Unge leger med loven

Antipiratgruppen er oppe imod stærke kræfter, når den prædiker moral for de unge spil-, musik- og filmpirater. Gruppens jurister skruer derfor bissen på med razziaer, beslaglæggelser og sagsanlæg. Mød advokat og piratjæger Niels M. Andersen, hvis navn er velkendt i danske piratkredse.

Oprindeligt blev Computerworld Online kun tildelt en halv times audiens, men hovedpersonen synes, at det er spændende at tale om ophavsret, kopibeskyttelse og piratkopiering, så interviewet trak ud. Han er ellers en travl mand, Niels M. Andersen, advokat og partner i Nordens største advokatvirksomhed, Bech-Bruun Dragsted, der netop har slået sig ned med Øresundsudsigt på Langelinie Allé i København.

Fra denne adresse behandler Niels M. Andersen og en håndfuld juridiske medarbejdere adskillige hundreder sager hvert år mod IT- og kulturverdenens pirater. Det mest kendte organ, der har adresse sammen med advokatfirmaet, er Antipiratgruppen, der repræsenterer en stribe danske udbydere af spil, musik og film, der alle er udsat for massiv piratkopiering.

Gruppen er oppe imod stærke kræfter i sin kamp for retfærdighed:
- Vi har lavet fokusgrupper, hvor vi har spurgt unge om deres holdninger og adfærd omkring kopiering. Og den viser, at store grupper af de unge slet ikke tager sagen alvorligt. De kopierer musik og film som en almindelig dagligdags foreteelse, siger advokat Niels M. Andersen.

- Vores opgave er at ændre danskernes holdning til piratkopiering. Det skal være lige så moralsk forkert at kopiere spil, musik og film som at stjæle varer i en butik, forklarer Niels M. Andersen og nævner et aktuelt eksempel fra sagen mod CompuClub i Esbjerg, hvor Antipiratgruppen beslaglagde computere og i øjeblikket forsøger at indgå forlig med de mange deltagere.

- En far til en af de unge udtalte til pressen, at der jo bare var tale om drengestreger. Men hans søn havde stjålet materiale for 36.000 kroner. Hvordan tror du, faderen havde reageret, hvis sønnen var blevet taget i at stjæle varer for 100 kroner i en butik, spørger Niels M. Andersen.

I øvrigt forstår han ikke, hvorfor nogen ser sig gale på Antipiratgruppen:
- Vi gør meget ud af at give de unge en fair behandling. I år forventer vi at behandle 300 sager, og i de 280 af dem indgår vi forlig i stedet for at bringe sagen for domstolene. Vi prøver altid at lave en forligsløsning, så de unge kan komme videre med deres liv, understreger Niels M. Andersen.

Kampagne løste ikke problemet

Musikbranchen gennemførte for to år siden en stor kampagne rettet mod den brede befolkning. Budskabet om, at cd-pirater "sagsøges langt ind i helvede", nåede ud til 60 procent af befolkningen, og 85-90 procent af danskerne er godt klar over, at piratkopiering er ulovlig, viser undersøgelser. Men kampagnen løste ikke problemet, som fortsatte med at stige eksplosivt.

En anden del af indsatsen består i at læse med på internet. Antipiratgruppen og Niels M. Andersen er aktive læsere af både nyhedsgrupper og debatfora, herunder debatten på Computerworld Online. Her må de lægge ryg til mange angreb fra vrede læsere, der er uenige i, at piratkopiering er et problem. Den kritik tager advokaten køligt:
- Det er folk, der er sure eller forsmåede, der brokker sig. Måske dem, det er "gået ud over". Men der er også store grupper i befolkningen, der har en stigende forståelse for de immaterielle rettigheder og godt kan se, at kunstnere eller spilproducenter skal have penge for deres arbejde. I vores fokusgrupper møder vi også unge, der mener, at der er status i at have originale cd'er stående i reolen, forklarer Niels M. Andersen.

Antipiratgruppen registrerer ikke indlæg fra nyhedsgrupperne, hvis de bare handler om holdninger til piratkopiering. Men hvis der udføres noget kriminelt, hvor nogen eksempelvis lægger MP3-filer ud i en nyhedsgruppe, så falder hammeren, hvis afsenderen kan spores.

Niels M. Andersen erkender, at indsatsen mod piratkopiering er et langt sejt træk, men ser alligevel med fortrøstning på udviklingen:
- Nye avancerede former for kopibeskyttelse vil løse problemerne i forhold til den brede befolkning, men nogen vil sikkert blive ved med at finde smutveje. Og der er jo allerede nu ufattelige mængder materiale på markedet, som vi skal have sat en stopper for, siger han og begynder at trippe utålmodigt. Mødet med antipiraten er slut.

Piratjægeren Niels M. Andersen fakta:

Født 1959 Advokat siden 1986
  • Speciale i IT-ret og immaterielret.
  • Ansat i advokatfirmaet Berning & Schlüter i 1983, der nu hedder Bech-Bruun Dragsted.
  • Firmaet har 525 medarbejdere, heraf 260 jurister.

Niels M. Andersen stoler på, at udviklingen vil vende med nye avancerede kopisikringer, og det synspunkt deler en af de store producenter af datamedier, børsnoterede SDC Dandisc. Virksomheden har flere samarbejdspartnere i sikkerhedsbranchen, men venter især meget af produkter fra den amerikanske gigant på området, Macrovision.

- Vi arbejder netop nu på at kunne implementere sikkerhed på forskellige niveauer i vores produkter, og vi venter at kunne præsentere disse løsninger inden for nogle uger, fortæller produktchef Carsten C. Hansen, SDC Dandisc.

Aldrig fuld sikkerhed

For musik-cd'er handler det om at lægge mislyde ind over lydsporene, som kun traditionelle cd-afspillere kan sortere fra, samt at lægge software på cd'erne, der skjuler musikken for pc'ernes cd-rom-drev. En tredje mulighed, som dog ligger længere ude i fremtiden, kræver adgang til internet, hvor brugeren skal registrere sig hos pladeselskabet for at få lov at høre musikken.

Hvis alle muligheder kombineres, kan kunstnerne føle sig temmelig sikre på, at deres musik kun høres af betalende kunder. Men efter flere forsøg på at lave kopisikringer, som umiddelbart efter er blevet brudt af piraterne, tør ingen love fuld sikkerhed:

- Vi kan ikke gøre noget ved alle freakene, for før eller siden vil de knække koden. Men vi kan dæmme op for, at den brede del af befolkningen umiddelbart har adgang til at kopiere cd'er, siger Carsten C. Hansen.

Han oplever stor interesse fra kunderne, der tæller både softwareproducenter og udbydere af musik og film, for at høre mere om mulighederne for kopisikring. Men samtidig følger de godt med i udviklingen i blandt andet USA og Storbritannien, hvor store grupper af forbrugere protesterer over ikke at kunne høre musik på computeren eller lave en kopi til bilen af en købt cd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere