Webarkitekter svarer på læserstorm

Det er farligt, men ofte lærerigt at stikke snuden frem. Åbningen af den meget 'brugervenlige' hjemmeside for de fynske Web Usability Architects udløste læserstorm på vores debatforum. Nu svarer arkitekterne igen.

Reaktionen fra Computerworld Onlines læsere faldt prompte: Duer ikke, lød parolen, efter vi tirsdag omtalte den 'brugervenlige' hjemmeside, der er udviklet af en flok fynske studerende.

De studerende, der til maj kan kalde sig Web Usability Architects, hævder at vide en masse om brugervenlighed på hjemmesider, og på adressen wua.dk giver de et bud på, hvordan en hjemmeside skal bygges op for at virke indbydende og anvendelig for brugeren.

På mindre end et døgn er der skrevet flere end 70 indlæg på Computerworld Onlines debatforum, og langt de fleste forholder sig kritisk til det fynske superprodukt.

- Hvis det hævdes at være toppen af brugervenlighed, burde både studenterne og lærerne være dumpet. Eksempelvis frames eksterne links (endda uden scrollmulighed), og scrollfunktionen har så høj hastighed, at det er svært at scrolle tilfredstillende, skriver Kurt Nielsen i et indlæg.

Ikke lækkert

- Nu har jeg godt nok ikke gået på sådan et fint WU kursus, men jeg har læst Jakob Nielsens (ekspert inden for brugervenlighed, red.) bog. Han ville vende sig i graven, hvis han var død, bemærker Carsten Gehling i et andet indlæg.

- WUA's site er ikke lækkert, som mange andre skriver. Det er kedeligt og karakterløst. Og ingen kommentarer om usability er tilstrækkeligt skarpe. [...]. Og så er der alle de øvrige kommentarer om, at man ikke kan printe siderne (puha), søge på fritekst, eksterne links åbnes i en frame uden scroll, åh man kan blive ved, skriver en frustreret Lotte Ehrendahl.

Hertil kommer en lang række indlæg, hvor læsere irriteres over ikke at kunne se siden optimalt i visse typer browsere. Den omfattende interesse kom bag på de studerende:

- Vi har måske været lidt for hurtigt ude med at præsentere hjemmesiden, for vi arbejder faktisk stadig på den, indrømmer Lena Kjær, som selv er blandt de studerende.

- Men ærlig talt. Hvis man sidder med en Netscape 4-browser, så kan man ikke forvente, at alle sider på nettet virker. Så må man opgradere, mener Lena Kjær.

Fantastisk dialog

Selvom reaktionen fra læserne har været hård, vælger hun at se positivt på kritikken:

- Vi er stadigvæk inde i en udviklingsproces, og på den måde er det jo fantastisk at have sådan en dialog med brugerne. Hvis DSB's hjemmeside fik en tilsvarende behandling, ville den helt sikkert også blive bedre, siger Lena Kjær, der til gengæld ikke kan tilslutte sig den grove kritik af den ni måneder lange uddannelse, der drives af IT-Akademiet i Odense.

- De fleste har en anden faglig baggrund, før de begynder på uddannelsen. Mange har universitetsuddannelser, så vi kommer altså ikke direkte fra folkeskolen. Men selvfølgelig er det klart, at vi ikke bliver html-specialister på ni måneder, siger Lena Kjær.

Lederen af IT-Akademiet i Odense, Claus Bengtson, kalder den store respons fra læserne for en "spændende oplevelse", der kan lære de studerende at gøre deres arbejde færdigt, inden de sender det ud til offentligheden.

- Men de studerende skal lære nogle usability-værktøjer at kende, og de skal vide, hvordan man fastholder brugerne på en hjemmeside og meget andet. Men de skal ikke være eksperter i at programmere, og det er desværre netop deres manglende kompetencer på dette felt, de har udstillet i denne sag, siger Claus Bengtson.

Han konstaterer dog, at mange konsulenthuse og branchefolk siden i går har henvendt sig til akademiet for at høre mere om uddannelsen og eventuelt opslå praktikpladser til de studerende, så overordnet har det lille mediestunt måske bare været en stor en appelsin i turbanen for de fynske Web Usability Architects.

Relevante links:
Web Usability Architect - wua.dk
IT-Akademiet
Computerworld Onlines debatforum om wua.dk
Web Usability Architects eget indlæg på Computerworld Onlines debatforum




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere