Hov, der er en krop bag pc'en

En museklikovervåger på computeren minder systemudvikleren Jesper Ballegaard i Carl Bro om, at han skal fjerne sig fra skærmen en gang i mellem for sin krops skyld. Der skal dog andet og mere end et stykke software til at gardere sig mod at blive computerkrøbling, mener den 29-årige udvikler.

"Nu trænger du til en pause. Kom så væk fra computeren". Det er sikkert sjældent, du får sådan en ordre på dit arbejde. Men det giver det lille program Ergosensor til computerbrugere. Endda som et popup-vindue lige midt i ens skærmarbejde.

Som en snusfornuftig virtuel ergoterapeut og arbejdsmiljørådgiver blander programmet sig i din adfærd ved pc'en på jobbet og indholder også undervisning i arbejdsmiljø på et websted.

- Programmet prikker lidt til ens dårlige samvittighed. Jeg installerede det, fordi jeg var nysgerrrig efter at se, hvor meget jeg belaster mine fingre. Det er overraskende at se - når man har siddet en hel dag og tampet løs - hvor mange klik og tastaturtryk, det bliver til, siger dataingeniør Jesper Ballegaard.

Han arbejder som systemudvikler i Carl Bro og har brugt Ergosensor i syv måneder:

- Ialt 253.352 klik og 422.487 tastaturtryk er det blevet til.

- I gennemsnit er det 3326 tryk på tastaturet og 1994 klik med musen dagligt.

Ikke lige nu, krop

Jesper Ballegaard udvikler systemer i Carl Bro-afdelingen IT & Telekommunikation. Hans arbejder især med udviklingsværktøjet Visual Basic og databaseprogrammet Entreprise Manager. En gang i mellem kan arbejdet med disse museklik-krævende programmer godt blive lidt for monotont for hans krop.

- Når jeg er meget koncentreret og opslugt af et projekt, og deadline nærmer sig, kan jeg godt en gang i mellem blive lidt stiv i kroppen, øm i håndleddene og træt i øjnene. Men til daglig har jeg ikke gener i kroppen, fortæller Jesper Ballegaard.

Den forbigående overbelastning skete især i Jesper Ballegaards første måneder på Carl Bro som nyansat. Dengang havde han derfor også tendens til at ignorere eller udskyde programmet Ergosensors opfordring til pauser og strækøvelser.

- Men siden fandt jeg ud af, at jeg arbejder mere optimalt , hvis jeg også tager nogle pauser, når det falder naturligt. Efterhånden har jeg indøvet nogle øvelser fra Ergosensor for håndled og øjne, og så prøver jeg at undgå at sidde på samme måde hele dagen, siger udvikleren.

Ikke et samtaleemne

Jesper Ballegaard har ikke oplevet, at arbejdsmiljø og computerergonomi er noget, man snakker synderlig meget om på jobbet.

- Når en kollega ser, at jeg laver øvelser, er reaktionen typisk bekymring: Har du ondt? Men øhh, jeg laver altså heller ikke de vildere øvelser, hvor man skal ned og ligge på gulvet. Det ville nok se fjoget ud og virke mærkeligt, siger Jesper Ballegaard med et lidt genert smil.

Han kunne dog godt forestille sig, at man kunne skabe en kultur på kontorarbejdspladser, hvor øvelser og gymnastik naturligt indgik i arbejdsdagen.

- Så ville vi nok få knap så mange folk med computeragtige kroppe, gætter Jesper Ballegaard på.

Selv frygter han ikke at blive invalideret af pc-arbejde. Udvikleren påpeger, at han i fritiden er bevidst om at variere "brugen af sin krop" ved at dyrke sport og løbe løbe ture ved fyraftenstid. Desuden er hans venner gode til at gøre ham opmærksom på, når han lige lovlig længe har arbejdet lige lovlig meget og virket for stresset.

Tre forudsætninger

Jesper Ballegaard tror ikke, at et computerprogram som Ergosensor i sig selv er nok til, at man som computerbruger husker at passe på sin krop. Han nævner tre faktorer, der nok tilsammen spiller en rolle.

1. At virksomheden giver indtryk af, at de tager arbejdsmiljøet alvorligt, for eksempel ved at tilbyde rådgivning i indretning af kontorplads. Det kan også være at lade medarbejderne afprøve alternative mus eller andre redskaber for at finde det, der passer den enkelte bedst.

2. At man selv er bevidst om sin krop. Måske skal der for nogle smerter, skader eller sygemelding til, før man for alvor bliver bevidst om det, der sidder bag skærmen.

3. At medierne beskæftiger sig med arbejdsmiljø og formidler ny viden på området.

Autentiske data til forskning

Ergosensoren har indbygget en ikke ubetydelig sidegevinst. Den kan opsamle al statistik om brugerens faktiske adfærd centralt til forskningsbrug i computerrelaterede skader, hvis altså brugeren giver tilladelse til det. Alle data bliver anonymiserede.

1000 virksomheder i Danmark bruger i dag softwarepakken "Tryg Med PC" med Ergosensor-programmet fra firmaet Tryg i Danmark. Hertil kommer private pc-brugere. Ialt har omkring 28.000 registreret sig som brugere. Hver dag kommer godt 400 nye brugere til. 60 procent af dem bruger programmet Ergosensor, resten fokuserer på uddannelsesprogrammet på "Tryg Med PC"s websted.

Mere end 500.000 danskere sidder foran en computer i hele deres arbejdstid, og 800.000 danskere har computerarbejde over halvdelen af ugen.

Relevante links:
Linkoversigt over pc-arbejdsmiljøsites

Ergosensor-programmet beskrives nærmere på sitet Trygmedpc.dk

Anmeldelse af programmet Ergosensor, som i USA hedder Ergosaver.

Fagforeningen HKs site Computer-smerter.dk med øvelser og genvejstaster

Branchearbejdsmiljørådet for Privat Kontor og Administration har udgivet to pjecer om arbejde ved skærme og med mus (i pdf-format)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere