Rigtige landmænd bruger IT

Danske landmænd aflæser mælkeydelse på den håndholdte computer, advares om lav foderstand med SMS-beskeder og bruger GPS til at gøde marken rigtigt. Computerworld Online rapporterer fra landbrugsmessen Agromek i Herning.

HERNING: Vi kunne have kørt en tur over Øresundsbroen til Comdex-udstilling i Göteborg. Men i stedet valgte vi at krydse hjemlandet og besøge Nordeuropas største landbrugsmesse, Agromek, i Herning.

Det var næppe noget dårligt bytte.

Landbruget er fuldt på højde med andre sektorer, når det drejer sig om udnyttelse af IT.

Overalt på den 85.000 kvadratmeter store messe bruges storskærme til at illustrere, hvad den nye teknologi kan gøre for den enkelte landmand.


IT er i høj grad på landmændenes dagsorden.
Foto: Jens Bertelsen

Og selvom de skeptiske miner var fremme, er landmændene rigtig godt med. Nogle tiltag sparer dem penge, andre gør blot livet lidt lettere.

Tag eksempelvis den svenske virksomhed Westfalia, der leverer store intelligente malkningsanlæg til kvægbesætninger.

Når en ko er blevet malket - hvilket foregår stort set automatisk - opdateres computeren i stuehuset med oplysninger om, hvor meget mælk koen har leveret, og i hvilken kvalitet.

Computeren er tilsluttet en ganske almindelig håndholdt computer (PDA), som landmanden nu kan tage med i brystlommen. Når køerne inspiceres, måske sammen med en dyrlæge, er det nemt at se de præcise oplysninger om hver enkelt ko.

Forebygger sygdom

Der er også meget fokus på sikkerhed og alarmering. Virksomheden Skov A/S, der leverer ventilations- og foderanlæg til svinestalde, tilbyder også en softwareløsning, der hjælper landmanden med at forebygge sygdomsudbrud ved at analysere grisenes vandforbrug.

Hvis grisene drikker for meget, kan det være tegn på, at der er sygdom på vej, og landmanden får et forspring på 24 timer til at forebygge med langt mindre doser medicin, end der ellers ville være brug for.

- Landmænd er på ingen måde dårligere brugere af IT end andre. Husk på, at et stort moderne landbrug ofte omsætter for 20-30 millioner kroner om året. Det svarer til en mellemstor industrivirksomhed, og selvfølgelig har landmanden brug for IT til at effektivisere driften. I landbruget arbejder man jo med meget små indtjeningsmarginaler, siger Carsten Sørensen, der er eksportleder i Skov A/S.

Også virksomheden Big Dutchman, der i øvrigt er moderselskab for Skov A/S, arbejder på at give landmanden det komplette overblik over hans bedrift.

Virksomheden har specialiseret sig i såkaldte vådfodringsanlæg til svineproduktion, og systemet gør det muligt at overvåge og fjernstyre et fodringsanlæg fra en bærbar computer med internetadgang, uanset hvor man befinder sig i verden.

Tovejs SMS

Hvis en silo med foder er ved at være tom, alarmeres landmanden med en SMS-besked. Fra mobiltelefonen kan landmanden så returnere en besked om at slukke anlægget eller annullere alarmen.

- Efterspørgslen efter det system er kun i sin vorden, og der er ikke mere end en procent af vores kunder, der har tilsluttet kommunikationsdelen, siger produktchef Hugo S. Holm, Big Dutchman.

Anderledes ser det ud for Landbrugets Rådgivningscenter, der er en paraplyorganisation for landets landbocentre. Organisationen har udviklet en softwarepakke, der benyttes af 10.000 landmænd.

Systemet giver overblik over den samlede bedrift med økonomi, husdyrproduktion og markstyring.

- Den store udbredelse skyldes blandt andet, at landmænd skal føre meget nøjagtige gødningsregnskaber. Det er meget kompliceret og kræver næsten hjælp fra computeren, fortæller sektionsleder Jens Bligaard, Landbrugets Rådgivningscenter.

GPS beregner gødning

Centeret har desuden åbnet en database på internet, hvor 5.000 brugere betaler 500 kroner om året for at få adgang.

I databasen forsøger man at samle alverdens landbrugsfaglig viden fra de 460 medarbejdere i Landbrugets Rådgivningscenter.

Også her kan man have nytte af en PDA. Når landmanden er i marken og opdager en mulig plantesygdom, kan han indtaste observationerne i computeren. En database beregner herefter, hvad planten fejler, og hvad der skal sprøjtes med for at helbrede planten igen.

Udbyttet på de forskellige dele af marken kan landmanden også få overblik over med sin PDA. Firmaet DataLogisk leverer software, der omformer et luftfoto af markerne til et digitalt kort.

Ved hjælp af satellitbaserede GPS-data kan han se, hvilke dele af marken der har størst behov for gødning, og oplysningerne kan bruges til at styre gødningssprederen ...

Det er muligt, at der også fremvises mange spændende nyheder på Comdex i Göteborg i disse dage. Men Agromek er bestemt heller ikke noget dumt sted pejle IT-udviklingen.

Relevant link:

Agromek 2002 (22.-26. januar)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere