Artikel top billede

"Det kræver ikke mange binære tal at sende afted. Derfor er det jo enormt interessant at flytte fra sms til data," siger Johan Winbladh, mobilredaktør i DR.

DR-kodet mobil-program flytter interaktion til datanet

Et hjemmebygget mobilprogram gør op med antik sms-teknologi. Fremover skal seere og lyttere interagere via det mobile bredbånd fra mobilen.

DR har med hjemmebygget teknik og små midler udviklet et program til mobiltelefoner, som drastisk sænker prisen for at deltage i afstemninger i tv- og radioprogrammer.

Det fortæller Johan Winbladh, der er mobilredaktør hos DR.

Programmet gør det muligt for lyttere og seere at deltage i interaktive tjenester som eksempelvis afstemninger og konkurrencer til en brøkdel af den hidtidige pris.

Hemmeligheden er at flytte brugeraktiviteten fra den 25 år gamle sms-teknologi over på det mobile bredbåndsnet.

Dermed kan den krone, som DR på grund af en distributionsafgift tager for hver sms, reduceres til omkring tre øre per afstemning, fordi det mobile datanet afregnes i kilobit og ikke per enhed.

Pålægges direkte distributionsafgift

Ifølge mobilredaktøren kræver det kun meget lidt data at sætte et kryds ved svar nummer et og sende afstemningen ind til DR fra telefonen. Han regner med en enkelt eller måske to kilobit, hvis bølgerne går højt.

"Det kræver ikke mange binære tal at sende afted. Derfor er det jo enormt interessant at flytte fra sms til data," siger Johan Winbladh.

Bedre interaktion

DR kalder indtil videre det nye mobilprogram for Summeren, fordi det er den populære børneudsendelse SummaSummarum, der først anvender det. Men programmet, der fylder 70 kilobyte, har samtidig mange andre muligheder end den antikke sms-teknologi.

Fordi det er baseret på datatransmission er det nemlig muligt hele tiden at ændre informationerne i programmet. På den måde tilbydes seere eller lyttere merinformation under brugen.

Hvis seerne eksempelvis deltager i en afstemning om det sødeste kæledyr, får de med det samme at vide, hvor mange, der også har stemt på kat.

Senere bliver muligheden for geofordeling tilføjet. Så vil brugerne ekesempelvis med det samme kunne se, at 30 procent på Fyn har stemt på en kat, mens tallet for København er 70, forklarer Johan Winbladh.

"Man får bygget en merværdi op. Det giver brugerne mulighed for at spejle sig i nogle ligesindede," siger Johan Winbladh.

Hjemmebygget software

Programmet er hjemmebygget i Flash Lite hos DR med hjælp fra en ekstern specialist i Flash og kurser til egne medarbejdere.

"Det er jo vidunderligt i udviklingssammenhænge. Hvor mobil tidligere har været meget langhåret, begynder man at kunne lave avancerede ting i en kendt teknologi," siger Johan Winbladh.

Ideen opstod i starten af 2007, men holdet startede udviklingen fra grunden i slutningen af året. Siden har de arbejdet ind imellem på det nye program.

Adobes format blev valgt efter overvejelser af konkurrerende teknologier som MMS og Java. Samtidig var der ifølge kanalchefen almindelig sund fornuft bag at vælge denne vej frem.

"Ikke mindst er det væsentligt, at formatet er ude på de telefoner, der er mest solgt til målgruppen," siger Johan Winbladh.

Brede muligheder

Det har kostet DR et sekscifret beløb med små tal i starten at udvikle Summeren. Og det er relativt set ikke så dyrt, forklarer mobilredaktøren. Nogen af pengene er kommet fra Nordvision, fordi programmet skal bruges hos alle fem nordiske public service-kanaler.

DR's mobilprogram til interaktion kan på sigt sagtens bruges andre steder i DR. Det er nemlig relativt simpelt at ændre udseende af programmet på mobiltelefonen.

Derfor er steder som radioens P3 eller DR1's Aftenshowet oplagte steder at bruge programmer. Her er der er forskellige målgrupper og masser af muligheder, mener mobilredaktøren.

I starten er det nemlig vigtigt at afprøve teknikken på steder, hvor der ikke kan opstå kritiske pres på systeme eller det mobile datanet. Derfor varer det lidt endnu, inden du kan stemme på din favorit i de populære talentshows hos DR.

Her er sikkerheden for at stemmerne faktisk når frem i tide er ekstremt vigtig. Og der mangler stadig masser af test, før DR ved hvordan det mobile datanet reagerer på spidsbelastninger.

"Jeg ville aldrig nogensinde lancere et system, hvor jeg ikke kunne garantere at stemmen nåede frem rettidigt. X-Factor ville falde fra hinanden, hvis det ikke lykkes," siger Johan Winbladh.

[ulr=http://www.dr.dk/DR1/Sommersummarum/2008/summeren.htm]læs mere om mobilprogrammet hos DR[/url]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere