Artikel top billede

(Foto: Denny Müller/Unsplash)

IBM opjusterer sine forventninger til 2024 grundet høj AI-efterspørgsel: Men selskabets konsulenter tjener mindre

Kunderne bruger i stigende grad teknologi til at slå konkurrenterne og investerer særligt meget i kunstig intelligens, siger økonomidirektør i IBM, James Kavanaugh. Alligevel IBM står ikke selv forrest i AI-toget.

Som mange andre tech-selskaber nyder amerikanske IBM godt af den stigende AI-efterspørgsel på globalt plan.

Den 113 år gamle virksomhed præsenterede sent i går aftes sit regnskab for andet kvartal 2024.

Og det var et regnskab, der slog analytikernes forventninger med en softwareomsætning, som steg med syv procent til 6,74 milliarder dollar i kvartalet. Den samlede omsætning lyder nu på 15,77 milliarder dollar.

Det får IBM til at opjustere sine forventninger til resten af året – fra en vækst i omsætningen på cirka fem procent, forventer IBM nu, at salget vil stige med otte-ni procent i resten af 2024.

Virksomheden har i løbet af de seneste år fokuseret på at udvide sin Watsonx-platform, der giver brugerne mulighed for at implementere chatbots eller forbedre koden til AI-programmer. Samtidig tilbyder IBM visse AI-modeller til open source med det formål at brede IBM’s AI-tjenester ud til flere.

Konsulentforretningen halter efter

Men mens IBM hæver sine forventninger til softwareomsætningen, så sænker selskabet sine forventninger til salget i konsulentforretningen.

Nu forventer IBM en årlig konsulentomsætning på et lavt encifret procenttal – før lød forventningen på mellem seks og otte procent.

Konsulentomsætningen faldt i kvartalet med en procent til 5,18 milliarder dollar.

Tilbagefaldet skyldes særligt, at kunderne skar ned på forbruget og kortsigtede konsulentprojekter på grund af højere renter og inflationspres.

”Vi ser et generelt meget dynamisk makroøkonomisk miljø, og under det vælger kunderne teknologi for at opnå konkurrencefordele. De bruger penge på GenAI,” siger økonomidirektør i IBM, James Kavanaugh, til Reuters.

”Men de træffer beslutninger om afvejninger og omprioriteringer af udgifter, og det ser man også inden for konsulentbranchen,” fortsætter han.

James Kavanaugh tilføjer, at IBM har prioriteret at bruge penge på langsigtede konsulentprojekter centreret om deres AI-forretninger - og indtægterne herfra er endnu ikke afspejlet i IBM's regnskaber.

Står ikke længst fremme i AI-toget

Efter regnskabet stiger IBM-aktien med cirka tre procent i eftermarkedet, hvilket giver investorerne en år-til-dato gevinst på cirka 12 procent.

Selvom det er en flot stigning i løbet af årets første syv måneder, er IBM langt fra den virksomhed, der er steget mest som følge af AI-efterspørgslen.

Til sammenligning er SAP steget 41 procent i år, Oracle 33 procent, Google-moderselskabet Alphabet er steget 25 procent, mens Microsoft er steget 15 procent år-til-dato.

En af de bedste tech-selskaber at have været investeret i i 2024 er dog fortsat chip-giganten Nvidia, der er steget 137 procent i år.