Sådan kan du helt lade være

Inden for de seneste to år er det blevet betydeligt nemmere for ikke-nørder at sno sig uden om software med kostbare licenser. Det gratis Linux-styresystem er så udbygget, at de fleste almindelige menneskers behov kan dækkes og dermed undgå at gøre sig til softwarepirater.

Engang var Linux for erklærede nørder, der så en sport i at justere deres computere lige efter deres eget hoved. I dag er det gratis styresystem blevet brugervenligt og udbygget med så mange programmer, at menigmand og virksomheder kan bruge det som alternativ til Windows og de dyre applikationer, der typisk hører til.

Næsten da.

Peter Toft, en af Danmarks førende Linux-eksperter og formand for brugergruppen SSLUG, er ikke bange for at lade hr. og fru Jensen prøve kræfter med open source-miljøet og Linux-styresystemet, så længe de bare skal surfe lidt internet, sende mails, skrive breve, redigere billeder, brænde cd-rommer, bruge regneark og lignende. Det ville han ikke have turdet to år tidligere, men siden er Linux blevet markant mere brugervenligt.

Men familien Jensen skal ikke være tryghedsnarkomaner, for brugerfladen virker anderledes, og de fleste vante Windows-brugere vil støde på problemer før eller siden.
- Det er ligesom at lade en Windows-mand betjene en Macintosh, forklarer Peter Toft.

SSLUG står for "Skåne Sjælland Linux User Group" og er en af verdens største brugergrupper med over 6000 medlemmer. Gruppen afholder fire årlige "install parties", hvor medlemmerne kan møde op og få hjælp til den største udfordring: At installere Linux og få programmer og udstyr til at virke. Møderne har plads til 30-35 deltagere, og der er altid fuldt optaget, melder Peter Toft.

- Mange kommer her for at undgå at skulle bruge piratsoftware, og den kategori hører jeg også selv til. Da jeg i sin tid begyndte mine studier på Danmarks Tekniske Universitet, skulle jeg bruge programmer for 50.000 kroner. Det ville jeg ikke betale, og da opstod min interesse for Linux, fortæller Peter Toft.

Der er dog fortsat visse skavanker ved at køre open source, og både familien Jensen og virksomhedens IT-ansvarlig skal tænke sig godt om, inden de kaster de vante programmer over bord.
- Hvis sønnen i huset gerne vil spille computerspil, så får man problemer med Linux og bør også have en Windows-installation ved siden af, siger Peter Toft.

I Linux-verdenen bruger man udtrykket "kloner" om programmer, der kan erstatte traditionelle programmer fra eksempelvis Windows-verdenen. Da først selve styresystemet Linux kørte godt, begyndte programmørerne at koncentrere sig om at udvikle disse kloner, og i dag er det således muligt at bruge postprogrammer og tekstbehandling, der ligger meget tæt op ad Microsofts Outlook Express og Office-kontorprogrammerne. Især Suns StarOffice får med sin nyeste version mange roser med på vejen som et komplet alternativ til Microsoft Word, Excel osv.

- Desværre oplever vi stadig problemer med visse typer homebanking, der - selvom den er webbaseret - kun vil acceptere helt specifikke browsere, for eksempel Internet Explorer, fortæller Peter Toft, der heller ikke kan komme i tanke om DTP-programmer, der kan konkurrere med software til Windows og Macintosh-computere.

Rundt omkring på nettet kan man gratis downloade tusindvis af programmer til Linux, og mange af dem har som eneste funktion at få Windows-programmer eller -filer til at virke upåklageligt oven på Linux. Mod moderat betaling kan man købe sig til cd-rommer med programmerne på og medfølgende trykte manualer.

Peter Toft inviterer gerne nye brugere ind i SSLUG-gruppen, hvor man online hurtigt kan få hjælp med Linux-problemer. I øjeblikket kører der 30 postlister i SSLUG-regi, og siden nytår har medlemmerne sendt over 13.000 beskeder gennem dem.
- Det hører med til open source-kulturen, at man synes, det er sjovt at hjælpe andre med at løse problemerne undervejs, understreger Peter Toft.

Linux' markedsandel blandt private brugere og på kontor-pc'ere er fortsat beskeden, hvorimod mange servere og webservere kører Linux.
- Det var netop på serversiden, at Linux fra begyndelsen havde sine stærke sider, og sådan vil det sikkert fortsætte nogen tid endnu, forudser Peter Toft.

Relevante links:
SSLUG.
Oversigt over danske Linux brugergrupper.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere