Ringe jobchancer for nye datamatikere

Som lysegrøn datamatikerspire på arbejdsmarkedet er oddsene for at få job ringere, end de længe har været. På et IT-jobmarked præget af fyringer har de nye datamatikere svært ved at hamle op med erfarne IT-folk.

For nogle få uger siden trådte godt 1000 nye datamatikere håbefuldt ud på det danske arbejdsmarked. Men de skal kraftigt krydse fingre for, at vejen til et job bliver kort. I en tid, hvor det vrimler med fyringsrunder, kan jobsøgningen risikere at blive et langt sejt træk.

Mindre dyster bliver udsigten ikke af det faktum, at hver sjette af forårets datamatiker-kuld endnu ikke har fundet arbejde.

Formanden for fagforeningen Prosa, der i stor stil organiserer datamatikere, ser med bekymring på sine medlemmers fremtid.

- Det er blevet væsentligt sværere for de nyuddannede at få job. Efter at selskaber som Orange, Ericsson og SAS har fyret IT-folk, er markedet oversvømmet af erfarne folk. De fleste arbejdsgivere vil hellere ansætte en lidt dyrere erfaren medarbejder end en billigere nyuddannet, siger Prosa-formanden Henrik Kroos.

Ifølge Prosas statistikker har cirka 80 procent af de nyuddannede datamatikere hidtil fundet sig en levevej inden for deres fag tre til fire måneder efter deres afgangseksamen. 10 procent af dem har brugt noget længere tid. Og de sidste 10 procent må opgive at finde et job som datamatiker.

Men nu tyder udviklingen i Prosas ledighedsstatistikker for datamatikere på, at de nyuddannede skal indstille sig på, at kampen for et job bliver endnu hårdere og langvarig.

Vær mobil og opsøgende

Henrik Kroos fra Prosa anbefaler de lysegrønne datamatikerspirer at være geografisk mobile og at opsøge de virksomheder, de er interesserede i arbejde på. Det batter ikke nok at lægge et CV på nettet eller kun at søge opslåede stillinger.

- Det er meget sjældent, at personaleafdelinger søger på nettet, når de skal rekruttere. De vil have, at ansøgere selv kontakter dem, fordi det signalerer en interesse i virksomheden. Kun når de skal have fat i specialister, går de selv på jobhunt, siger Henrik Kroos.

Desuden oplever Prosa, at det kan gøre en forskel i jobchancerne, at datamatiker-skolerne gør noget for at hjælpe deres studerende ud på arbejdsmarkedet. Det kan for eksempel være jobdage på skolen, hvor virksomheder kommer på besøg med matchmaking for øje.

Datamatiker-uddannelsen er en af de kortere IT-uddannelser med blot to et kvart års studier.

Relevant link

Prosas ledighedsstatistik for datamatikere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere