Staten svigter Tetra-udbydere

De to danske udbydere af Tetra-tjenester har forpligtet sig til at opbygge et digitalt telenetværk til brug for beredskabstjenester i hele Danmark for over en milliard kroner. Men storkunden, staten, har ikke afgivet nogen ordre endnu. Tetra er blevet talt ihjel, siger den ene udbyder, mens den anden er skuffet og frustreret.

Beredskabsfolk fra hele landet venter stadig mere utålmodigt på en afgørelse fra regeringen om, hvilke kommunikationssystemer de skal anvende i fremtiden.

Det samme gør de to konsortier, der sidste år vandt licenser til at udbygge et netværk baseret på den såkaldte Tetra-teknologi herhjemme.

Tetra er et digitalt system, der har ligheder med de velkendte GSM-netværk, men som er forfinet til at tilfredsstille de særlige behov, som beredskabsfolk har til kommunikation i krisesituationer.

I dag bruger beredskabet forskellige analoge systemer, der er så gamle, at det er svært at finde reservedele til dem, når noget går i stykker.

Forpligtelser om kvalitet

Det var Telestyrelsen, der sidste forår udbød to licenser i en skønhedskonkurrence, hvor det altså ikke handlede om at presse prisen på licenserne i vejret, men om at forpligte vinderne mest muligt på kvaliteten.

Der var imidlertid kun to bydere, som fik hver deres licens. Motorola og distributøren Zenitel vandt igennem konsortiet Tetranet den særlige nød- og beredskabslicens, der indebar en lang række forpligtelser over for "de blå blink", det vil sige brandvæsen, politi, Falck, forsvaret og en række øvrige myndigheder, der ofte har behov for at kommunikere med hinanden på tværs af kommunikationssystemer.

T-Cell, der ejes af Hornung Holding A/S og Lindman Telecom AB, vandt den anden licens, der primært målretter sig mod private kunder, eksempelvis vognmænd og vagtselskaber.

Mangler budget

Myndighederne havde igennem flere år undersøgt mulighederne for at etablere et fælles system, og hos Tetranet tog man det for givet, at myndighederne umiddelbart efter uddelingen af Tetra-licenser ville lægge et budget for sine egne investeringer i teknologien.

Det er bare ikke sket endnu.

Tværtimod føler Ole Haslund, der er marketingdirektør for Tetranet, at tiden i øjeblikket står fuldstændig stille for myndighederne.

- Vi oplever en stærkt stigende interesse fra brugerne, men de egentlige beslutninger trækker ud. Alle venter på politikerne, og derfor kan vi ikke gøre andet end at sidde og kigge på, hvad der foregår i det politiske miljø, siger Ole Haslund.

Europæisk udviklingscenter

Motorola har samlet sine europæiske Tetra-aktiviteter i Glostrup, hvor omkring 200 ingeniører udvikler tjenester til brug over hele verden.

Derfor er det en prestigesag for Motorola meget snart at komme i gang med Tetra i Danmark.

Foreløbig er man i gang med at opsætte antenner i hovedstadsområdet og planlægger at kunne modtage de første kunder i september i år. De første brugere er allerede på nettet.

Men de manglende tilsagn fra det offentlige har betydet, at Tetranet nu i stigende grad vender sig mod det private marked:

- Vi er i gang med at udbygge nettet. Vi gør det ud fra et forretningsmæssigt udgangspunkt, men samtidig skal vi alligevel leve op til de forpligtelser, vi er underlagt i forhold til beredskabet, siger Ole Haslund.

Arbejdsgruppe analyserer

I februar nedsatte regeringen overraskende en arbejdsgruppe, der på tværs af ministerier og myndigheder skulle analysere behovet for et nyt kommunikationssystem - afledt af bekymringerne efter terrorangrebene mod USA den 11. september sidste år.

- Det kom bag på os! Man havde jo i forvejen papir på papir liggende med anbefalinger og forslag, men nu skulle det altså begynde forfra, siger Ole Haslund.

En del af Tetra-teknologien indebærer i modsætning til eksempelvis GSM-nettet, at man kan give nogle brugere højere prioritet end andre. Det betyder, at beredskabet kan være sikker på adgang til nettet selv i perioder, hvor GSM-nettet er overbelastet.

- Beredskabet sidder på de otte øverste prioritetsniveauer. Men der foreligger endnu ingen planer for, hvordan beredskabet vil fordele de prioriteter, siger Ole Haslund og tilføjer, at de første brugere jo er i gang, og at det derfor haster at få prioriteringen på plads.

Han er skuffet over, at staten på den ene side forbereder sig grundigt på en ny radioteknologi, men på den anden side slet ikke lever op til de signaler, man har sendt i forberedelserne.

Mangler dialog

- Når man har lagt ansvaret for en investering på op mod en milliard kroner og driften af netværket ud til os som privat virksomhed, så virker det frustrerende, at vi bagefter ikke kan få en konstruktiv og fremadrettet dialog med brugerne af nettet, siger Ole Haslund.

- Vi ønsker blot at komme i gang med brugerne. Men alle venter, så længe staten - og dermed politikerne - ikke tager stilling til, om overgangen skal koordineres eller ej, påpeger Ole Haslund.

Hos konkurrenten T-Cell er direktøren, Bjørn Steenberg, bekymret for, hvad der sker, hvis beredskabet ikke snart kommer i gang med Tetra-udrulningen.

Hård konkurrence

- Jeg ville være frygtelig ked af det, hvis Tetranet går glip af de meget krævende nød- og beredskabskunder, for det vil give en betydelig hårdere konkurrence på civilmarkedet, siger Bjørn Steenberg, der regner med at udrulle Tetra-netværk for 350-400 millioner kroner over de kommende år.

Han tør ikke give noget bud på Tetras fremtid herhjemme. De private kunder strømmer ikke til i det omfang, han havde håbet på, og de forkromede udrulningsplaner, som blev præsenteret, efter at T-Cell havde vundet en licens, er blevet revideret flere gange.

- Der er dem, der påstår, at man har talt Tetra ihjel, bemærker Bjørn Steenberg tørt.

Systemer skal beskrives

En håndfuld ministerier er indblandet i beslutningsprocessen om, hvordan beredskab, politi, forsvar og mange andre skal kommunikere i fremtiden.

Disse ministerier er med i den arbejdsgruppe, der ved udgangen af september skal have sin analyse klar. Fra denne kant er der ingen kommentarer, udover at man vil give regeringen et overblik over mulighederne:

- Vi mener, at man for at tage stilling til nye kommunikationssystemer logisk set først må få beskrevet de systemer, som anvendes i dag, siger kontorchef Henrik Grosen Nielsen fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, der også er formand for arbejdsgruppen.

Læs også: Beredskab skriger efter Tetra




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere