Artikel top billede

10 fordele ved Snow Leopard for it-administratorer

Apples nye styresystem, Snow Leopard, rummer flere positive nyskabelser for it-administratorer. Få overblikket her.

Computerworld News Service: Selv om Apple ikke har lovet meget nogen revolution med Mac OS X 10.6, Snows Leopard, er der stadig mange ændringer under kølehjelmen og mindre tilføjelser og forbedringer, man skal vænne sig til. Det gælder ikke mindst, hvis man arbejder inden for it.

Jeg har bemærket en række forbedringer i OS X 10.6, der alle er umiddelbart brugbare for mig som it-administrator. Nogle har vi manglet i årevis, mens andre bare er cool.

Her kommer en liste over 10 elementer i Snow Leopard, der kan forbedre livet for professionelle Mac-brugere.

1. En ordentlig Cisco VPN-klient

Alle, som har prøvet at arbejde med Cisco VPN-klienten til Mac OS X, vil vide, hvor irriterende en oplevelse, det er. Det er funktionelt, og det virker, men interfacet er forfærdelig. Endnu værre er det dog, at man ikke kan lukke vinduet uden samtidig at lukke hele forbindelsen ned.

Mac OS X 10.6 har fået en solid Cisco VPN-klient, der er nem at opsætte i 'Network Preferences' og som man kan få adgang til fra Mac OS X menuen.

2. iChat-kontoer skabes automatisk

Før Mac OS X 10.6 var den automatiske konto-oprettelse ved iChat - eller bare for Jabber for den sags skyld - lidt af en prøvelse, med mindre man havde sat sine Open Directory servere op på en ganske særlig måde, nemlig i 'workgroup mode'.

Problemet med workgroup mode var, at det ikke virkede, hvis man samtidig kørte Open Directory i Mac OS X 10.4, eller hvis man havde brug for flere funktioner, end hvad workgroup mode kunne tilbyde.

Værre var det dog, at mens man kan køre en masse script i iChat, så kan man ikke køre script i forhold til service- eller konto-oprettelse. Alt i alt betød det, at en del system-administratorer sad tilbage med store problemer.

Men det har ændret sig med Snow Leopard. iChat giver bedre muligheder for at indstille præferencer, sådan man får fuld kontrol over Jabber-konti i iChat (dog ikke for AIM eller MobileMe, desværre). Så med en smule setup-tid i Workgroup Manager kan man sørge for, at alle ens brugere har en iChat- og en Jabber-konto, der står og venter på dem.

3. Automatiseret konto-oprettelse for Mail

De basale funktioner var på plads i Mac OS X 10.5, men Leopard manglede en del, som for eksempel autentificerings-mekanismer, SSL-setup og så videre. Med Mac OS X 10.6 kan man få lov til at ændre i de kritiske IMAP og SMTP-indstilllinger for en konto.

Desværre kan man ikke gøre det samme for POP eller Exchange 2007-konti. Det er nu stadig bedre, end det var før. (Der har længe været nogle AppleScript-fejl i Mail, der har gjort det at oprette konti ved hjælp af script en del mere 'interessant', end det burde være.)

Eftersom dette benytter samme mekanisme som det automatiserede konto-setup til iChat ('Managed Preferences' i Workgroup Manager), er det enormt nemt at sætte op.

Push e-mail og kalender

4. Langt bedre 'Portable Home Directory Syncing'-muligheder

Hvis man brugte 'Portable Home Directory Syncing' inden Mac OS X 10.6, havde man to muligheder: Login/Logout sync eller Background sync. Med Mac OS X 10.6 har Apple øget granulariteten ved at tillade styring af login og logout sync hver for sig.

Det er en bonus for dem, der gerne vil minimere den tid, der tager at logge ind eller ud, men gerne vil beholde fordelene ved sync uden for login. (Hvis man har filer åbne, mens man arbejder, er login/logout det eneste tidspunkt, hvor det er praktisk at synkronisere, og 'background sync' er derfor ikke en god løsning i det tilfælde.)

5. Nu virker Finder Sidebar endelig med single sign-on

Den her kunne virkelig bringe galden op i en ellers fredelig system-administrator. Man kunne bruge store mængder tid på at sætte Kerberos op og implementere Single Sign-on, fordi man gerne ville sørge for, at det ikke efterfølgende var nødvendigt at skrive password for file servere og lignende.

Men den eneste måde, man kunne gøre det, var ved at bruge Connect to Server-kommandoen. Hvis man prøvede at benytte Single sign-on med servere i Finder Sidebar, så skulle man alligevel logge ind manuelt. Med Mac OS X 10.6 er den fejl endelig væk, og nu er det blevet lige så let at browse mellem file-servere, som Steve Jobs allerede for længe siden lovede, det ville være.

6. Ændre password via en hjemmeside

Andre platforme har tilbudt denne mulighed i et stykke tid, og tredjepartsudviklere har også gjort det muligt for Mac OS X i flere år. Hvis brugerne har brug for at ændre deres password, kan de gøre det ved hjælp af en hjemmeside. Simpelt, og alle forstår hjemmesider.

7. Push e-mail og kalender

Jeg ved godt, at man kan komme næsten hele vejen til push e-mail ved hjælp af IMAP's IDLE-kommando, men for iPhone var det en fattig erstatning. Og i forhold til kalender-mulighederne gav det ingenting.

Mac OS C 10.6's mailserver understøtter 'ægte' push for både kalender og e-mail. Og det er på tide, at Apple tilbyder samme funktioner til iPhone i sin egen server, som for eksempel Exchange og Kerio allerede har tilbudt i mere end et år.

Mobile Access Server

8. Mobile Access Server

Ja, jeg ved det godt - VPN kan det. Men VPN kan også gøre så meget andet, hvis man ikke passer på, som for eksempel give fjern-brugere ubegrænset adgang til netværket.

Sandheden er, at det som regel kun er et yderst begrænset antal mennesker i virksomheden, der har behov for en fuld VPN-forbindelse. Det, de fleste har brug for, er adgang til e-mail, interne web-servere og den slags. Og det er lige præcis, hvad Mobile Acces Server gør.

Den er helt basalt en SSL Proxy/SSL VPN til ens netværk, der retter sig mod helt specifikke tjenester som e-mail, iCal og lignende.

Nu behøver man ikke længere gøre tjenesterne direkte tilgængelige over internettet eller sætte en DMZ op for dem, for Mobile Acces Server gør det muligt at give brugerne adgang til et mindre antal servere på en sikker måde.

Og det uden at skulle danne flere VPN-konfigurationer, sætte flere servere i forbindelse med det offentlige internet og andre sårbarheder.

Det er en relativt simpel tjeneste, men den er rigtig god. Specielt for mindre netværk, der ikke kan retfærdiggøre high-end firewall og VPN-udstyr. (Hvis du har tonsvis af store Cisco/Juniper/HP-netværksudstyr, så er dette selvfølgelig ikke noget, du behøver bekymre dig om)

9. Justerbare paneler i Workgroup Manager

Jeg ved godt, at de fleste er fuldstændig ligeglade, men for os, der tit arbejder i Workgroup Manager, er muligheden for endelig at justere størrelsen på den del af Workgroup Manager, der indeholde arbejds-data, længe ventet. Jeg tissede næsten i bukserne af fryd over dette.

10. AppleScript-Objective C

Apple har, endelig, integreret AppleScript med Xcode på en acceptabel måde. Det tidligere forsøg, AppleScripts Studio, havde store problemer (ud over den uheldige forkortelse, ASS). Selv hvis man gav tilladelse til at bruge Applescripts 'verbose syntax', kunne det være utroligt besværligt at lave ting i AppleScript Studio. Selv de mest simple ting blev så omfattende, at det i virkeligheden var nemmere bare at lære Objective C.

Med Applescript-Objective C, eller ASOC, har Apple løst en stor del af de problemer, som opstod, når man ville benytte AppleScript i Xcode. Først og fremmest har Apple synkroniseret sprogene meget bedre, hvilket betyder, at der ikke er lige så meget behov for kode. Jeg har set eksempler, hvor den samme opgave blev løst med en fjerdedel af den kode, der ellers skulle bruges.

Apple har gjort det sådan, at man ikke længere behøver vente på, at virksomheden tilføjer en ny Cocoa-funktion i AppleScript, før man kan bruge det. AppleScript kan nu, med andre ord, arbejde som Ruby, Python eller endda som Objective C i Xcode, præcis på den måde, man forventer.

For de systemadministratorer, der har brugt AppleScript, men som virkelig, virkelig har hadet AppleScript Studio, er det et kæmpe fremskridt; for de mennesker, der har måttet kæmpe med AppleScript Studio, er det endnu bedre. Om ikke andet, så viser det, at Apple stadig tager AppleScript alvorligt.

Mangler der noget?

Måske vil man bemærke, at den meget omtalte tilføjelse af Exchange support mangler på min liste. Jeg kører ikke med en Exchange 2007-server, så det betyder ikke noget for mig (ligesom VPN-forbedringerne ikke betyder noget for dem, der ikke bruger en Cisco VPN).

Min pointe er, at der ikke vil kunne laves en liste, der dækker alle brugeres behov. Så hvis der er noget, du synes, jeg mangler på listen, så lad være med at blive irriteret. Skriv i stedet gerne en kommentar med forklaring på, hvorfor det er vigtigt for dig.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen

Læs også:
Apple leverer fantom-resultat

Apples sneleopard får Mac'er på kogepunktet

Apples Snow Leopard æder dine data

Eksperter: Sikkerheden i Snow Leopard ikke god nok




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere