Man skal kunne betale hinanden eller samle ind til en fælles gave, siger direktør Morten Holst fra selskabet Ewire.dk om funktionaliteten i selskabets program, der om et par måneder skal give danskerne mulighed for at sende penge via e-mail og SMS.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere