Fuld fart ud af lommerne

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.


Lommecomputeren er blevet til meget
mere end en elektronisk kalender. Det kommende ægteskab med mobiltelefonen skal gøre de små intelligente lommeenheder til virksomhedernes mobile
terminaler.

Pocket PC 2002 var Microsofts hemmelige våben i 2001 imod Palm, der hidtil havde siddet hårdt i det.
Først i oktober frigav Microsoft det nye designkoncept, der er en videreføring af det eksisterende Pocket PC-koncept.
Der er nu kraftigt forbedret TCP/IP kommunikation med blandt andet indbygget VPN (Virtual Private Network) hvilket giver sikker opkobling til en virksomheds interne systemer. De kan fjernbetjenes via den indbyggede klient til Microsofts Terminal server.
Langt de fleste af ændringerne fra Pocket PC til 2002- versionen har haft som mål at få Microsofts lommecomputer til at blive en klient i en virksomheds netværk. Og helst med en antenne på.
Konvergensen er på vej
Den europæiske lancering af Pocket PC 2002 indeholdt klare beviser for Microsofts antenne-trang,
idet den engelske teleoperatør O2 viste deres integrerede telefon og Pocket PC-enhed som den store nyhed.
Det nye ligger i, at teleoperatøren selv står som fabrikant af enheden, der i øvrigt er bygget af samme firma, som fabrikerer Compaqs iPAQ-serie af lommecomputere.
Ved selv at fabrikere enheden, kan teleselskabet krydre den med programmer og ydelser, der giver fordele over for selskabets brugere.
Det kunne for eksempel være ruteplanlægning, integrerede telefonbogsydelser eller bare simple kalender- og adressebogsfunktioner.
Den nye version af Pocket PC kan nemlig klare sig uden den moder-pc, der tidligere var nødvendig for, at enheden kunne få overført data.
Det eneste, der nu kræves, er en netværksforbindelse, som kan være GSM, GPRS, Bluetooth eller trådløst LAN. Via netværket kan enheden opdateres, få tilført nye data eller få installeret programmer.
Æren er Compaqs
Det er dog ikke Microsoft selv, der har fået antennerne til at blafre. I virkeligheden er æren Compaqs.
Deres iPAQ-modeller bruger en 206 MHz StrongArm mikroprocessor, og blæste indtil lanceringen af Pocket PC 2002 konkurrenterne ud af lommerne. Og deres system med udvidelser i form af hylstre tillod anvendelse af pc-card tilbehør, som de eneste på markedet.
Der var simpelthen ikke nogen hurtigere lommecomputer på markedet. Nu anvender alle Pocket PC-fabrikanter samme processor, og alle nye modeller har CompactFlash og udvidelsesmuligheder med multimediakort.
Palm led
Specielt Palm fik et hårdt slag, da de har lagt stor vægt på batterilevetid og let anvendelse.
I øjeblikket er Palm inde i en fase, hvor de skifter processor fra Motorola DragonBall til Intel StrongARM.
Det betyder en omskrivning af styresystemet til Palm-lommecomputerne, der ellers har en samling af programmer på over 11.000 registrerede applikationer. Antallet af applikationer til Pocket PC angives af Microsoft til 3.600 potentielle, idet dette er antallet af registrerede udviklere.
Men Palms udfordring bliver at omskrive deres styresystem, og bevare kompatibiliteten med de gamle programmer. Ikke at miste for meget fremdrift, mens Microsoft rumsterer i forretningsfolkenes lommer.

Billedtekst: Muligvis er Palm nede, men de er ikke slået. Den første kombinerede enhed, der bygger på Palms teknologi, er Handsprings Treo, der forventes
på markedet i 2002.

Billedtekst: Det nye flagskib i lommecomputer-verdenen er O2's XDA. Den dukker op i 2002 og har en telefonantenne. Dertil er den en glimrende
beholder for de nye e-bøger, som er på vej.

Billedtekst: Her er vinderen. Salgstallene for Nokia Comminucator 9210
demonstrerer, at forbrugerne vil være trådløse. Den er ikke for
avanceret, men er den eneste købbare enhed på planeten,
der har trådløst internet og samtidig kan være i en lomme.

Boks: Nokia løber med sejren
Palm-lommecomputerne er ved at blive rykket fra den sikre førsteplads, de altid har haft. Analysinstittutet Gartner Group forventer nemlig, at Palm vil miste førerpositionen til Compaq.
I sidste kvartal forventer Gartner Group, at omsætningen for Palm bliver 130-135 millioner dollars. Men Compaq forventes at lande med en omsætning på over 200 millioner i samme tidsrum.
Men disse vurderinger er sket før annonceringen af HP's opkøb af Compaq. Dertil tyder de foreløbige tal for sidste kvartal 2001 på, at den økonomiske afmatning har ramt markedet for lommecomputere hårdere end først antaget.
Gartner Group mener, at Compaqs succes skyldes, at Palm simpelthen har sovet i timen efter opsplitningen fra 3Com sidste år, og at man ikke har lagt vægt nok på udvidelsesmuligheder, internet-adgang, telefonintegration og integration til virksomheders e-post.
Præcis de ting, der har bevirket iPaq-lommecomputernes store popularitet, efter Gartner Groups mening. Men kigger man på stykantal, er den store vinder en helt anden. Ifølge det engelske analysebureau Canalys har Nokia med deres Communicator passeret Palm, Compaq og de øvrige PDA-producenter på det europæiske marked.
Bureauets tal viser, at Nokia solgte 152.335 Communicators i tredje kvartal i år og dermed opnåede 28,3 procent af markedet i Europa.
Heroverfor står Palm for 20,2 procent, hvor selskabet i samme kvartal sidste år havde 37,9 procent.
Compaq har ifølge Canalys en markedsandel på 12,4 procent.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere