Tysk banksoftware sendt til tælling

Tyske Brokat AG har drænet sin pengetank og bliver nu solgt i mindre bidder. I Danmark hed den store kunde Bankdata, men også her er man for længst på vej væk fra det tidligere succesfulde softwarehus.

Det store tyske finanssoftwarehus Brokat AG er sendt i knæ efter et katastrofalt dårligt tredjekvartalsregnskab sidste år. De fleste aktiviteter er efterhånden solgt fra i det selskab, der ellers lå i skarp konkurrence om det europæiske marked med de to tilbageværende spillere, Bea Systems og IBM.

I Danmark har Brokats store kunde været Bankdata i Fredericia, der er datacentral for 17 pengeinstitutter. I 1998 adopterede Bankdata en omfattende IT-løsning, der blandt andet gjorde det muligt for danske bankkunder at få adgang til deres konti fra computeren eller mobiltelefonen eller håndholdte computere. Løsningen var baseret på software fra Brokat.

Den aktuelle krise i Stuttgart-virksomheden Brokat giver dog ikke anledning til bekymring hos Bankdatas direktør Ove Vestergaard. Bankdatas nuværende system er fuldt kørende, og de fleste problemer kan virksomheden løse selv.

Desuden er Bankdata - som mange andre kunder hos det tyske firma - på vej væk fra Brokat. I efteråret lancerer Bankdata et nyt homebanking-system, der er baseret på IBM's WebSphere-løsning.

- Vi har ellers aldrig fortrudt, at vi valgte Brokat i 1998. Det var en meget god løsning, som har fungeret godt, siger Ove Vestergaard.

Dengang havde Brokat dansk repræsentation via IT-systemleverandøren CMA Systems, men for et par år siden samlede den tyske virksomhed sine skandinaviske aktiviteter i en ny samlet afdeling i Stockholm.

- Uanset Brokats øjeblikkelige problemer skal vi nok få adgang til support. Firmaet har et par tusinde kunder, herunder Deutsche Bank, så der regner vi med at finde en løsning, siger Ove Vestergaard.

Stort underskud

I mandags præsenterede Brokat en køber af samtlige e-banking-aktiviteter i Tyskland, Østrig, Schweiz og Østeuropa, nemlig softwarehuset DataDesign AG i München. Prisen holdes hemmelig, men DataDesign lover alle eksisterende kunder, at supporten på de hidtidige produkter vil blive opretholdt.

Lavinen rullede, efter at Brokat præsenterede sit tredjekvartals regnskab for 2001. Omsætningen var kun på 5,7 millioner euro mod 23 millioner euro året før.

Det store fald forklarede ledelsen med, at kunderne afventede omstruktureringerne i Brokat, ligesom den generelt svage økonomi spillede en rolle. Endelig indgik omsætningen for nogle frasolgte amerikanske selskaber heller ikke i 2001-tallene.

Driftsresultatet for tredje kvartal blev et minus på 39,9 millioner euro mod et minus på 18,3 millioner euro i tredje kvartal 2000. Alt i alt havde den dårlige økonomi drænet pengekassen, og den 3. december sidste år gik Brokat AG i betalingsstandsning.

- Tilbage er stort set kun forretningerne i Storbritannien og Skandinavien, og vi er i forhandlinger (med potentielle købere, red.) om dem nu, sagde Katrin Gebert, talskvinde for Brokat, forleden til IDG News Service.

Brokat blev grundlagt i 1994 og blev hurtigt en succes i Tysklands IT-verden. Efterspørgslen efter software, der åbnede bankernes IT-systemer og gav nye muligheder for bankkunderne, var stor på de europæiske markeder. Virksomheden er noteret på vækstbørserne Neuer Markt i Frankfurt og Nasdaq i New York. Arbejdsstyrken blev sidste år reduceret fra omkring 1300 til 882.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere