Offentlige ledere sjusker med it-projekter

Hver anden offentlige virksomhed mangler overblik over deres it-projekter. Lederne ved simpelthen ikke, om projektet levede op til målet.

En ud af to offentlige virksomheder sløser med at opstille klare mål for og evaluere it-projekter – og der er ikke overblik over den samlede mængde af it-projekter.

De to væsentlige tal kommer fra undersøgelsen "Public Digital Governance 2007", som konsulenthuset Brøndum & Fliess offentliggør i dag.

Og tallene er bekymrende, når Danmarks hidtil mest omfattende digitaliseringsstrategi til minimum 268 millioner kroner, netop er sat på skinner.

Mangler mål

"Hvis man ikke fra begyndelsen opstiller mål for, hvilke effektiviseringsgevinster man skal have, så får man ikke nogen," siger Adam Lebech, kontorchef i IT- og Telestyrelsens it-strategiske kontor.

Han mener, at det helt centrale er målsætninger og konsekvent opfølgning. Ellers får man ikke gevinsterne.

Og det er altså ikke småpenge, det drejer sig om. Digitaliseringsstrategien er kun en del af regeringens digitale projekt. Kvalitetsreformen, som efter planen bliver fremlagt i denne måned, kan ende med at koste et sted mellem en halv og 2,25 milliarder kroner i it-investeringer.

"Public Digital Governance 2007" bygger på interview med 50 offentlige virksomheder - fra kommuner til ministerier.

På 7 af 10 punkter klarer det offentlige sig fint.

Under halvdelen

Alligevel viser undersøgelsen, at der i kun 47 procent af de offentlige virksomheder er en sammenhængende brug af business cases og evaluering af projekter.

"De er meget dårlige til at vurdere projekternes potentiale og bagefter evaluere, om de levede op til forventningerne," siger Søren Brøndum, som har lavet analysen. Han mener, at det er en klar fejl fra ledernes side.

Analysen viser også, at det kniber med det offentliges porteføljestyring og fokus på procesoptimering, når man sammenligner med private virksomheder.

Nye grænser

Den Digitale Taskforce, som koordinerer digitaliseringen i det offentlige, har længe arbejdet for øget brug af business cases.

"Det er et problem, at man ikke bruger business cases og ikke følger op på projekterne i det omfang, man burde gøre," konstaterer Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce.

Den fælles digitale strategi for stat, regioner og kommuner, der blev vedtaget før sommerferien, lægger op til meget mere udbredt brug af business cases.

Og ifølge Lars Frelle-Petersen er der allerede nye initiativer på vej.

"I løbet af efteråret vil vi komme med en ny model og nogle større forpligtelser i brugen af business cases," siger Lars Frelle-Petersen. Han forklarer, at politikerne snart skal tage stilling til de endelige løsninger.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Udvikler til procesapplikationer

Unik System Design A/S

Head of Internal IT

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Delivery Manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere