Høj-risiko virus spreder sig

Mailen foregiver at tilbyde en ny pauseskærm, men den vedhæftede fil gone.scr, der henviser til formen pentagon, aktiverer en hidsig virusorm. Den spreder sig via mail og beskedtjenesten ICQ - og kendte anti-virusprogrammer bliver slettet. I øjeblikket spreder den sig hurtigere end sidste uges BadTrans.B-virus.

Julen er ikke bare hjerternes fest, men øjensynlig også en højtid for virusprogrammører. Blot en uge efter at BadTrans.B-virusen ramlede ind i adskillige tusinder af pc?er kloden rundt, er en ny virus, W32.gone.worm, på spil. Gone bliver virussen kaldt, fordi den henviser til formen ? pentagon.

Den bliver kategoriseret som en højrisiko-virus af antivirus-producenter som Symantec, der også noterer, at den spreder sig hurtigere end BadTrans.B. i USA. Spredningskanalerne er pc?er med Windows og Outlook-mailprogrammer via adresse-listerne. Imidlertid benytter den sig også af beskedtjenesten ICQ.

Ifølge sikkerhedsekspert ved Telia Security Group, Peter Kruse, er det meget sandsynligt, at den rammer danske pc?er onsdag, når folk møder ind på kontorerne og åbner deres mailprogrammer.

Spredning via mail og ICQ

Han oplyser, at Pentagon fremstår som en mail fra en god ven eller bekendt, der tilbyder modtageren en ny pauseskærm. Teksten skrevet på engelsk med hilsenen ?Hi? i emnelinien, og den medfører en fil som vedhæftet ?gone.scr?.

Bliver den åbnet, aktiveres virusen ? og sender sig hurtigt videre via adressebogen i Outlook og via beskedtjenesten ICQ og chatprogrammet mIRC. Hvis mIRC er installeret på computeren, kan den ifølge Peter Kruse bruges til et Denial of Service angreb eller et overbelastningsangreb mod andre pc?er.

Når den vedhæftede fil gone.scr er aktiveret, ruller følgende besked frem på skærmen:

pentagone
coded by: suid
texted by: ThE_SKuLL and |satan|
greetings to: TraceWar, k9_unit, stef16 ^Reno
greetings also to nonick2 out
there where ever you are

Herefter kommer der en falsk fejlmeddelelse frem på skærmen: ?Error While Analyse DirectX!?, der blot optræder for at skjule for brugeren at videresendelse af mails til personerne i adressebogen er i gang. I øvrigt sletter den bagefter selv alle sendte mails fra udbakken.

Endvidere gemmer den en kode i den centrale registreringsdatabase, så den kan aktiveres ved næste opstart af maskinen.

Sletter antivirusprogrammer

Pentagon-virusen har desuden den kedelige bieffekt, at den i aktiveret form går ind og sletter virusbeskyttelsen fra programmer fra Symantec AntiVirus og firewalls som Zonealarm, der er meget brugt hos private pc-brugere.

Det efterlader systemerne forsvarsløse mod virusen.

Virusen er skrevet i Visual Basic og pakket med værktøjet UPX. Pakket med det værktøj er det sværere for antivirusprogrammer at opdage virus.

Ifølge internationale nyhedstjenester og forskellige antivirusproducenter samt sikkerhedsfirmaer W32.gone.worm sig meget hurtigt verden over.

Sikkerhedsekspert Peter Kruse fra Telia Security giver følgende anvisninger på, hvordan W32.gone.worm kan fjernes fra pc'en, hvis den er blevet inficeret:

Windows NT/2000

1) Stop ormen i systemprocessen. Dette gøres ved at trykke
ctrl+alt+delete og find dernæst GONE.SCR og pentagone i joblisten.
Afslut (end task) og
2) Gå derefter ned i windows systemmappen og slet gone.scr
3) Slet derefter værdien: "gone.scr" i registreringsdatabasen.

Windows 95/98/ME:

1) Boot fra en ren DOS diskette
2) Gå ind i Windows system mappen - skriv f.eks.: cd windows\system [enter]
og derefter kommandoen del gone.scr [enter]
3) Slet derefter værdien "gone.scr" i registreringsdatabasen.

Desuden har portalen Safe2Day et program til download, der kan fjerne virusen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere