Artikel top billede

Sådan holder du farlig trojaner fra dine it-systemer

Ikea.exe-trojaner er et symptom på, at antivirus-branchen ikke længere kan følge med hackerne. Dansk sikkerhedsekspert kommer her med fire gode råd til it-chefen.

Den svenske møbelgigant Ikea er igen midtpunkt for et sikkerhedsproblem på nettet.

Med en reklame hos søgemaskinen Google narrer bagmændene bag en skadelig kode tyske brugere af internettet til at installere en trojaner, der aflurer oplysninger om passwords og betalingskort.

Det fortæller Peter Kruse, der er direktør i sikkerhedsfirmaet CSIS.

At det går ud over Ikea, skyldes ifølge direktøren, at der er tale om et stærkt brand, og at brugerne er mindre forsigtige på en møbelbutiks hjemmeside end på bankens hjemmeside.

Ved hjælp af bannerreklamen narres brugere videre til en falsk hjemmeside, som til forveksling ligner svenske møbelgigants rigtige side.

Men i stedet for gode tilbud på havemøbler og sommerduge bliver potentielle kunder mødt af muligheden for at installere et plug-in, som giver hackerne frie hænder til at installere den skadelige trojaner.

"Folk tænder ikke i samme omfang alarmklokkerne, når der står Ikea," siger Peter Kruse.

Kan ikke følge med hackenre

Ikea.exe er ifølge Peter Kruse et udtryk for en mangedobling i antallet af de kort, som hackere har på hånden i øjeblikket.

I øjeblikket opdages der ifølge direktøren mellem 5.000- og 6.000 nye unikke skadelige koder om dagen.

Samtidig er bagmændene blevet bedre til at pakke den skadelige kode ind, så de snyder antivirusprogrammerne.

Helt vanvittige tal

"Og det er jo vanvittige tal," siger Peter Kruse, der understreger, at tallene kommer fra kilder, som skal tages seriøst.

Tallet er så stort at antivirusbranchen i følge Peter Kruse ikke længere kan følge med hackerne.

Derfor oplever pc-brugerne, at deres antivirus-programmer ikke nødvendigvis opdager alle trusler.

Og det gør det muligt at gennemføre eksempelvis et angreb som ikea.exe, uden at de ramte virksomheder eller privatbrugere fatter mistanke før det er for sent.

"Når der er så meget skadelig kode i omløb, og der er så mange om at gøre det, så har antivirusbranchen nogle udfordringer," siger Peter Kruse.

Brug din sunde fornuft

Man kan altså ikke længere regne med, at det installerede antivirusprogram beskytter mod skadlelig kode.

Men man kan alligevel ikke undvære det, forklarer Peter Kruse, som fortæller, at programmet skal suppleres med en god portion sund fornuft.

"Man skal vide, at man skal forlade sig mere på sin egen skepsis end man skal tro på at tingene bliver stoppet af antivirusprogrammet," siger Peter Kruse.

Derudover er der ifølge direktøren fire gode råd, som it-chefen kan benytte sig af, for at sikre virksomhedens Windows-computere mod skadelig kode.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere