Artikel top billede

Politikere lover it-millioner til Udkantsdanmark

Politikerne på Christiansborg er enige om, at it er en del af løsningen for Udkantsdanmark. It-kronerne er klar, men til hvad?

Både regeringen og oppositionen står klar med penge til it-investeringer, der kan redde Udkantsdanmark.

Helt konkret har Socialdemokraterne i sit udspil afsat 50 millioner kroner årligt.

"Vi vil sætte 50 millioner kroner af årligt til at skubbe på bredbåndsudviklingen i yderområderne, hvis den normale markedsdrevne udvikling går for langsomt," siger partiets it-ordfører, Yildiz Akdogan.

Hun mener, at det er afgørende, at vi sikrer hurtigt bredbånd i yderområderne, hvor både virksomheder såvel som de offentlige institutioner kan have stor fordel af eksempelvis videokonferencer over nettet.

Langt til hospitaler

"Det har eksempelvis vist sig, at hurtigt bredbånd er enormt brugbart inden for sundhedsområdet," siger hun.

It-ordføreren peger på, at det vil være nemt, hvis en patient eksempelvis let kan komme i kontakt med egen læge eller hospitalslægen via den moderne teknologi, nu da hospitaler i Udkantsdanmark er længere væk.

"Mit ønske er for eksempel, at de kommende praktiserende læger uddannes i at bruge it til langdistancekommunikation med deres patienter," siger Yildiz Akdogan og understreger, at også iværksættere vil kunne nyde godt af it-hjælpen.

Kvinder flygter

"Et område, som jeg synes er ganske interessant, er andelen af kvindelige iværksættere, der åbner en "butik" på nettet og har haft succes med det," siger Yildiz Akdogan.

Hun mener, at det vil være helt oplagt, hvis de kvinder der bor i yderområderne fik samme adgang og mulighed.

"Dermed ikke sagt, at alle problemer bliver løst, men set i lyset af, at det især er unge kvinder, der "flygter" fra yderområderne, kunne man også målrette erhvervs- og jobmuligheder til dem," siger hun.

Hun understreger til sidst, at for at alt dette kan lade sig gøre, er det selvsagt vigtigt med klare målsætninger for hastigheden i yderområderne.

"Og hvis vi ikke kan nå de mål ved hjælp af den normale markedsdrevne udvikling, så er vi i Socialdemokratiet parat til at skubbe på fra politisk hold," siger Yildiz Akdogan.

V: It er del af løsningen
Venstres it-ordfører Michael Aastrup-Jensen slår også fast, at regeringen vil satse på it til udkantsområderne.

"Venstres udspil "Danmark i bedre balance", kommer vi ind på en række mulige løsninger omhandlende it," siger han.

Han peger på, at Venstre eksempelvis foreslår, at der fra ABT-fonden finansieres en investering i e-learning redskaber, der stilles til rådighed for små skoler i katapultkommunerne.

Han anerkender også, at forudsætningen for udvikling af udkantsdanmark er gode netforbindelser.

"Vi foreslår, at opgraderingen foregår efter markedsprincipper og skal være teknologineutralt - for eksempel ved, at der i forbindelse med fremtidige udbud af licenser til det mobile bredbånd stilles krav til teleselskaberne om at dække hele landet," siger it-ordføreren.

Han forklarer, at der på den måde også kan leveres bredbånd med en høj hastighed i yderområder, hvor, det i følge Venstre, er for dyrt at grave ledninger ned til samtlige husstande.

Vil tale med kommunerne

"Med hensyn til spørgsmålet om økonomi, så vil vi henover den nærmeste fremtid tage en snak med alle landets kommuner, hvor vi vil undersøge deres økonomiske situation," siger Michael Aastrup-Jensen.

"Det er derfor klart, at enhver stillingtagen til de økonomiske sider af denne sag, vil være afhængig af kommunernes eftersyn," understreger han.

Michael Aastrup-Jensen peger afslutningsvis på, at it i høj grad kan være med til at binde landet sammen, således at fysiske afstande kun spiller en mindre rolle.

"Men det kræver et dækningsnet i absolut verdensklasse - hvilket vi da også har. Der er naturligvis altid plads til forbedringer, for teknologien løber rasende hurtigt, når det kommer til datahastigheder," slutter han.

Læs mere:

ITEK: It kan redde Udkantsdanmark
Telekonferencer og andre it-løsninger vil gøre det muligt at flytte arbejdspladser til Udkantsdanmark, vurderer ITEK.

Mød den virtuelle receptionist fra Guldborgsund
I Guldborgsund har de oprettet et såkaldt kontaktcenter væk fra kommunens hovedby, der skal betjene borgere andre steder i kommunen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere