En anderledes pc

Med Shuttle XPC kan man bygge sig en hurtig pc i køn og kompakt indpakning. En firkantet aluminiumboks erstatter det kedelige grå kabinet, som man ellers er vant til. Shuttle kan levere et særligt bundkort med tilhørende kabinet, og hvis man selv står for en Athlon XP processor, hukommelse og harddisk, kan man få sig en computer, der ikke ligner naboens.

Lille og køn

Vi klapper begejstret i vores små hænder, hver gang et opfindsomt computerdesign dukker op på markedet. Apple har for længst set fidusen i veldesignede computere, som man ikke behøver at gemme væk under et skrivebord, men når det gælder pc'er, er den kedelige grå, firkantede boks stadig mest udbredt. Desværre.

Her er den uspolerede XPC uden cd-drev eller diskettedrev.
Men der er håb forude. Bundkort-producenterne er begyndt at lege med nye og mindre formater, så pc'en ikke behøver at fylde alverden. Efterhånden kan man også få kabinetter, der ser elegante eller i det mindste lidt sjove ud.

Fra Shuttle har vi modtaget et system, der giver et bud på en kønnere og mindre pc. Shuttle XPC SN41G2 er et såkaldt barebone-system bestående af et kabinet, bundkort og strømforsyning. Man skal altså selv sørge for processor, RAM-moduler, harddisk og eventuelt også et optisk drev.

Kabinettet er cirka en tredjedel så stort som traditionelle miditowers. Det måler 30x20x19 centimeter. Designet er holdt i aluminium, og der er mange gode detaljer. For eksempel er det en blå lysdiode, der angiver, at pc'en er tændt, mens en orange afslører diskaktivitet. Sådanne småting er med til at give computeren et eksklusivt look.

Det er ikke kun Shuttle, der kan se en fidus i at fremstille barebone-systemer. Soltek har for nyligt lanceret et lignende system til Pentium 4, og firmaer som ASUS, MSI, Gigabyte og Iwill sælger også specialdesignede barebone-systemer.

Shuttle FN41 bundkortet er baseret på Nvidias nForce2 chipsæt, og det kræver en AMD processor og DDR RAM.

På trods af det kompakte design er der plads til et 8x AGP grafikkort og et PCI-kort. Man behøver dog ingen af delene, for grafik, lyd, 10/100 Ethernet og FireWire er integreret på bundkortet. I kabinettet er der også være plads til en harddisk, et diskettedrev og et optisk drev.

På fronten finder man to USB 2.0-porte, en FireWire-port, stik til mikrofon og høretelefoner samt en optisk SPDIF lydudgang. Bagerst er der to USB-porte mere, to FireWire-porte, Ethernet-port, udgange til seks kanalers Dolby surround sound, en seriel port, to VGA-udgange og tv-udgang.

God ydelse

Vi udstyrede systemet med en Athlon XP 2100+, en harddisk, 512 megabyte DDR333 RAM og Windows XP. Bundkortet understøtter dual channel DDR RAM med frekvenser på op til 400 MHz, og med hurtigere hukommelse ville man få bedre ydelse.

Da vi startede pc'en op for første gang, blev vi overraskede over det høje støjniveau. Heldigvis var det falsk alarm, for blæserens omdrejningshastighed tilpasses lynhurtigt behovet, så kølingen passer til temperaturen på processoren.

Når pc'en er i brug, er lydniveauet ikke voldsomt højt, men da processorens temperatur og dermed blæserens hastighed og støjniveau varierer, kan lyden godt virke generende. Der er desværre ikke tale om en decideret støjfri løsning.

Shuttle har ellers valgt at fjerne varmen fra processoren på en innovativ og effektiv måde, nemlig ved hjælp af en såkaldt heat pipe.

En heat pipe er et lukket rør med en smule væske under så lavt et tryk, at kogepunktet er lavt. Når processoren opvarmer væsken, begynder den hurtigt at fordampe, og ved denne proces afgiver processoren sin varme.

Dampen afkøles med blæsere, fortættes og falder ned til kølepladen på processoren igen. Det er samme slags system, der sidder i mange bærbare pc'er.


Et kig ned i pc'ens indre afslører kølepladen på processoren og de rør, der går op til blæseren. Til venstre er der plads til grafikkort og PCI-kort.
Chipsættet på bundkortet har indbygget GeForce4 MX grafik, og 32 megabyte af systemhukommelsen er helliget grafikken. 3D-ydelsen er ikke helt ringe, og den vil være tilstrækkelig for de fleste - faktisk har vi aldrig set en bedre integreret grafikløsning.

Hvis man er den helt store spillefugl, der vil kunne afvikle de nyeste spil i en høj opløsning, kan man med fordel investere i et separat grafikkort. men for almindelige dødelige vil nForce2-grafik være nok.

Vi fik 4107 point i 3DMark2001SE og 97 billeder i sekundet i Quake III med en opløsning på 1024x768 med bedste kvalitet. Der er omtrent halvandet gang så meget, som vi fik ved at udstyret pc'en med et GeForce2 MX grafikkort.

Ved at sætte et ATI Radeon 9700 Pro grafikkort i pc'en i stedet, kom vi op på 11.570 point i 3DMark2001SE. Maskinen kan altså let forvandles til en fartdjævel, også når det gælder 3D-grafik.

Køber man en Shuttle XPC SN41G2 og fylder en Athlon XP, noget RAM og en harddisk i dyret, får man en hurtig pc med mange faciliteter. At pc'en så endda er køn at se på og ikke fylder det store, det er jo en ekstra fordel.

Den vejledende pris er 3.495 kroner med moms, og det er nok lige i overkanten. Man kan trods alt købe et almindeligt kabinet med strømforsyning og et bundkort med nForce2 chipsæt for under 2.000 kroner, men man må betale lidt ekstra for det lækre og kompakte design.

Systemet var venligst udlånt af Shuttle i Tyskland. Inter-Data er distributør i Danmark.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere