StarOffice trængt tilbage

Suns gratis alternativ til Microsofts Office-pakke, StarOffice, er i Danmark blevet ramt af to storkunders fravalg. Q8 fravælger StarOffice på grund af tidskrævende konvertering af regneark. Nordea peger på tvivl om økonomien i et skift. Imidlertid vælger AMU København i 2002 den gratis kontorpakke.

Sun forventer sig ikke overraskende meget af sin gratis kontorpakke, StarOffice, der indeholder samme type programmer som Microsofts Office, som dominerer markedet for kontorpakker. Analytikere fra diverse konsulenthuse spår StarOffice en gylden fremtid ? i hvert fald hos privatbrugerne ? mens enigheden hører op, når det drejer sig om mulighederne inden for erhvervslivet.

Her i landet lunede Sun sig gevaldigt sidste år, hvor først Unibank i februar proklamerede, at det ville køre StarOffice på 6.000 arbejdspladser på OS/2. Det blev i maj fulgt op af den glade nyhed om, at Q8 ville installere StarOffice på sine 130 servicestationer på en Linux-platform. To store og kendte virksomheder, som gav Sun et virtuelt klap på skulderen.

Det klap er nu afløst af en hånd til farvel hos de to virksomheder. Hos Q8 er situationen den, at firmaet i løbet af de næste tre måneder udfaser StarOffice for i stedet at installere Microsoft Office på tynde Linux-klienter. Det oplyser kommunikationschef Peter Christensen.

StarOffice blev valgt sidste år, som en for Q8 naturlig følge af at have valgt at køre med Linux pc'ere, da det gav en række store fordele for selskabet. Q8?s kommunikationschef understreger også, at selskabet ikke har haft noget at udsætte på programpakken. Blot viste en ting at være mere generende end forventet: konverteringen af især regneark mellem StarOffice på servicestationerne og Microsoft Office-miljøet i Q8?s hovedkvarter.

- I den praktiske verden krævede det mere træning, og vi har brugt megen tid på konvertering af data ? især fra Excel, forklarer Peter Christensen om baggrunden for at droppe StarOffice.

Nordea: Ikke økonomi i StarOffice
Hos Nordea ? tidligere Unibank ? oplyser vicedirektør Kurt Nørrisgaard, at sommeren 2000 markerede enden på StarOffice-eventyret frem for starten som oprindeligt planlagt.

Efter proklamationen om at nu skulle 6.000 ansatte i filialerne skifte til Suns alternativ, mødtes Unibank med softwareselskabet for at drøfte tilretninger og levetid for en løsning. Det var her, at knasterne opstod, oplyser Kurt Nørrisgaard.

- Der opstod tvivl om økonomien i projektet, og den levetid for vores installation, som Sun kunne stille op, var ikke tilstrækkelig for os, forklarer han.

Han peger på, at for Nordea er økonomi ikke bare, at virksomheden får software uden at skulle betale licens. De ansatte skal også uddannes i det nye system, hvilket koster.

- Ingen bliver rige af en omlægning eller udskiftning af et system. Det er kun ved de ændrede processer, at vi sparer penge. Det kunne vi ikke se her, slår Kurt Nørrisgaard fast.

I filialerne benytter Nordea nu fortsat WordPerfect Office, mens hovedkvarteret og afdelinger, der betjener mange kunder elektronisk ? især netbanken ? benytter Microsoft Office.

AMU: Godt og gratis
Anderledes tilfredse toner kommer der fra AMU København. Her oplyser IT-ansvarlig Jan Birk, at der er taget beslutning om at installere StarOffice på alle computere ? både på de 100 pc?er i administrationen og på op mod 700 pc?er til brug for kursisterne. Det vil ske i løbet af første halvår af 2002.

Allerede maj 2000 gik AMU Storkøbenhavn i gang med at prøvekøre StarOffice 5.2 på en snes pc?er og det gik fuldstændigt smertefrit, forklarer den IT-ansvarlige.

- Det er meget sjældent, at vi får så komplicerede regneark, at der opstår små-problemer ved konverteringen. Fordelen ved brugen af StarOffice overstiger langt de forhold. Den økonomiske besparelse næste år er således 1,5 millioner kroner, forklarer Jan Birk.

Det var det forhold, at StarOffice er gratis, der satte gang i AMU Storkøbenhavns overvejelser. Microsofts nye licensvilkår, der kan betyde højere priser, har blot øget Jan Birks overbevisning om, at det er rigtigt at skifte.

Imidlertid er der ikke kun økonomiske overvejelser bag. I undervisningen af kursisterne er der også klare fordele, påpeger Jan Birk.

- Når folk har været på kursus her i blandt andet StarOffice, kan de nemt få en CD med hjem med pakken. Her kan vi i øvrigt selv placere kursuskataloger, manualer og andet materiale, forklarer han.

Microsoft Office er dog ikke helt væk på undervisningscomputerne. På cirka halvdelen vil der også være denne programpakke. Det er nødvendigt, fordi AMU Storkøbenhavn underviser i brugen af Office. Men ellers står der StarOffice over det hele. Kontorpakken er ikke er taget i brug endnu, fordi AMU Storkøbenhavn venter til, at næste version af StarOffice ? 6.0 ? er færdig til download på dansk, hvilket sker efter årsskiftet.

Læs også: Sun: Ny StarOffice vil løse små-fejl




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere