Annonceindlæg fra Computerworld it-jobbank

Hjemmearbejde på godt og ondt

Hjemmearbejde – medaljen vi har vundet hvad enten vi vil det eller ej, har både en for- og bagside.

Vi har etableret, eller i hvert fald postuleret, i sidste artikel om ’kontorsorg’ og hjemmearbejde, at mange virksomheder stadig har svært ved at omstille sig til den nye virkelighed og dermed risikerer at miste medarbejdere, samt få svært ved at tiltrække de bedste talenter. Det er ikke bare lige til, selvom der kan ligge handlingsplaner og omlægninger i organisationer, vil virksomhedskulturer hvor ledere ikke er omstillingsparate lide under det gamle ’culture eats strategy for breakfast’. Dvs. vi står ikke blot over for en et opgør med hvordan vi bruger kontoret, men måske et opgør med ledelsesdoktriner og holdninger, som måske er mere end almindelig fastgroet. Det værende sagt er det, som i stort set alt andet, sjældent sort og hvidt, hvilket også gør emnet hjemmearbejde mere kompliceret end ved første øjekast. Der findes argumenter og empiri, som fortæller om udfordringer og faldgruber ligegyldigt hvad man gør, hvilket gør at det ikke er ’bare lige’ det ene eller det andet.

Forsiden af medaljen

Hjemmearbejde er god til mange ting. Folk, der arbejder hjemme, arbejder typisk flere timer, er mere uforstyrrede og kan fokusere mere, og samtidig har næsten halvdelen af alle it-kandidater, vi spurgte, angivet at de faktisk er blevet længere i nuværende job netop på grund af muligheden for hjemmearbejde. Derudover hjælper hjemmearbejde på sygefravær og efterspørgslen efter feriedage er også dalet. Hjemmearbejde giver naturligt bedre work-life balance for individet, som i stedet kan planlægge sit arbejde rundt om sit liv i stedet for det modsatte. Nogle virksomheder har også benyttet lejligheden til at skære ned på kontorstørrelsen og lave fly-desks til de fleste medarbejdere, da man stort set aldrig vil have 100% af staben inde samtidig.

Remote-arbejde vinder indpas

Man kan også begynde at tale om at folk kan bo længere væk (og måske billigere, ift. boligpriser i storbyerne) og derved have flere penge på bundlinjen, uden at bruge mere tid på at pendle per uge, da man jo flere dage ikke har nogen pendletid. Så er der også miljøgevinsten og hele ’udkantsdanmark’ som måske kan være relevant for nogle, og det er da også hjemmearbejde jeg antager bliver den største proponent for succes med det koncept. Endeligt i et rekrutteringsperspektiv, ser vi også at over halvdelen af alle er klar til at arbejde remote fra en anden landsdel, hvilket jo pludselig giver en væsentlig større pulje af kandidater at konkurrere om. Bagsiden af den er jo så at den går begge veje. Samtidig åbner vi også her for udenlandsk arbejdskraft som kan arbejde remote og løse opgaver. Denne går dog – også – begge veje. Men i alle kriser, er det muligheder, og omvendt.

Bagsiden af medaljen

Mennesker er komplekse, og hvad der gælder for ét individ, gælder ikke for et andet, selvom de måske har præcis samme funktion i et team eller afdeling. Det betyder også at løsningen er en kompleks, hybrid løsning, ikke baseret på land eller afdeling, men den enkelte. Sådan vil jeg påstå det også må være i det 21. århundrede, men det betyder ikke at det nødvendigvis er nemt at have at gøre med og navigere i. Op mod en tredjedel af alle it-kandidater vi spurgte, oplevede potentielt øget stress ved hjemmearbejde. Man har måske svært ved at koble af, når arbejde og fritid foregår samme sted, og siden sidste artikel har folk da også skrevet at netop den adskillelse er essentiel. Andre skrev at de var introverte, og at netop det gjorde hjemmearbejde psykisk bekvemt for dem.

Hjemmearbejde er godt, men ikke for alle

Pointen er, at løsningen er kompleks, og ikke alle trives med hjemmearbejde. Vi kan da også se at om end langt de fleste præferencer er ’dækket’ med 1-3 hjemmearbejdsdage om ugen, er det altså ikke one-size-fits-all. Ideelt skal man imødekomme alle behov i videst mulig udstrækning, med respekt for forretningen, forstås. Vi kan også se at isolationsfølelsen også er en udfordring, specielt for yngre medarbejdere, og dem, der bor for sig selv. Man kan altså savne det sociale, og have behov for adskillelse, og det skal virksomheder være klar på, ligesom at kolleger til dem der vil ind, måske primært vil være hjemme. Det bliver måske også svært for folk at sige fra i forhold til sygdom og sygefravær. Du kan da godt svare på en mail, selvom du har lidt snue, ikke? Så er der alle de pligtopfyldende medarbejdere, som bliver stresset af at sidde hjemme og føle de skal lave nok til at vise at de arbejder og derfor måske brænder sig selv ud over tid. De har måske heller ikke så meget kontakt med lederen, som ellers skal kommunikere lige så meget som normalt – og anerkende indsats og udført arbejde som tidligere.

Løsningen

Jeg skal ikke påstå at jeg har de vises sten, men blot at løsningen afhænger af virksomheden/organisationen og menneskerne i den. Når vi er kommet ud over kontorsorgen og har accepteret virkeligheden, skal vi så til at indse at løsningen er kompleks og kræver opmærksomhed – helt ned i detaljen. Kontoret skal tilpasses, man skal tilpasse sig medarbejderen og det hele skal passe med organisationens behov, samt passe med lederens holdninger. Det er et kæmpe puslespil, men et man bør tage hul på. Mennesker træffer ofte følelsesmæssige beslutninger og rationaliserer sig til, hvorfor det er logisk og giver mening. Udsagn som ’teamet arbejder bedre sammen og har bedre sparring på kontoret’ og ’energi på kontoret’ eller ’kultur og sammenhold’ osv. er jo fair nok, og skal også tilgodeses, men det skal heller ikke være en undskyldning for at folk ikke kan udføre et arbejde i de forhold de ønsker eller fordi man lider af kontorsorg som leder/organisation.

Forvent en omstilling – og få ledelsen med på det

En af de bedre løsninger jeg så, var et firma, som havde lavet et spektrum for gængse arbejdsopgaver fra ’mest egnet til hjemmearbejde’ til ’mest egnet til kontor’ og så ladet alle disponere derfra. Lederen skal også sørge for at være nuværende og skabe tryghed. Der skal måske også sættes nogle skarpere grænser mellem arbejde og fritid, så det ikke flyder ud i et for dem, der har svært ved at håndtere dette. Man skal også være skarp på sygefravær og hvordan man håndterer dette i forhold til ’små opgaver’ eller en mail, der skal tjekkes. Kort sagt: Forvent en omstilling, som kræver mere end blot ’hjemmearbejde tilladt’ og læn jer ind i det som organisation, sørg for at få detaljerne på plads, få ledelsen med på det – mindset er vigtigt hvis ikke strategien skal ’spises’ af kulturen– og lær og juster hen ad vejen, så det hele forhåbentlig spiller. Forandringsledelse er kun en lille del af det. Nu er det også forandringskultur, forandringsarbejde og forandringskontor, og det at skabe en sammenhængende helhed. Det er det, der afgør om medaljen bliver af guld, sølv, bronze eller plastik…

Denne artikel er skrevet af Christian Brahe, Teamleder hos Computerworld it-jobbank. Har du kommentarer til artiklen, kan du sende ham en mail på cb@it-jobbank.dk.  

Hvem er Computerworld it-jobbank?

Computerworld it-jobbank er Danmarks førende jobsite for it-professionelle. Vi er virksomheders foretrukne jobannoncerings- og rekrutteringspartner og stedet, hvor it-kandidater finder drømmejobbet.

Læs mere om Computerworld it-jobbank
Kontaktinfo:

Computerworld it-jobbank

Carl Jacobsens Vej 29-31

2500 Valby

https://www.it-jobbank.dk/

70229300

Vil du starte 2020 med et jobskifte? Virksomhederne hungrer efter dygtige it-profiler

Nyt år, nyt job? Faktum er at januar er den måned, hvor flest it-kandidater kigger efter nyt job på it-jobbank.dk.

Sænk kravene og ansæt anderledes!

… og end med at blive positivt overrasket!

Er du en af de 83% af it-ledere, der arbejder i weekenden? Så læs, for det her er vigtigt!

Vores seneste undersøgelse of rapport, viser tydeligt, at ledernes adfærd har en enorm indflydelse på medarbejdernes trivsel.

Fremtiden tilhører dem, som evner at lytte højere!

Podcast interview med Jonathan Løw, iværksætter, forfatter og foredragsholder

Download årets vigtigste rapport: Skab trivsel i IT-branchen nu!

Det fleksible arbejdsliv gør grænserne mellem arbejde og privatliv mere flydende, hvilket giver større frihed, men også udfordringer for trivslen.

64% af danske it-professionelle forventer at sige op inden 12 måneder pga. mistrivsel!

Men hvordan kan chefen påvirke trivslen på arbejdspladsen, og er du som leder nøglen til bedre trivsel og øget jobloyalitet?

🎧 Podcast: AI kommer til at betyde ligeså meget for software, som lyd har betydet bøger!

Bliv klogere på kunstig intelligens, når Lead AI Engineer hos Dinero, Kasper Junge, er gæst i 'Fremtidens arbejdsplads'

🎧 Podcast: Vi skal blive bedre til at spille chefen god

I denne episode af podcasten "Fremtidens arbejdsplads" har Torben Tronborg fornøjelsen af at have besøg af Jens Peter Holm.

🎧 Podcast: Stop med at se mennesker som res­sour­cer i et regneark

Hør episode 17 af vores podcast om Fremtidens Arbejdsplads med Tine Stallknecht Ottesen her

Hvis chefen ikke er god, ser jeg altså ingen grund til at skifte job!

Sådan lød beskeden fra en IT-specialist til karriererådgiver og headhunter Jens Peter Holm, som han havde i proces til et spændende job.

Skal du med på Danmarks største IT-karrieremesse IT-DAY?

På IT-DAY fejrer vi teknologien, når Danmarks IT virksomheder kommer til Odense torsdag d. 4. april.

Ansøgningen burde være død og begravet!

Debatten bringes på banen efter et LinkedIn-opslag med titlen 'Ansøgningen burde for længst være død og begravet', som virkelig fået opmærksomhed.

Fremtidens arbejdsplads: Mød Le Gam­melt­oft til en snak om karriere og di­ver­si­tet

I podcasten om Fremtidens arbejdsplads har vi inviteret Le Gammeltoft ind i studiet.

Vind et gavekort på kr. 2.000 - deltag i vores undersøgelse!

Det er tid til Computerworld it-jobbanks årlige undersøgelse omhandlende jer, kære it-professionelle!

Karrierebar for it-professionelle og it-studerende hos Astralis Nexus

Computerworld it-jobbank og IT-Branchen inviterer for tredje gang indenfor til Karrierebar hos Astralis Nexus.

Vil du med på karriere og net­værks­bar for it-professionelle hos Astralis Nexus?

Kom med når vi i samarbejde med Astralis Nexus holder den fedeste karriere og netværksbar i et sandt e-sports mekka hjertet af København.

Er du som andre it-professionelle?

Deltag i vores store undersøgelse blandt Danmarks it-professionelle og vind et par Apple AirPods Pro

Mød Marcelino - en stolt generalist!

Der er gang i den, da jeg snakker med Marcelino Ballarin Madsen over telefonen en formiddag i slutningen af maj.

Unge it-talenter har fokus på psykisk ar­bejds­mil­jø

Ny undersøgelse viser, at især unge anser et godt psykisk arbejdsmiljø og god work-life balance som vigtigt. Det er vigtigt for arbejdsgivere mener vi

At købe erfaring kan være spild af penge

I en menneskealder har vi rekrutteret ud fra et Curriculum Vitae, som groft oversat betyder ”livsforløb”.

Fra HR til IT – der er slet ikke så langt

Man kan sagtens ende som IT-projektleder, selvom man starter i en helt anden rolle i virksomheden.

Ny rapport: Stigende ledelsestilfredshed

Ledere har været nødsaget til at lede på en ny måde under pandemien, og det gælder også ledere af danske it-professionelle.

Lad os tale om kon­torsorg og hjem­me­ar­bej­de

For bare få år siden var alt som det plejede. Men plejer er som bekendt død.

It-rekruttering i 2022 fra et lederperspektiv

2021 har på mange måder været et vildt år, og det ser ikke ud til at 2022 bliver anderledes!

Deltag i årets store undersøgelse blandt it-professionelle - og vind lækre præmier!

Har Corona rykket på arbejdsglæden og måden du arbejder på? Og hvordan ser du fremtidens arbejdsplads?

Udnyt at virk­som­he­der­ne re­k­rut­te­rer it-kan­di­da­ter som aldrig før

De danske virksomheder holder sig ikke tilbage når det handler om at tiltrække nye it-folk - og det er helt legitimt at overvåge jobmarkedet!

Udnyt at virk­som­he­der­ne re­k­rut­te­rer it-kan­di­da­ter som aldrig før

Corona eller ej – danske virksomheder holder sig ikke tilbage når det handler om at tiltrække nye it-folk.

Overvåg jobmarkedet - også selvom du ikke er jobsøgende!

Vi har en god nyhed, som vi hos Computerworld it-jobbank gerne vil dele med dig.

Trods Corona: Virksomhederne rekrutterer som aldrig før – overvåger du jobmarkedet?

Jobmarkedet var i en kort periode sidste år, naturligt nok, ramt at usikkerhed pga. Corona, men nu er der for alvor kommet gang i hjulene igen.

Webinar: Tiltrækning og fastholdelse af IT-kandidater i det offentlige

Computerworld it-jobbank inviterer til webinar målrettet det offentlige omkring tiltrækning og fastholdelse af IT-kandidater.

Det er nye og spændende tider på it-jobmarkedet…

Der er sket noget spændende på it-jobmarkedet, og vi kan lige så godt gå direkte til sagen.

Business as usual? Sådan klarer RUC re­k­rut­te­rin­gen under cor­ona­kri­sen

Roskilde Universitet har, som alle andre, skulle omstille sig til en anden og forhåbentlig midlertidig virkelighed efter coronavirussens indtog.

Midt i en coronatid - Lærke Johansson starter nyt job 1. april

1. april har Lærke Johansson officielt første arbejdsdag hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen, men alt er ikke helt som normalt pga. coronavirussen

Masser af X-Factor: Mød Emil Wismann, den syngende softwareudvikler fra Danfoss

21-årige Emil Wismann toner lige nu hver fredag frem i bedste sendetid i X-Factor. Men til hverdag er det helt andre talenter Emil bringer i spil.

Lauras første år som konsulent i it-branchen: Jeg har bl.a. arbejdet for Nordea & Mercedes

28-årige Laura Jürgensen har valgt en karriere indenfor it. Nærmere bestemt hos den danske del af det globale it-konsulenthus Capgemini.

Det efterspørger virksomhederne: Her er de 10 mest populære kodesprog

Vi har undersøgt indholdet i over 6.700 jobannoncer på it-jobbank. Her kan du se top 10, men også hvordan efterspørgslen på kodesprog har ændret sig

Her er de 4 vigtigste forhold: Det betyder mest for it-folk i ansættelsesprocessen

Ansættelsesprocessen er en vigtig del af din virksomheds employer branding – det er her, den rette kandidat skal tiltrækkes.

1.400 it-folk uddyber: Det betyder en god work-life balance

Work-life balance er vigtig i et moderne arbejdsliv, og det er også noget af det, der skaber arbejdsglæde for it-folk.

Ved du, hvad der kan få it-folk til at skifte job? Vi giver dig svarene!

Rekruttering af it-folk kan være en udfordrende disciplin, men en ny mini-survey viser, hvad der er vigtigt, når du skal tiltrække kandidaterne.

Danske it-professionelle tjekker også jobopslag i sommerferien

Sommeren er skudt i gang. Det betyder at mange danskere snart går på en velfortjent sommerferie. Men i modsætning til før, så holder vi ikke helt fri.

4 gode råd: Her er de vigtigste ting for kandidaterne når de søger job!

Sommerferien rykker tættere på, og lige nu er det helt rigtige tidspunkt, hvis du skal ud og finde nye it-medarbejdere. Men hvordan tiltrækker du dem?

Lander du jobbet som andre it-folk?

De forventninger, it-folk har til jobsøgningsmedier, står ikke mål med virkeligheden.

Spritny rapport af Danmarks it-folk: Du risikerer at miste halvdelen af din it-afdeling

I HR er det altid et spørgsmål, hvordan de bedste it-folk tiltrækkes – ikke mindst, fordi rekrutteringen af dem er ren krigsførelse.

Sådan opbygger du en talent pipeline

I takt med, at det bliver sværere at rekruttere it-folk, øges behovet for at at opbygge relationer til kandidaterne – også før du får behov for dem.

Også rekruttering bliver mere digital og social: ”SocialMedia Boost har enormt potentiale”

Det er svært at ramme it-profiler, og det skaber efterspørgsel på databaseret jobannoncering, der gør netop dét. Derfor lanceres SocialMedia Boost.

Opskriften på den gode jobannonce

Vi husker kun 10% af, hvad vi læser. Derfor er det vigtigt, at din jobannonce skiller sig ud, hvis du vil tiltrække den rigtige it-kandidat.

Kan du skaffe it-kandidater, når du ikke er Google, Microsoft eller LEGO?

Vi stod pludselig i en situation, hvor det var rigtig svært at skære kandidater fra.

Danske Bank, LEGO og Systematic: Aarhus skal være epicenter for it-talenter

Destination AARhus er en realitet. En fælles udfordring blandt 13 aarhusianske virksomheder har fået dem til at slå pjalterne sammen.

Tre nemme måder at søge it-job på

Danske virksomheder leder med lys og lygte efter it-folk, og de søger ofte i vores CV-database for at finde nye medarbejdere.

Du skal gøre dig umage, når du skal tiltrække it-folk

Det er afgørende, at du formår at udforme en god jobannonce, når du skal gøre din virksomhed attraktiv over for potentielle it-kandidater.

Fire ud af fem it-folk er åbne over for nyt job

Mere end 2.000 danske it-folk har deltaget i it-jobbanks undersøgelse. Fire ud af fem er villige til at skifte job.

Se flere indlæg

Se alle annonceindlæg

White paper
Sæt professionel døgnvagt på din it-infrastruktur