Netparty med ny agenda

Da Antipiratgruppen uanmeldt gennemførte en razzia på et stort netparty i Esbjerg, gav det genlyd over hele landet. Computerworld Online besøgte et netparty i Odense, der kun var en skygge af sig selv.

Luften er tyk i det lille lokale, der flyder med coladåser, pizzabakker og først og fremmest en snes pc'er af den slags, der ser overordentlig hjemmebyggede ud. Her og der er samlet små klynger af unge, der dyster indbyrdes i Counterstrike eller Quake 3 med koncentrationen rettet mod skærmene og lydene fra de store hovedtelefoner.

Den fynske Crazynet-forening er i fuld gang med sit 17. arrangement i sin korte treårige historie. Men i denne weekend i november, hvor foreningen har lånt plads og strømstik i Ungdomshuset i det centrale Odense er der noget forandret siden det sidste arrangement, der blev afholdt i sommerferien. Alle har læst og hørt om Antipiratgruppen, der en lille måned tidligere lavede razzia mod et netparty i Esbjerg, konfiskerede computere med fogedens hjælp og truede de omkring 300 deltagere med kostbare erstatningskrav.

Chokerede computerspillere uden ren samvittighed spurgte hinanden, om dette var enden på en sprudlende ungdomskultur. Svaret er nej. Der afholdes stadig netparties, men form og indhold er anderledes, indrømmer en af arrangørerne i Odense, Mads Bahrt, der kun fik omkring 30 tilmeldinger - under halvt så mange som da den lille forening var på sit højeste.

- Stemningen er meget anderledes, end den plejer. Dels fordi der ikke er mødt så mange op, og dels fordi deltagerne i nogen grad er ramt af paranoia over, hvad der mon vil ske, forklarer han.

Kan ikke kontrollere netværket

Crazynet vil ikke følge anvisningerne fra Antipiratgruppen, der beskriver, hvordan gode netparty-arrangører skal opføre sig. De går blandt andet ud på, at arrangørerne skal kontrollere trafikken på netværket og foretage stikprøvekontroller på deltagernes computere. Det hverken kan eller vil Mads Bahrt være med til:

- Det er ikke praktisk muligt at checke trafikken på netværket, så der er grænser for, hvad vi som arrangører kan gøre for at forhindre deltagerne i at udveksle ulovlige filer med hinanden, siger han og understreger, at piratkopiering aldrig har været hovedformålet med Crazynets fester:

- Piratkopiering er noget, man har lavet klokken fire om morgenen. Hvis man ikke lige havde andet at give sig til, så kunne man tage et kig rundt på netværket for at se, om der lå noget spændende. Så vi skal bare sørge for, at folk hele tiden har noget mere sjovt at lave, siger han og noterer sig, at deltagerne allerede har ændret stil:

- Der er sket en holdningsændring blandt deltagerne, og det er jeg stor tilhænger af. Tidligere havde vi svært ved at opbygge et netværk med tilstrækkelig kapacitet, fordi nogen altid sad og lavede noget, vi ikke kunne vide hvad var, siger Mads Bahrt med et smil.

- Men som arrangører var vi sure over det, fordi det gik ud over dem, der ville spille mod hinanden. Foreningens holdning er klar og har altid været det omkring piratkopiering. Men vi bruger mere tid på at tale om det nu, end vi før har gjort, indrømmer Mads Bahrt.

Har altid haft regler

I reglerne for Crazynets fester har der altid været en paragraf om, at foreningen fralægger sig ethvert ansvar vedrørende ulovlig kopiering af ophavsretsbeskyttet materiale. Siden razziaen i Esbjerg er denne regel blevet skærpet med denne tilføjelse: "Vi vil gerne gøre klart, at vi under ingen omstændigheder vil finde os i piratkopiering til vores træf."

Mads Bahrt er usikker på, om Antipiratgruppens metoder overhovedet reducerer omfanget af piratkopieringen. Kampagnen har dog en anden effekt:
- Umiddelbart får man nedbragt antallet af deltagere til netparties. Men folk, der vil have piratsoftware, har ikke længere brug for netparties, for de har selv en ADSL-forbindelse derhjemme, så de i ro og mag kan hente alle de programmer på nettet, som de har lyst til.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere