Uvidenhed og myter om IT-uddannelser

Studerende til datafagtekniker og IT-supporter har rigtig svært ved at finde praktikplads. Men det er ikke spor mærkværdigt. Seks ud af ti potentielle IT-praktikvirksomheder har nemlig aldrig hørt om disse uddannelser. Nu skal uvidenhed og myter manes i jorden.

1100 IT-studerende får ikke chancen for at prøve kræfter med virkelighedens IT, når de uddanner sig. De løber ind i praktikplads-muren og må nøjes med at komme i skolepraktik. Sådan ser situationen ud for studerende på de kortere IT-uddannelser: Datafagtekniker og IT-supporter. Det står at læse i Undervisningsministeriets Nyhedsbrev.

Men nu viser en undersøgelse fra Radar Analyse, at praktikflaskehalsen ikke nødvendigvis skyldes uvilje mod at lukke praktikanter ind i varmen. Dansk Industri og Dansk Metal har fået undersøgt 181 potentielle praktikarbejdsgiveres kendskab til IT-supportere og datafagteknikere. Det er mildt sagt ikke stort..

Hele 58 procent af virksomhederne anede ikke, at uddannelserne eksisterer. Og kun 17 procent af virksomhederne kender til uddannelsernes faglige indhold - og har dermed en forståelse af, hvad datafagteknikere og IT-supportere ved og kan.

For få pladser eller for mange praktikanter

Resultatet kommer meget bag på bestillerne af undersøgelsen. De var godt nok på vej med en markedsføringskampagne for at sikre flere af de studerende en rigtig praktikplads. Men de troede ikke, det stod så skidt til.

Uddannelsessekretær i Dansk Metal, Per Harding Madsen, vurderer i Undervisningsministeriets Nyhedsbrev, at det manglende kendskab kan skyldes IT-branchens særlige og hastige natur. Her har man ikke den samme tradition som i andre brancher for at have lærlinge og tage ansvar for uddannelse, mener Per Harding Madsen.

Dansk Metal vil iværksætte et omfattende oplysende og opsøgende arbejde for at få skåret ud i pap, at der findes disse uddannelser, og at der er praktikanter at få.

I Dansk Industri læser man også resultatet af undersøgelsen som en konsekvens af utilstrækkelig markedsføring af uddannelserne over for IT-branchen. Men der skal mere til for at løse praktikpladsproblemet, mener John Jacobsen, konsulent i DI.

- Der bliver simpelthen optaget for mange elever på uddannelserne i forhold til, hvor mange pladser vi kan skaffe, siger han.

Undersøgelsen viser også, at der hersker nogle uhensigtsmæssige myter på området. Mange virksomheder tror, at de ikke lever op til kravene til en praktikplads, selvom de gør det.

Datafagtekniker er en fem-årig uddannelse inklusive praktikforløb. IT-supporter-uddannelsen kan overstås på to et halvt år - det er nemlig så at sige en halv datafagteknikeruddannelse.

Relevante links:

Undervisningsministeriets pressemeddelelse om IT-branchens manglende kendskab til IT-uddannelserne

Undervisningsministeriets rapport om De erhvervsfaglige IT-uddannelser og IT-arbejdsmarkedet.

Dansk Metals beskrivelse af uddannelsen til datafagtekniker.

Dansk Metals beskrivelse af uddannelsen til IT-supporter.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere