Hårdt første år for børsbaby

Status efter batterivirksomheden Danionics' første år på Københavns Fondsbørs: Aktiekursen er styrtdykket, men optimismen er i behold, og produktionen udvides. Alt afhænger af en forbedret verdensøkonomi og især: Danionics skal finde sig nye kunder udover Compaq.

Champagneflaskerne fik lov at blive i vinkælderen, da batterivirksomheden Danionics i sidste uge kunne fejre sit første år på Københavns Fondsbørs.

Efter en stormfuld børsintroduktion, hvor aktierne til de mindre aktionærer blev revet væk på blot én dag, fortsatte festen i nogle måneder. Udbudskursen var 200 kroner.

Men festen sluttede brat. I dag sælges en Danionics-aktie for omkring 75 kroner, og kursen har været helt nede på 65 kroner i et usædvanligt turbulent børsår.

Direktøren for Danionics har ikke fortrudt:

- Jeg synes, det har været en god og spændende proces at blive børsnoteret. Det har givet virksomheden en stor eksponering på godt og ondt, siger administrerende direktør Niels Kryger Andersen i et interview til Computerworld Online.

- Men det er ærgerligt, at det skulle gå så skidt i 2001. Vi havde et forrygende første halvår, hvor vi kun lige nøjagtig kunne følge med og levere batterier til Compaq, siger Niels Kryger Andersen om en periode, hvor virksomheden faktisk ikke kunne afgive endelige tilbud til nye kunder.

Alle produktionslinjer var simpelthen optaget.

Faldet

- Det vendte så i andet halvår, siger Niels Kryger Andersen og henviser til to alvorlige nedjusteringer. Den voldsomste nedjustering skete i oktober, da Compaq annullerede en stor del af en eksisterende kontrakt på batterier.

Siden børsnoteringen har Danionics været afhængig af én stor kunde, nemlig Compaq, der har ladet den fynske batteriproducent stå for hele produktionen af batterier til den succesfulde håndholdte computer, iPaq.

Og lige siden nedjusteringen har Danionics igen og igen bedyret, at virksomheden er i forhandlinger med nye kunder, men det er ikke rigtig blevet til noget med de nye kunder.

Sammen med nedturen i efteråret mistede aktiemarkedet totalt tilliden til Danionics. Aktiekursen afspejler en frygt for, om Danionics nogensinde finder andre store kunder end Compaq.


Niels Kryger Andersen, direktør for batterivirksomheden Danionics, kæmper for at finde nye kunder til de højteknologiske produkter.
Foto: Jens Bertelsen
Venter på produktlanceringer
- Mange virksomheder sparede på indkøbene af elektronik i andet halvår 2001. Men de kan jo ikke undvære det udstyr, og derfor bliver de nødt til at købe det i år, mener Niels Kryger Andersen og forventer at få del i nogle af de kommende produktlanceringer.

Sammen med nedjusteringen i oktober fulgte et meget optimistisk skøn for omsætningen i 2002 på 700 millioner kroner, hvilket er tre gange højere end den forventede omsætning for 2001.

Skønnet tolkes af analytikere som meget urealistisk, medmindre Danionics meget snart præsenterer en ny kunde:

- Jeg ville have foretrukket, at de havde formuleret deres forventninger på en anden måde, for eksempel ved at angive et bredere spænd for forventningerne på måske mellem 500-800 millioner kroner. Det ville bedre have illustreret den store forskel, der vil være i omsætningen, alt efter hvilke ordrer, de får, siger senioranalytiker Claus Wiinblad, Nordea Securities.

Men den nuværende aktiekurs tager alligevel for givet, at de høje forventede omsætningstal ikke står til troende:

- Det er derfor mindre vigtigt, om de når omsætningen på de 700 millioner kroner, hvis bare de snart får flere nye store ordrer udover den til Compaqs iPaq-model, fortsætter Claus Wiinblad.

Tror på egne skøn

Danionics-direktøren er dog meget uenig i, at virksomheden skulle være urealistisk i sine skøn over for aktionærerne:

- Vi tror selvfølgelig på de meldinger, vi sender ud. Men omverdenen skal også huske på, at det ikke kun er tal, vi sender ud. Der følger også nogle forudsætninger med, understreger Niels Kryger Andersen.

Blandt andet forudsætter forventningen til omsætningen i 2002, at verdensøkonomien normaliseres tidligt i år, hedder det i fondsbørsmeddelelsen fra oktober.

Danionics er imidlertid ikke kun afhængig af, at verdensøkonomien får det bedre. Nødvendigheden af at få nye kunder hænger konstant i luften.

- 20 mærkevarer står for 80 procent af markedet, så der vil aldrig blive tale om ret mange kunder, og de enkelte kunder vil derfor altid fylde meget, indvender Niels Kryger Andersen.

Mindre kunder

Udover Compaq har Danionics også et par mindre poster i ordrebogen, blandt andet fra franske Sagem, der bruger batterierne i deres håndholdte computer med indbygget mobiltelefon. Men Compaq anslås at stå for omkring 90 procent af omsætningen.

Det manglende salg har givet anledning til spekulationer. Så sent som sidste fredag satte Børs Fyn-analytikeren Søren Thomsen spørgsmålstegn ved, hvorfor der efter så lang tid ikke er kommet nye kunder i folden:

- Hvis batterierne var så gode, ville producenterne vel stå i kø. Der er jo mangel på batterier på markedet, så det rimer ikke, sagde Søren Thomsen til Computerworld Online.

Den bemærkning får straks Niels Kryger Andersen op af stolen:

- Det er vigtigt for mig at få manet i jorden, at der skulle være noget galt med kvaliteten af vores batterier. Hvorfor skulle Compaq ellers vælge os som leverandør af batterier til deres andengenerations iPaq, spørger han og henviser til Compaqs nye håndholdte modeller, der blev præsenteret i oktober sidste år.

Vandt foran de store

Da Compaq tilbage i 1996 skulle udvikle sit bud på en håndholdt computer, iPaq, inviterede man Danionics til at dyste mod alle de store producenter af batterier, som blandt andet tæller Toshiba, Sony og Sanyo.

Danionics vandt ordren, blandt andet fordi virksomheden tilbød at udvikle batteriet, så det passede med Compaqs egne ideer til iPaq'ens design.

- Vores konkurrenter tager deres standardprodukter og siger: Her er, hvad I kan få. Vi siger, at vi kan levere et batteri, der er formet efter kundens ønsker, siger Niels Kryger Andersen.

Når man går rundt på virksomheden, der ligger i Odenses sydlige udkant, bemærker man hurtigt, at der er masser af plads. De 282 medarbejdere kunne nemt holde en fest på fabriksgulvet, og Danionics kan uden videre udbygge sin kapacitet. Når den nye ordre kommer.

Ny produktionslinje klar

Foreløbig produceres der batterier på tre produktionslinjer. Det sker i treholdsskift, fordi forskellige processer i produktionen skal sættes i gang på nogle særlige tidspunkter. Ledelsens optimisme afspejles imidlertid af, at en fjerde produktionslinje skal stå klar inden udgangen af første kvartal.

I efteråret står Danionics klar med fjerde generation af sine batterier, og for kunder betyder det højere ydelse på mindre plads og med mindre vægt.

De 40 mand i udviklingsafdelingen arbejder konstant for at levere batteriteknologi, der imødekommer de øgede krav til batterikapacitet i håndholdte og bærbare computere og til mobiltelefoner.

Optimistisk omkring Compaq-fusion

Både analytikere og ledelsen på Danionics afventer spændte, hvad der sker, hvis Hewlett-Packards overtagelse af Compaq bliver gennemført:

- Man var da et bæst, om man ikke skænkede fusionen mellem HP og Compaq en tanke. Men iPaq-modellen er mere succesfuld end HP's Jornada, og det vil forhåbentlig komme os til gode, siger Niels Kryger Andersen.

- Selvfølgelig ville det være meget alvorligt, hvis Compaq opsagde samarbejdet med os. Men det er der intet, der tyder på, at de vil gøre, tilføjer han.

Danionics præsenterer sit årsregnskab for 2001 den 14. marts.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere