Computer forklædt som stereoanlæg

Den kompakte MSI Mega PC er mere end bare en computer med Pentium 4. Enheden kan nemlig også benyttes som radio og cd-afspiller, endda uden at man behøver at tænde for pc-delen. Mega PC er fuldstændig genial til teenage-værelset - hvis det da ikke var for prisen, der er i overkanten.

Lille Mega PC

Små, veldesignede computere er vejen frem, og det har fået taiwanske MSI til at forsøge sig med en ganske køn og kompakt sag ved navn Mega PC. Faktisk er Mega PC lidt mere end blot en pc, for den kan også fungere som stereoanlæg, uden at man behøver at tænde for selve computeren.

Pc'en måler blot 32 x 20 x 15 centimeter, og dermed en den cirka en tredjedel så stor som en normal pc. Kabinettet er holdt i aluminium med orange kanter på fronten.


MSI Mega PC med tilhørende fjernbetjening. Her er den i gang med at afspille en MP3-fil.

Mega, som angiveligt er en forkortelse af MSI Entertaintment and Gaming Appliance, er et såkaldt barebone-system, som består af et kabinet med strømforsyning og bundkort. I dette tilfælde får man også en læser til hukommelseskort, en lille radio-tuner og et monokromt LCD-display på fronten af kabinettet med i købet.

Hvis man ikke køber en færdiglavet pc hos en forhandler, skal man altså selv fylde mere hardware i systemet, før man har fået en fuldgyldig pc ud af det. Først installerer man harddisken, så processoren, cd/dvd-drevet og sidst RAM-modulerne.

Angiveligt understøtter Mega PC Pentium 4 med frekvenser på op til 2,8 GHz, men vi prøvede nu alligevel med en 3,06 GHz Pentium 4, og den fungerede uden problemer - endda med hyper-threading.

Processoren bliver kølet med luft på normal vis, og selvfølgelig bliver der varmt inde i den lille pc. Vi målte omkring 50 grader i kabinettet og 70 grader på processoren, når bølgerne gik højest. På ydersiden kan pc'en da også være ret lun, især på den ene side. De høje temperaturer var dog ikke mere, end pc'en kunne klare, og vi oplevede ingen stabilitetsproblemer.

Computeren larmer ikke ret meget. Blæserne til strømforsyningen er næsten ikke til at høre, og det begynder først at støje fra processor-blæseren, når der er brug for ekstra køling - altså når processoren bliver belastet.

Høj ydelse

Det lille bundkort, der måler 290 x 185 millimeter, er baseret på et chipsæt fra SiS. Chipsættet har integreret grafik, så et separat grafikkort er ikke strengt nødvendigt. De 32 megabyte af systemhukommelse går til grafikken.

Den integrerede grafik rækker ikke til de nyeste 3D-spil, men byder alligevel på en ganske hæderlig ydelse. Vi kunne da spille Quake III i en opløsning på 1024x768 i bedste grafikkvalitet med en hastighed på 28 billeder i sekundet, og vi fik en score på 1404 i 3DMark 2001SE under Windows XP.

Hvis man er mere ambitiøs end som så, installerer man blot et rigtigt grafikkort i AGP-porten, som der også er blevet plads til i maskinen. Pladsen er dog meget trang, og det lykkedes kun med nød og næppe at få presset et ATI Radeon 9700 Pro i. Så kom der rigtig fut i maskinen: 3D-ydelsen blev faktisk 10-doblet. Vi fik 14.398 point i 3DMark 2001SE.

Chipsættet rummer en MPEG2-decoder, som hjælper til ved afspilning af dvd-film. Hvis man har dvd-drev i maskinen, har man altså også en glimrende dvd-afspiller.

Med den rette hardware er Mega PC en veritabel hurtigløber. Godt nok kan hukommelsesbåndbredden være en flaskehals, for bundkortet understøtter kun single channel DDR333 RAM, men Mega PC byder alligevel på en ydelse, som kan tilfredsstille de fleste.

Computeren har fire USB 2.0-porte, to FireWire-porte og analog såvel som optisk lydudgang, og man kan få seks kanalers surround sound ud af dyret. Ethernet og modem er integreret på bundkortet, og der er plads til at udvide med et enkelt PCI-kort.

Stereo uden pc

Mega PC ligner et kompakt stereoanlæg til forveksling, og i et vist omfang kan apparatet også bruges som sådan et. Noget af det smarteste ved Mega PC er nemlig, at man kan høre radio og cd'er, uden at man behøver at tænde pc-delen. Man kan altså bruge apparatet som et lille stereoanlæg. Det kræver dog et sæt aktive højttalere, for der er trods alt ikke indbygget forstærker.

Den indbyggede radiotuner fylder ikke meget i kabinettet.
Det er ret praktisk, at man kan lytte til musik uden at behøve at vente på pc'ens opstart eller høre på dens støj. Der er dog ikke tale om en lydkvalitet, som man kender den fra stereoanlægget. Tuneren er ikke for god, og den lille medfølgende antenne er ikke meget værd. Men det kan altså lade sig gøre at høre radio i stereo.

Det er desværre ikke alle cd/dvd-drev, der kan anvendes til afspilning af cd'er uden at man behøver at tænde pc'en. Vi forsøgte først med et cd-drev fra Toshiba, og det virkede ikke. Vi havde mere held med et Creative dvd-drev, som virkede efter hensigten. Generelt må man sige, at man kun kan være sikker på denne funktionalitet, hvis man investerer i et cd/dvd-drev fra MSI.

Med det rette drev installeret kunne vi afspille audio-cd'er og cd'er med MP3-filer uden problemer, og altså uden den baggrundsstøj, som en tændt pc ville give. Vi kunne godt have brugt, at man kunne se MP3-numrene navne på displayet, men så avanceret er afspilleren altså ikke.

Der følger fjernbetjening med, så man behøver ikke at forlade sofaen for at skifte radiokanal eller cd-nummer. Fjernbetjeningen er forberedt på tv, så hvis man køber sig et tv-tuner PCI-kort og sætter i pc'en, kan man faktisk erstatte både stereoanlæg og fjernsyn med den lille MSI-maskine.

Samlet må man sige, at Mega PC er et rigtigt godt initiativ fra MSI, og der er tale om spændende nytænkning. Computeren er i butikkerne fra næste måned, og den vejledende pris for et barebone-system ligger på 3.999 kroner. Det er trods alt i overkanten, når man nu selv skal fylde det meste hardware i, men som en kombineret computer og underholdningscentral til kollegieværelset er Mega PC nærmest genial.

MSI Mega PC er venligst udlånt af Inter-Data, der henviser til nærmeste forhandler på tlf. 86 81 16 16.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere