Ny direktør for IT Factory

Stein Bagger er den nye administrerende direktør for softwarehuset IT Factory ? hentet fra softwarefirmaet MasterFrame. Hans anvisning af en vej ud af firmaets umiddelbare krise er en minutiøs kortlægning af kompetencemæssige guldæg inden for Notes-udvikling - og så mere klar tale frem for højtflyvende ord.

God til at adressere et problem og så få det løst. En vindertype, der ikke lader sig nøje med en præstation på det jævne.

Det er de kvaliteter, som bestyrelsesformand for IT-Factory, Søren Jonas Bruun , over for Computerworld Online fremhæver ved den nye administrerende direktør Stein Bagger. Han blev sent onsdag eftermiddag præsenteret for medarbejderne i hovedkvarteret på Lyngbyvej i København. Han afløser stifteren Lars Munch Johansen, der er trådt ud af virksomhedens ledelse, men stadig skal være med til at sælge løsninger via sit netværk.

Stein Bagger er 35 år og har flere års erfaring inden for softwarebranchen. Han har blandt andet været administrerende direktør for softwarefirmaet Future Quality Systems og siden medstifter af MasterFrame, der udvikler virksomhedssystemer.

Han var med i sidste uge, hvor bestyrelsen for IT Factory med rådgivning fra Asger Jensby rekonstruerede virksomheden ved at udskille alle enheder uden for Danmark ? og købe de danske aktiviter ud af det amerikanske IT Factory Holding. Når en direktør skal føre en virksomhed videre, er det vigtigt, at han er med i tegningen af den nye grundplan, påpeger Søren Jonas Bruun.

- Hvis en person skal kunne gennemføre planer hurtigt med kort tilløb, så skal han være med til at udtænke planerne. Han skal ikke sidde i et elfenbenstårn og udstede ordrer, men føle et ejerskab til planerne. Ellers nytter det ikke, siger bestyrelsesformanden.

Klar tale fremover

Stein Bagger sagde ja til udfordringen med at bringe IT Factory ud af krisen, fordi selskabet ifølge ham er med helt fremme i forreste række, når det gælder udvikling af programmer til Notes og Domino. Selskabet har et community på 6.000 kunder, så det er en ? som han siger ? i anførselstegn let opgave at få succes med firmaet.

Men det kræver, at der bliver skabt fornyet fokus i IT Factory.

- Frem til julen vil vi minutiøst kortlægge præcis, hvad det er, som vi gør allerbedst inden for Notes og Domino. Julegaven til de ansatte er, at vi kan fortælle dem: det er det, som du er god til. Det her er guldæggene, forklarer han.

På den måde bliver det nemmere at få de ansatte til at gå i takt og i samme retning, bemærker han.

- Vi skal væk fra de højtflyvende ord og tilbage til klar tale. Tidligere har der været det udtryk om os, at vi var ?Men in Black?. Fra i går hedder fokus ?Figures in Black?. Fundamentet for det her, at vi tjener penge og giver overskud, slår han fast.

Det skal være med til at hive de ansatte op af den motivationsmæssige kløft, som de kan være havnet i efter, at virksomheden på kort tid er gået fra at have omkring 400 medarbejdere og afdelinger i flere lande til nu at være cirka 50 ansatte ? næsten alle i Danmark.

- Det tror jeg også. Nogle medarbejdere havde faktisk indleveret deres opsigelser, men trak dem tilbage i går. Det ser jeg som en tillidserklæring. Vi skal tro på, at vi som fodboldslandsholdet ved EM i 1992 kan være dømt ude af spil ? og alligevel komme igen og vinde mesterskabet, forklarer Stein Bagger.

IT Factory blev etableret i 1997 med Lars Munch Johansen i spidsen og fokuserede fra starten på systemer og applikationer baseret på Lotus Notes. Han kom fra pc-forhandleren Complet og etablerede IT Factory, som Merkantildata og siden 2M Invest investerede i.

Ambitionerne var store. Selskabet ville være for virksomhedssystemer, hvad Dell er for pc?er lød det ? og softwarehusets produkter skulle være alternativer til løsninger fra systemhuse som SAP og Baan.

Det gik også strygende fra starten. Firmaets kundebase voksede hurtigt, og det modtog priser fra Lotus' udviklere for sin udviklingsværktøjer i 1998 og 1999.

Forfulgte opkøbsstrategi

Fra 2000 begyndte virksomheden for alvor at vokse i medarbejdermæssig volume. Hovedsigtet var USA, som det satsede målrettet på ? blandt andet ved at flytte hovedkontoret til Boston i 1999 for at være i nærheden af Lotus, der ligeledes har hovedkvarter i den by. Samtidig fik selskabet den tidligere Lotus-topchef Jeff Papows ind i bestyrelsen.

Maj 2000 næsten fordoblede IT Factory sin medarbejderstab ved at købe det amerikanske Notes-hus Solutions By Design, der beskæftigede 100 mand. Dermed var selskabet med ét vokset til en virksomhed med 235 ansatte. Solutions By Design var en stor leverandør og udvikler af Notes og Microsoft-programmer - og kunne blandt sine kunder tælle firmaer som Proctor & Gamble, Bell Atlantic og Verdensbanken. Med opkøbet af det amerikanske Notes-hus blev IT Factorys aktiviteter i USA større end de europæiske.

Alene i 2001 blev der købt tre selskaber. Australsk Credenza, danske Noteshouse og Synergistics. Det sidstnævnte udviklingshus havde 60 ansatte, og dermed nåede IT Factory op på en medarbejderstab på 400 mand.

Men de amerikanske opkøb viste sig at være uheldige, som det hed i en pressemeddelelse fra selskabet mandag. Sammen med et drastisk fald i salget efter terroranslaget mod New York og Pentagon førte det til en række udskilninger af selskaber i sidste uge. De skal fremover være en del af IT Factorys partnernetværk.

Med sit kombinerede aktielån og kapitaltilførsel på 13 millioner kroner mandag var 2M Invest reelt med til at købe de danske dele af IT Factory ud af det amerikanske selskab, IT Factory Inc.

Tilbage er et selskab med 50 ansatte i de lokaler på Lyngbyvej i Københavns Nordvest-kvarter, som IT Factory rykkede ind i for tre år siden.

Tilbage til software-rødderne

Fokus er nu udelukkende udvikling af programmer og systemer på Notes og Domino, mens salget foregår via partnere og distributører.

I det seneste år nåede selskabet ellers at flirte kraftigt med Exchange ? blandt andet i skuffelse over, at Lotus ikke valgte dets udviklingsværktøj til Notes Software Development Kit (SDI) som standard for Notes-værktøjer ? hverken på europæisk eller globalt plan.

Men Notes er, hvad selskabet har kernekompetence i, som den eksterne rådgiver og nylige investor, Asger Jensby, mandag understregede over for Computerworld Online.

Bestyrelsesformanden og partner i IT Factory, Søren Jonas Bruun, vil - ikke overraskende - helst se frem. Men et bud på, hvad der førte softwarefirmaet ind i den umiddelbare krise, vil han nu godt give.

Han peger på, at selskabet frem til december var inde i en fase, hvor det skulle have ro til at integrere i alt otte tilkøbte virksomheder til en strømlinet organisation. Oven på en aggressiv vækst-strategi skal et selskab oftest have otte til tolv måneder til at finde sin ben som én organisation. Det nåede IT Factory ikke.

- Det er bare ikke nemt, når man ryger ind i strid modvind, som vi gjorde - især efter den 11. september, siger han og peger på, at kunderne i USA droslede voldsomt ned på deres ordrer efter terroranslaget på World Trade Center og Pentagon.

Problemer med amerikanske Synergistics, der blev købt i foråret, var imidlertid også udslagsgivende for den drastiske nedskæring i virksomhedens omfang.

Ifølge Søren Jonas Bruun handlede det om, at i en sammenlægningsfase skal ledelserne i de lokale selskaber til at integreres i opgaver på koncern-niveau.

- Så vil deres fokus på det lokale marked blive svækket i en overgang. Det er bare ikke heldigt, når markedet bliver ændret radikalt, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere