Standard for trådløst bredbånd

Intel, Nokia og Fujitsu er blandt de selskaber, der udvikler en ny standard for trådløst bredbånd med høje hastigheder og lang rækkevidde.

Nyhed

Der er godt nyt på vej til bredbåndsbrugere over hele verden, som sukker efter et alternativ til at købe en ADSL-forbindelse, leveret gennem det tidligere telemonopols netværk.

Nogle af verdens største IT-selskaber stiller sig bag en trådløs standard, som vil levere bredbånd med samme hastighed som ADSL - og vel at mærke langt billigere end de såkaldte FWA-net, der hidtil har været en fiasko i Danmark.

Rækker op til 50 kilometer

Hvis du lige har lært, at trådløse lokalnet også kendes under deres standardiseringsbetegnelse 802.11, så kan du godt begynde at skifte det sidste tal ud.

Intel, Nokia, Fujitsu og en række andre selskaber satser på, at 802.16 i fremtiden vil blive lige så kendt.

Begge tal refererer til deres standardiseringsnumre under Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Dagens udbredte standard-familie, 802.11, også kaldet WLAN eller Wi-Fi, egner sig som udgangspunkt kun til korte afstande, typisk inden for en enkelt bygning.

Derfor bliver teknologien kun brugt i virksomheder, i private hjem og i forbindelse med såkaldte hotspots, knudepunkter som lufthavne og hoteller.

Det bliver fundamentalt anderledes med 802.16. Rækkevidden er helt op til 50 kilometer, uden at det går ud over båndbredden. Den er endnu hurtigere end de hurtigste trådløse lokalnetværk, op til 70 Mbit/s per sender.

Det betyder, at hver eneste sender kan forsyne 60 virksomheder med kraftige bredbåndsforbindelser og en række privatkunder og mindre virksomheder med opkoblinger med samme hastighed, som de mest udbredte ADSL-forbindelser har i dag.

Prisen skal ned

Endnu lider udstyret dog under samme handikap som FWA: Det er alt for dyrt. Den modtager, som skal sidde hos kunderne, koster i dag adskillige tusinde kroner. Målet er at få priserne ned på samme niveau som trådløse lokalnet, hvor indstikskort kan købes for ned til 500 kroner.

For teleselskaberne, der ønsker at konkurrere med ADSL fra TDC's kobbernet, får den nye teknologi desuden en væsentlig fordel frem for FWA. Den kræver ikke, at der er fri sigt mellem den centrale sender og antennen hos kunden, og det vil gøre det enklere og billigere at sætte netværket op.

Intel, Nokia og Fujitsu har sammen med en række andre selskabet foreløbig dannet alliancen Worldwide Interoperability for Microwave Access (Wimax). Wimax skal blandt andet sørge for, at forskellige leverandørers udstyr virker med hinanden.

Det står endnu ikke klart, om Intel selv vil producere chips til den kommende bredbåndsstandard, men det forventer analytikere. Fujitsu regner med at sende den første chip på markedet i løbet af sommeren næste år.

Mange forskellige frekvenser

802.16 kan operere i en lang række forskellige frekvensbånd. Jo lavere frekvenser, der er til rådighed, jo længere er rækkevidden. De lave frekvenser er derfor de mest attraktive og overfyldte, og det gør det svært at få frekvenser nok til høj båndbredde.

Folkene bag standarden har forsøgt at tage højde for alle situationer, da systemet fungerer helt fra mellem en og to GHz til de høje frekvenser fra 12 til 66 GHz.

Foreløbig er der tale om en amerikansk standard, men IT-giganterne vil tage kontakt til ETSI, som bestyrer de europæiske telestandarder. ETSI har gang i arbejdet med en lignende standard, men har hidtil ikke været lige så succesfuld inden for trådløs bredbånd som inden for mobilstandarder. Således dominerer den amerikanske standard for trådløse netværk også fuldstændig det europæiske marked.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere