Netbetaling: Kampen om 25-ørene

Netmedierne vil frem i værdikæden og selv begynde at tjene penge på det internet, der mange steder har været et dyrt bekendskab. Det har definitivt skubbet bankernes forslag til et mikrobetalingssystem ud i kulden.

En spændende dyst venter de danske netsurfere, når kampen om mikrobetalingerne skal kæmpes i det kommende år. Pengeinstitutterne og TDC, der på grund af deres størrelse kunne være den oplagte spiller, er smidt ud i kulden af et stort flertal af netmedier herhjemme.

- Vi er i gang med en proces, der er uhyre vigtig for de danske mediehuse. Det handler om, hvor fremtidens medier skal stå i værdikæden, og vi vil længere frem, end vi er i dag, siger Rune Bech, der udover at være chef for TV 2 Interaktiv også er formand for mediernes mikrobetalingsgruppe.

- Fremtidens mediehuse bliver meget afhængige af brugerbetaling og skal leve af at samle 25-ører op, og derfor er det vigtigt, at flest muligt af pengene ryger direkte tilbage til medierne. Det kræver en særlig ejerstruktur, som bankerne ikke har villet gå med til, og derfor er de nu holdt udenfor, siger Rune Bech.

I december sidste år afgjorde medierne gennem branchegruppen FDIM (Foreningen for Danske Internetmedier), hvilke konsortier, der kunne arbejde videre med at afgive tilbud på et mikrobetalingssystem, der bliver fælles for 40 danske netmedier. Ifølge FDIM genererer disse medier 90 procent af den samlede danske internettrafik.

Andre har taget kunderne

Et forslag fra et konsortium bestående primært af Danske Bank og Nordea blev forkastet, fordi bankerne selv ville sidde for bordenden og bestemme priser og gebyrer for systemet. Den rolle ønsker medierne selv at udfylde, og leverandøren af systemet skal således alene stå for den daglige drift.

- Vi har en enestående mulighed for selv at sidde for bordenden. Medierne har været vant til, at andre har overtaget kunderelationen, og det vil mediehusene ikke finde sig i mere. Det er derfor, det er lykkedes at samle 40 konkurrerende medier om dette fælles projekt, forklarer Rune Bech.

De afsluttende forhandlinger med de udvalgte tre konsortier finder sted i denne uge, og mikrobetalingssystemet skal være oppe at køre i slutningen af februar eller i begyndelsen af marts. To af konsortierne har allerede systemerne klar til den endelige afpudsning, mens den tredje kandidat vil blive lettere forsinket i forhold til tidsplanen.

Rune Bech er ikke bekymret for at gå imod så stærke kræfter, som de store banker og TDC repræsenterer:

- De skal være velkomne til at prøve at skabe sig et marked, men de får det svært. De er i færd med at begå samme fadæse, som de danske teleselskaber allerede har begået i forhold til SMS-beskeder. Når mobiloperatørerne ikke vil dele eller samarbejde med indholdsleverandørerne, så er det svært at få skabt omsætning, som det blandt andet ses i Norge, og alle taber på det, mener Rune Bech.

Markedslederen

Bankerne og TDC, der er gået sammen i selskabet Content Billing A/S, tror fortsat på deres produkt. Hos TDC er man sikker på at opnå en god markedsposition trods den kolde skulder fra FDIM-medlemmerne.

- Jeg føler mig overbevist om, at der bliver flere leverandører af betalingssystemer, som kommer til at håndtere forskellige indholdsudbydere. En af dem bliver mere bredt dækkende end de andre, en markedsleder, mener vicedirektør Frank Olesen, TDC, og ser bankerne og TDC i den rolle.

Han mener ikke, at det mislykkede bejleri til FDIM på forhånd har ødelagt markedet for Content Billing-selskabet, for bankerne og TDC har selv omkring tre millioner kunder, som automatisk kan tilknyttes systemet.

Nordeas E-banking-chef Jens Galatius sagde torsdag til Computerworld Online, at bankerne ikke vil slække på betingelserne for at få FDIMs medlemmer med i folden. Content Billing vil til gengæld markedsføre deres produkt over for de enkelte FDIM-medlemmer i håb om, at de danske netmedier ender med at tilbyde flere betalingsplatforme til brugerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere