Web-lønsystem - guldgrube eller faldgrube

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. januar 2002.


Billedtekst: Lønsystemvirksomheden Lessor håber med systemet Danløn at blive det logiske alternativ til Dataløn og samtidig give
kunderne adgang til web-
indberetning. Her ses administrerende direktør Carsten Fich (tv.) sammen med direktør Steffen Bering Jensen fra
Nordija, som har udviklet den java-baserede webløsning.

WEB-LØN. Et nyt web-koncept vil tage kampen op med Dataløn om de små virksomheders
lønafregning. Men en kollega i branchen mener, at selv om web-afregning er en god ide, er det ikke en god forretning.

Når tømrermesteren skal afregne løn for sine tre svende og sekretæren, er det sjældent en opgave, han ser frem til. Lønafregning er besværligt og tidskrævende for små virksomheder, der ikke har ansatte til at klare opgaven eller råd til et forkromet lønsystem.
- Løn er et nødvendigt onde set fra virksomhedens synspunkt. Og det er lønbehandlingen i særdeleshed også, siger Carsten Fich, direktør i lønsystem-virksomheden Lessor, som i samarbejde med IT-selskabet Nordija har udviklet web-løsningen Danløn til lønafregning. Det gør det muligt for mester at gå online, taste de fornødne oplysninger og få en oversigt over den samlede netto-udbetaling, inden han sætter sin digitale godkendelses-signatur.
- Vi dækker samme behov som Dataløn. Du samler din information og rapporterer den til det offentlige. Men teknikken er ny, for her er det enkelt og tilgængeligt overalt. Du kan også vælge at sende det via din revisor, som kan se det fra sin egen skærm, siger Carsten Fich.
Hos konkurrenten Dataløn, som sidder på næsten trefjerdedele af markedet for lønindberetning hos virksomheder med under 50 ansatte, kan man også indberette via web. Men Dataløn har ved årsskiftet bebudet stor prisstigning på tilslutning til systemet, så eksempelvis en virksomhed med 10 ansatte skal betale 5.000 kroner og ikke længere 1.000 kroner for at blive tilsluttet systemet, mens det kan blive op til 75 procent dyrere at foretage den løbende indberetning for en virksomhed af samme størrelse.
Afskrækker ikke
Dermed håber Lessor at have fundet det rigtige tidspunkt at slå sig fast i markedet. Den største kunde-virksomhed har 25 ansatte, så det er klart de mindste arbejdsgivere, der er målgruppen til systemet. Det koster 15 kroner pr. lønseddel at afregne, og der er ingen månedlige gebyrer eller ekstraudgifter. Men Lessor skal tilrane sig en god bid af markedet, før Danløn bliver en rentabel satsning.
- Vi skal have mange kunder. Mindst 500, før det er interessant, siger Carsten Fich, som dog sætter sin lid til, at blandt andet revisorer, som håndterer lønafregning for flere små virksomheder, vil tage systemet til sig. Han er ikke bange for, at det vil afskrække kunderne at indberette så følsomme oplysninger som lønninger via web.
- E-banking er jo allerede bredt accepteret i befolkningen, siger han.
Danløn benytter samme krypteringsgrad som bankerne. Samtidig skal der to forskellige underskriftskoder til at godkende en lønafregning.
Lessor mener at have fundet en niche med sit web-afregningssystem, men en anden spiller på markedet for lønafregning har både overvejet og forkastet ideen med web-baseret lønafregning. Markedet er nemlig ikke modent til modellen, mener Ian Eggs, administrerende direktør i Lindhardt Løn og Personale A/S.
Skal vente
Ian Eggs har selv været med til at udvikle net-baserede forretningsmodeller i sit forrige job hos det svenske web-konsulenthus Adera.
- Da jeg blev ansat i Lindhardt, ville bestyrelsen gerne have, at vi skulle bevæge os i den retning. Men jeg overbeviste dem om, at det ikke var det rigtige tidspunkt. ASP-modellen ser godt ud på papiret, nærmest indlysende. Men en god ide giver ikke nødvendigvis et godt produkt eller et marked, siger han.
Dels er der den eksisterende konkurrent, Dataløn, som skal fravristes markedsandele i segmentet for små virksomheder. (Lindhardts egne kunder er mellemstore virksomheder, red.) Dels skal der en betragtelig kundegruppe til, før en afregning på 15 kroner pr. medarbejder pr. måned batter til et overskud. Endelig mener Ian Eggs slet ikke, at arbejdsgiverne er nær så tilbøjelige til at ville afregne online, som Danløn antager.
- Vi sælger for eksempel til regnskabschefer, og de er tit de mindst innovative i en virksomhed. De har altid de ældste computere - og stoler de mon på internet, spørger han.
Intranet før ASP
Men selv om han ikke tror på, at markedet for web-afregning vil være modnet før om fem-seks år, så ser Ian Eggs alligevel positivt på, at der kommer øget konkurrence på området.
Selv forventer han dog en mere gradvis udvikling.
Hos Lessor er Carsten Fich på det rene med, at der skal arbejdes hårdt for at skabe et marked, men alligevel tvivler han ikke på sit produkt.
- Selvfølgelig er der masser af barrierer, det var der også, da vi gik fra hestekøretøjer til damplokomotiver. Men vores største barriere er "plejer", for det her er ikke et spørgsmål "om", men "hvornår". Vi har vurderet, at tiden er moden, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere