Virksomheder indfører WAP ad bagdøren

Virksomhederne er langsomt ved at tage WAP til sig, dog uden at vide, at de bruger WAP. De private brugere holder sig væk, fordi der ikke findes nok af de gode tjenester.

WAP er effektivt tekst-tv på mobiltelefonen, lyder meldingen nu fra teleselskaberne. Og hold så op med at snakke om, at WAP er lige så godt som internet, tilføjer de.

WAP som begreb er for længst gået af mode. Men at tro, at WAP er død, er at gøre regning uden mobiloperatørerne:

- Nu kalder vi det Mailplan, hvor erhvervskunderne får adgang til deres Notes eller Outlook via WAP. Vi vil ikke længere kommunikere teknologi, men hellere fortælle, hvad kunden kan bruge det til, siger markedsdirektør Steen Høgh, Sonofon, til Computerworld Online.

På det område oplever Sonofon en stigende efterspørgsel, der hænger sammen med udbredelsen af GPRS-terminaler, der giver langt hurtigere adgang til internet.

Mange af de store konsulenthuse har i øjeblikket travlt med at koble virksomhedernes IT-systemer sammen med medarbejdernes GPRS-telefoner, og her spiller WAP en afgørende rolle.

Lurepasser

Anvendelsen af WAP hos private brugere er til gengæld meget lille, og kritikken går ofte på, at det er for dyrt at wappe.

Normalt koster det almindelig mobiltakst på måske 1-2 kroner i minuttet, og så bliver det hurtigt dyrere at læse et par nyheder på WAP end at købe en hel avis.

Indtil videre lurepasser teleselskaberne, indtil de forskellige udbydere af indhold og underholdning har materiale parat til WAP-telefonerne. Først derefter kan det være, at markedsføringen af WAP tages op igen.

- Når indholdsleverandørerne har noget at sælge til kunderne, så bliver det for vores vedkommende interessant at hælde markedsføringskroner i WAP igen. Men ingen af os vil en gang til råbe "ulven kommer", når der reelt ikke er ret meget at komme efter på WAP-tjenesterne, siger Steen Høgh.

Artikelserie om WAP

Computerworld Online bringer i denne uge en række artikler om WAP.

Hvad gik galt, hvad har telebranchen tabt, hvad kan WAP bruges til i dag?

Har du et tip eller noget, du gerne vil have belyst, så skriv til journalist Jens Bertelsen.
Skuffelse
Generelt sætter Steen Høgh spørgsmålstegn ved, om danskerne i nær fremtid bliver interesserede i at hente mere avancerede tjenester hjem over mobiltelefonen. Hvem vil eksempelvis være interesserede i at betale for at modtage et videoklip, spørger han og giver selv et bud:

- Det kan være, at to procent af danskerne vil være interesserede i at se højdepunkter fra en fodboldkamp på deres terminal, og heraf er det måske kun halvdelen, der har en terminal, som kan modtage videoklip, gætter Steen Høgh.

Selvom WAP muligvis slet ikke har forspildt sine chancer endnu, er skuffelsen tydelig at spore hos teleselskabet:

- Vi havde håbet, at WAP ville få andelen af dataforbruget til at stige markant i forhold til taleforbruget i årene 2001 og 2002, siger Steen Høgh.

Finsk optimisme

Hos den bedst sælgende mærkevare inden for mobiltelefoner, Nokia, er optimismen klart i behold.

- WAP er stadig i en udvikling. Vi vil se flere tilpassede tjenester, for eksempel hvor WAP integreres med MMS (udvidet SMS med lyd og billeder, red.) og giver nem adgang til at hente ringetoner til mobiltelefonen, siger produktchef Tomas Chatzopoulos, Nokia Mobile Phones, til Computerworld Online.

- Fremtiden byder også på Push-WAP-tjenester, hvor telefonen eksempelvis selv henter informationer og advarer brugeren, uden at han først har logget på tjenesten, hvis kursen på en aktie når under en bestemt pris, fortsætter han.

At der ikke er nok attraktivt indhold, der kan få flere forbrugere til at bruge WAP-funktionen, vil Nokia ikke påtage sig ansvaret for.

- Nokias rolle har været at stille teknologien til rådighed i mobiltelefonerne og udviklingsværktøjerne, og så er det op til andre at udbyde indhold til WAP, siger Tomas Chatzopoulos.

Alle terminaler får WAP

Der er absolut ingen planer om at fjerne WAP fra mobiltelefonerne igen. I dag udvikles og målrettes terminalerne mod klart definerede segmenter, men det betyder ikke, at WAP fremover vil være forbeholdt terminaler til de forretningsfolk, der langsomt er ved at tage WAP til sig.

- Bortset fra modellerne 3310, 8210 og 8850/90 sælges alle Nokia-telefoner i dag med WAP,
og det har vi ingen planer om at lave om på. Alle nye terminaler, der kommer på markedet, vil have WAP, siger Tomas Chatzopoulos.

Nokia var sammen med Ericsson og Motorola med i den gruppe af virksomheder, der tog initiativet til WAP-protokollen. Også Tomas Chatzopoulos har lært at definere, hvad WAP helt nøjagtig skal bruges til:

- Det er vigtigt at fortælle kunderne, at WAP ikke handler om det internet, som man kender fra kontoret med en god skærm og et godt tastatur. Men WAP er attraktivt, når man ikke er i nærheden af sin computer, men alligevel har brug for at hente informationer, siger Tomas Chatzopoulos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere