Artikel top billede

"Vi er stadigvæk nummer et i verden," siger Bertel Haarder.

Bertel Haarder: "Vi er stadig nummer et i verden"

Interview: Undervisningsminister Bertel Haarder anerkender, at it-indsatsen i folkeskolen skal justeres, men fastholder, at Danmark ligger nummer et i verden.

På trods af at den seneste PISA-undersøgelse viste, at danske elever bruger computeren mindre i 2006 end i 2000, fastholder undervisningsminister Bertel Haarder, at Danmark er nummer et i verden.

"Vi er stadigvæk nummer et i verden, men vi vil i stigende grad satse på it i undervisningen. Derfor er jeg også helt sikker på, at der vil blive flere og ikke færre elever, der bruger it i undervisningen", siger han.

Han henviser til en endnu ikke offentliggjort undersøgelse, 'Tal der taler,' som viser, at på de danske ungdomsuddannelser havde 98 procent af lærerne brugt computere i undervisningen det seneste år.

Ifølge undersøgelsen ligger Danmark dermed bedst placeret blandt landene i Europa.

Herefter følger Sverige og Storbritianen, hvor over 90 procent af lærerne havde anvendt computere i klasseundervisningen inden for de seneste 12 måneder.

Flere computere

Ministeren hiver også andre tal frem fra undersøgelsen, der viser at det går voldsomt fremad med udbredelsen af it i folkeskolen.

Antallet af computere per elev i folkeskolen er fordoblet på fire år, nemlig med fem elever per computer i 2006 mod 10 elever per computer i 2002.

Og 97 procent af computerne i folkeskolen har adgang til Internettet i 2006 - mod 81 procent i 2002.

Dermed lægger vi næsthøjest i EU med 18 computere med internetadgang per 100 elever, kun overgået af Luxembourg med 21 computere per 100 elever, peger han på.

Men brugen af computerne stiger altså ikke i samme fart, viser PISA-rapporten.

Bred indsats

Selv om Bertel Haarder altså nævner flere tal fra den nye undersøgelse, der placerer Danmark i verdens førerfelt, mener han, at når elevernes computerbrug er stagneret siden år 2000, er der behov for en række tiltag.

Han nævner blandt andet at bekendtgørelsen, hvor it er nævnt i alle fag, måske skal justeres.

"Undervisning via it skal være en helt selvfølgelig del af alle fag, og det er det også, hvis man læser bekendtgørelsen. Det er kommet ind i alle fag med undtagelse af psykologi på seminarerne.

Men om det er nævnt på den rigtige måde og i tilstrækkelig grad, det tør jeg ikke sige. Jeg tror nok, vi løbende skal ajourføre vores bekendtgørelser med henblik på at gøre it til en integreret del af så vidt muligt alle fag." siger Bertel Haarder.

Ministeren mener også, at it skal med i prøver, og at der derfor skal udvikles nye typer af prøverformer, hvor it indgår.

Endelig peger ministeren på, at ministeriet udvikler en række supplerende IKT-kurser til lærerne, der konkret er møntet på at integrere it i de forskellige fag.

Sjove computerspil

Ministeren mener samtidig, at det er oplagt bruge de såkaldte serious computerspil, hvor læringen foregår via computerspil.

"Det er jo oplagt også til hjemmearbejde. Det tiltrækker opmærksomhed, og eleverne synes, det er sjovt at arbejde med. Vi skal jo kombinere leg og læring, og det kan man jo gøre ved blandt andet computerspil," siger han.

Dæmper måske opposition

En række partier reagerede kraftigt på tallene fra PISA-undersøgelsen og kræver både redegørelse og handling fra ministeren.

Hvorvidt partierne er tilfredse med ministerens svar vil vise sig.

Også topledere, andre folk fra it-branchen og eksperter advarede mod udviklingen.

De fandt det bekymrende at danske skoleelever bruger mindre computer i 2006 end i år 2000.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere