WAP: Teleselskaber nægter at dele

Indholdsudbyderne står klar med avancerede WAP-tjenester, hvis blot teleselskaberne vil stable et fælles betalingssystem på benene. Indtil da er der ingen penge at tjene på WAP.

Skal private have noget at bruge WAP til, skal udbyderne kunne tjene penge på det. Indholdsudbydere skriger efter en betalingsløsning, mens teleselskaberne hellere satser på de velkendte SMS-beskeder.

- Vi er meget kede af, at teleselskaberne tænker så kortsigtet, når det angår WAP. Så længe de selv vil skumme fløden og ikke dele deres indtægter fra WAP, så sker der ingen udvikling i WAP-applikationer, siger Rune Bech, chef for TV2/Interaktiv, til Computerworld Online.

I øjeblikket er der fra TV2's WAP-sider kun adgang til at læse siderne fra tv-stationens tekst-tv, for det kan køre helt automatisk, og uden at TV2 bruger penge på det.

Hvis TV2 til gengæld kunne få del i den omsætning, som teleselskaberne skaber, når kunderne surfer ind på WAP-sider, så ville TV2 lynhurtigt stable tjenester som eksempelvis spil på benene på wap.tv2.dk.

Må ikke lurepasse

Rune Bech er bekymret på teleselskabernes vegne, fordi det ikke giver mening at lurepasse nu. Det bliver stadig mere påtrængende at finde en løsning på indhold til mobilt internet.

- WAP giver en forsmag på, hvad der venter os med UMTS. Her skal teleselskaberne for alvor udvikle nogle forretningsmodeller, der inddrager indholdsleverandørerne, siger Rune Bech.

Han afviser ikke, at teleselskaberne kan blive snydt for indtægterne fra mobilt internet, hvis de ikke snart selv tager et initiativ på området.

Rune Bech sidder nemlig også i spidsen for det udvalg under FDIM (Foreningen af Danske Internet Medier), der for nylig valgte leverandør til et mikrobetalingssystem til hjemmesider.

Foreningen valgte bevidst at holde teleselskaber og banker udenfor, fordi netmedierne selv vil have indflydelse på, hvor mange penge de kan tjene på at levere indholdstjenester.

- Dette fælles mikrobetalingssystem skal på længere sigt også gælde mobile tjenester, understreger han.

Artikelserie om WAP

En barometerundersøgelse blandt vores læsere afslørede forleden, at kun 14 procent af deltagerne ofte bruger WAP på deres mobiltelefon.

Computerworld Online sætter i denne uge fokus på WAP. Har du et tip eller noget, du gerne vil have belyst, så skriv til journalist Jens Bertelsen.

Vil ikke tjene penge
Teleanalytikeren John Strand, der selv har økonomiske interesser i WAP-tjenester, er overrasket over, at de danske teleselskaber ikke for længst har åbnet for deling af indtægter fra WAP.

- Alle de store mobilselskaber siger, at WAP er død, men det må åbenbart skyldes, at de ikke har lyst til at tjene penge på overtakserede WAP-tjenester, mener han og giver et eksempel:

- Hvis jeg siger til en operatør, at jeg gerne vil åbne en overtakseret WAP-tjeneste, så svarer han, at det kan jeg ikke. Til gengæld kan jeg få lov at tjene penge på overtakserede SMS'er, men det er jo kun 2G-telefoni, hvor WAP over GPRS er 2½G, siger John Strand.

Den udlægning er Danmarks største mobiloperatør, TDC Mobil, enig i:

- Vi koncentrerer os om SMS-tjenesterne, bekræfter direktør Jørgen Weber, TDC Mobil, overfor Computerworld Online.

Han ser ikke umiddelbart nogen rentabel model, der kan tjene penge på WAP, heller ikke sammen med de indholdsleverandører, der ellers byder sig til. Selv bruger han WAP til helt andre formål:

- WAP er en rigtig god løsning til for eksempel at få adgang til sit Outlook-program på mobiltelefonen, siger han.

Foregangsland Norge
I Norge, der på mange måder er blevet foregangsland inden for mobile tjenester, omsatte teleselskaberne og deres samarbejdspartnere sidste år for 500 millioner norske kroner på overtakserede tjenester på mobiltelefonerne.

Sidste sommer blev SMS-tjenesterne suppleret med en betalingsmodel for overtakserede WAP-tjenester. Jørgen Weber mener alligevel, at udviklingen bevæger sig væk fra WAP:

- Norge startede før os med overtakserede SMS-tjenester, og nu er de også begyndt med WAP-tjenesterne, men det ændrer ikke på, at vi i øjeblikket ser de største muligheder i MMS, forklarer Jørgen Weber.

MMS er en type udvidede SMS-beskeder, der giver mobiltelefonbrugere mulighed for at indarbejde lyd, billeder og andet indhold i traditionelle tekstbeskeder. MMS bliver i øjeblikket langsomt introduceret med de nye mobiltelefoner, der kommer på markedet.

Forfærdelig dyrt

At TV2 direkte efterlyser initiativ til en forretningsmodel med overtakserede WAP-tjenester påvirker ikke Jørgen Weber:

- Det er slet ikke nok, hvis kun nogle enkelte indholdsleverandører vil tilbyde indhold på WAP. Det vil koste os en forfærdelig masse penge at udvikle en betalingsplatform, det ved vi fra erfaringerne med overtakserede SMS-beskeder, siger Jørgen Weber.

- De overtakserede SMS-beskeder kan nogenlunde løbe rundt, men så heller ikke mere, siger Jørgen Weber.

Danmarks mest besøgte portal, Jubii, har absolut ingen planer med WAP i nær fremtid. Marketingdirektør Martin Thorborg har ikke meget til overs for teleselskabernes holdning til de mobile indholdstjenester:

- Jeg har tit hørt teleselskaberne beklage sig over, at ingen tilbyder indhold til WAP. Men hvis man spørger dem om blot én god grund til at producere WAP-indhold, så kan de ikke komme i tanke om noget svar. Der er ingen muligheder for at tjene penge på det, man kan jo ikke engang sælge en bannerreklame til en WAP-side, siger Martin Thorborg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere