Bedre trådløst netværk

Flere antenner i sender og modtager skulle give trådløse netværk med længere rækkevidde og højere hastigheder. Vi ser på tre trådløse routere, som byder på en ny generation inden for antenneteknologi, og som er tilgængelige i dag.

Begrænset rækkevidde og hastighed er en udfordring for alle, som bygger trådløse netværk. Når man er blevet godt og grundigt træt af at justere på placeringen af basestation eller tilkoblede computere for at få et ordentligt signal, ender det ofte med, at man udvider netværket med nye basestationer eller repeatere.

Et alternativ, som også er en forsmag på den næste WLAN-standard, er nu tilgængelig i form af MIMO, som står for Multiple Input – Multiple Output. Princippet er, at flere antenner på både sender- og modtagersiden giver en mere effektiv kommunikation.

Ideen bag MIMO er varslet til at være den grundlæggende teknologi i den næste WLAN-standard i 802.11-familien. Den får navnet 802.11n.

Mens vi venter på, at standardudvalget skal blive færdige, og produkterne kommer på hylderne, er MIMO en antenneteknologi, som kan forbedre svaghederne i WLAN allerede i dag. Løfterne fra en af producenterne af trådløst udstyr går på, at MIMO skal give en datahastighed, der er op til otte gange højere end standard 802.11g-udstyr kan levere, og at rækkevidden bliver tre gange så stor.

Færre bokse

Den længere rækkevidde betyder, at behovet for flere trådløse bokse nedsættes. Men det fjernes ikke helt.

Selv ikke flere antenner kan gøre noget ved vanskelige bygningskonstruktioner som armeret beton, lokaler fyldt med teknisk udstyr eller vægge fyldt med elektriske kabler. Her vil man fortsat have brug for flere basestationer og repeatere.

MIMO-udstyr, fremstillet i henhold til en WLAN-standard som 802.11g, er bagudkompatibel med almindeligt udstyr, men når man blander udstyret, får man ikke samme kvalitetsløft, som man får med MIMO på begge sider.

Man skal være opmærksom på, at eftersom MIMO er en teknologi og ikke en standard, benytter enkelte leverandører sig af reklamenavne som for eksempel 2XR og SRX. Disse forkortelser skal give kunderne et indtryk af, at MIMO tilføjer merværdi. Vores test viser, at det ikke altid holder stik.

Vores valg

Med ny teknologi er det altid spændende at se, hvordan de første produkter klarer sig. I dette tilfælde blev vi skuffet i to ud af tre tilfælde, men testens helt klare vinder fra
Linksys virkede som forventet. Imponerende enkel at tage i brug, god rækkevidde og kapacitet og særdeles stabil.

Produktet er alle pengene værd, og du får fuld valuta for pengene i form af kvalitet og enkel WLAN-opsætning.

Trendnet havde en lidt for indviklet driver og gav lidt for dårlig effekt efter vores mening. D-Link er temmelig skuffende i WLAN-delen af testen. Vi har mistanke om, at firmwaren i routeren burde gennemarbejdes bedre.

Sådan testede vi

Vi sluttede MIMO-routerne til og tjekkede, hvor nemt det var at aktivere og indstille dem. Derefter satte vi et dedikeret trådløst netværk op med kryptering. Så testede vi den trådløse forbindelses rækkevidde og båndbredde lige ved routeren og på faste målepunkter op til 90 meter fra routeren.

Denne måling blev udført i et kontormiljø, da vi anser et sådant miljø som værende det mest almindelige for brugen af produkterne og dermed vil give det bedste billede af, hvad man kan forvente i dagligdagen. Testen foregik, mens aktivitetsniveauet i bygningen var lavt.

Testen blev udført med et særligt MIMO-kort, som blev leveret fra leverandøren af produktet, samt et standard 802.11g-klientkort fra Intel (Intel PRO Wireless 2200 BG). De pc’er, der blev anvendt til testen, var sat op med Windows XP Professional SP2 med forskellige almindelige værktøjer, og vi benyttede Windows XP’s egen trådløse netværksadministration.

Flere af produkterne havde deres egne tilpassede klientløsninger, men vi forsøgte at gøre testen så lige som muligt. Pc’erne til testen af rækkevidde var en Lifebook S6120 og en Lifebook P7010 fra Fujitsu Siemens. Disse pc’er har vist sig som gode og solide WLAN-klienter gennem praktisk brug over flere år.

D-LINK DI-634M

D-Links nye MIMO-router er i velkendt design, men i nye farver: Mørk sølv/oxideret aluminium og sort. D-Link kalder MIMO-versionen for 2XR, der såmænd står for Xtended Range og Xcelerated Rates. Routeren har de sædvanlige dioder på fronten, og på bagsiden finder man WAN-port og fire Ethernet-porte, indgang til strømforsyningen og nulstillingsknap. To brede antenner rummer faktisk fire antenner i alt.

Opsætningen er webbaseret. Man guides igennem de vigtigste indstillinger, men det eneste krypteringsvalg er WEP. Efter denne guide skal routeren genstartes, og det tager op til et minut.

Vi får en lille mistanke om, at alt ikke er helt gennemtænkt, da vi finder ud af, at det først er under opsætningen af detaljer under WLAN, at vi kan indstille WPA-PSK-kryptering. Indstillingerne indeholder i øvrigt stort set, hvad man kan forvente. Vi bifalder, at routeren understøtter virtuel server, så man kan få sikker adgang til netværket udefra.

Derudover er der applikationsfilter, forældrekontrol (efter IP-adresse eller URL), DDNS, MAC-filter, egne firewall-regler og DMZ-opsætning. Understøtter PPTP, IPSec VPN og applikationer, der kræver samtidig overførsel af flere datastrømme.

En god sikkerhedsdetalje er, at en søgning efter ny firmware kan foretages fra et link på indstillingssiden. En svaghed i sikkerheden er, at Ping og UPnP er aktiveret som standard, så dem valgte vi at deaktivere inden testen.
Under testen af routeren fra D-Link med det tilhørende MIMO-kort er vi nødt til at installere drivere, før vi kan installere kortet. Efter genstart overtager et separat værktøjsvindue styringen af kortet. Problemet er bare, at D-link-værktøjet fungerer så dårligt. Det største problem er opsætningen af trådløs profil, og derudover er der hyppige udfald i forbindelsen under driften.

Når vi lader Windows kontrollere kortet og opsætte et trådløst netværk, får vi en mere stabil, men ikke fejlfri forbindelse. Overførslen er på det jævne tæt på routeren, og forbindelsen ryger ved en afstand på 30 meter. Med et resultat, som er cirka fem procent dårligere, tester vi også standard-G-kortet. Vi plages konstant af ustabilitet og udfald.

SAMLET VURDERING 68/100

LINKSYS WRT54GX SRX

Linksys kalder sin MIMO-tilpasning for SRX – Speed and Range eXpansion. Dette er den største af enhederne, sølvfarvet, firkantet og med tre antenner, som kan drejes og vinkles.

Opsætningen er webbaseret. Grænsefladen er lige til at gå til og indeholder alt, hvad man kan forvente. Opsætningsguiden ligger som et lille program på cd’en med brugervejledningen, men vi brugte den ikke. Det skyldes, at grundopsætningen er sådan, at det ud over WLAN-opsætningen faktisk ikke er nødvendig at foretage korrektioner. Linksys understøtter også LP2T-VPN og har Ping og UPnP deaktiveret. IP-telefonister og mediebrugere vil sætte pris på kvalitetskontrollen (QoS).

Under testen med Linksys’ eget kort øges hastigheden på korte afstande med 50 procent i forhold til normalen. Den høje ydeevne holder inden for 90 meter, hvorefter den falder. Med et standard G-kort er kapaciteten lidt lavere, men bedre end med en almindelig Linksys-router. Rækkevidden er bedre, og vi kommer rundt om hjørner, hvor WLAN-test i de fleste tilfælde fører til udfald. Med andre ord fungerer det rigtig godt.

Det skal tilføjes, at Linksys netop har lanceret en ny model, nemlig WRT54GX4, som det ikke lykkedes os at få fingrene i til denne test.

SAMLET VURDERING 94/100

TRENDNET TEW-611BRP MIMO

Trendnets router ser mest normal ud af de tre. Himmelblå, enkel og pæn og tilsyneladende med helt almindelige antenner.

WLAN kan slås til og fra på bagsiden.
Opsætningen er også webbaseret her. Der er en guide til internettet og til sikkerhed. Trendnet understøtter kryptering op til WPA2.

Resten af opsætningen giver de samme muligheder, som de to andre produkter også har. Vi er tilfredse med, at der via firewall’en er forindstillede regler til programmer som MSN Messenger og mulighed for selv at konfigurere regler til spil over nettet. Her er der også en form for QoS med datatrafiktilpasning (traffic shaping), som altså foreløbig er forbeholdt spillere.

Indholdsstyringen er baseret på URL-navn, som måske er den enkleste måde. Opsætningen af trafikregler er i øvrigt omfattende og god. Det er for eksempel muligt at fjerne WDS – både af ressource- og sikkerhedsmæssige hensyn. Trendnet er som sædvanlig tidligt ude med at love, at den fremtidige 802.11n-standard skal være tilgængelig som firmware-opdatering, men det kan naturligvis ikke kan testes.

Opsætningen af klientkort foretages med Trendnets eget program, og det giver problemer. Som udgangspunkt deaktiverer dette værktøj hele Windows’ kontroltjeneste WZC og den kørende Windows-tjeneste. Det ville have været fint nok, hvis ikke Trendnets egen kontrol fungerer så dårligt. Det største problem er udfald. Efter en del møje og besvær finder vi den profil, den godtager, men udfaldene er stadig så kraftige, at vi ikke får testet overførslen lige ved routeren.

Man kan bede om at få lov til at benytte tjenesten fra Windows, men det forudsætter genstart af pc’en og af WZC-tjenesten. Det er lige i overkanten for den gennemsnitlige Windows-bruger. Efter et par minutter får vi en forbindelse, der er mere stabil.

Vi oplever en lidt bedre forbindelse med MIMO end med almindeligt Trendnet-udstyr, men ikke den fantastiske kapacitet, som Linksys-udstyret kan levere. Det går fint op til 30 meter, og det er acceptabelt ved 60 meter. Med ved 80 meter er der imidlertid udfald. Med det almindelige G-kort er kapaciteten lidt svagere, men vi kan få rækkevidden over 80 meter.

SAMLET VURDERING 79/100

PRODUKTFAKTA D-Link DI-634M 108G Mimo

Producent D-link

Webadresse www.dlink.dk

Pris med moms 945 kroner

VURDERING

Rækkevidde (vægt 35) 18

Båndbredde (vægt 35) 18

Funktionalitet (vægt 15) 11

Sikkerhed (vægt 10) 8

Pris/ydelse (vægt 5) 3

Total 58

PRODUKTFAKTA Linksys WRT54GX SRX

Producent Linksys

Webadresse www.linksys.dk

Pris med moms 959 kroner

VURDERING

Rækkevidde (vægt 35) 33

Båndbredde (vægt 35) 32

Funktionalitet (vægt 15) 14

Sikkerhed (vægt 10) 10

Pris/ydelse (vægt 5) 5

Total 94

PRODUKTFAKTA Trendnet TEW-611BRP Mimo

Producent Trendnet

Webadresse www.trendnet.dk

Pris med moms 799 kroner

VURDERING

Rækkevidde (vægt 35) 25

Båndbredde (vægt 35) 28

Funktionalitet (vægt 15) 12

Sikkerhed (vægt 10) 9

Pris/ydelse (vægt 5) 4

Total 79

Derfor blev den bedst

Linksys WRT54GX SRX
Med ny teknologi er det altid spændende at se, hvilke fejl der er på de første produkter. Og fejl er der også her – undtagelsen er testens soleklare vinder fra Linksys, som er imponerende enkel at sætte op, meget stabil, og byder på god effekt i rækkevidde og kapacitet. Absolut en beskeden merpris værd, som tjenes ind i form af kvalitet og enklere WLAN-opsætning.

Trendnet havde en lidt for besværlig driverrutine, og effekten var lidt for dårlig efter vores opfattelse. D-Link skuffer slemt i WLAN-delen af testen – vi har en mistanke om, at routerens firmware burde gennemarbejdes bedre.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere