Artikel top billede

Norsk rapport kritiserer DAB-kvalitet

De fleste digitale radiokanaler har dårligere lydkvalitet end FM-kanalerne. Det hævder en rapport fra universitet i Oslo. Både den norske og danske public-service radio afviser kritikken.

DAB-radio har et uskarpt stereobillede og en ulden diskant.

Det mener Sverre Holm, som i en forskningsrapport fra Institut for informatik ved Oslo Universitet har analyseret frekvensområdet og stereobredden på de stadigt mere populære DAB-radioer, skriver forskning.no.

Konklusionen er ifølge Sverre Holm, at musik købt hos iTunes leverer bedre lyd end selv DAB-kanaler med klassisk musik.

Kodning påvirker lyden

Forskeren har udført måling af frekvensspekteret på en almindeliglig DAB-radio, men han har ikke målt signalet fra senderne før og efter, signalet blev kodet. Alligevel mener han, at frekvenskurven viser, hvordan kodningen påvirker lydsignalet.

De fleste radiosignaler udsendes over DAB med en bitrate på 128 kilobit i sekundet. Og det er ifølge Sverre Holm en kvalitet, som er dårligere end det traditionelle FM signal.

Ifølge rapporter fra den internationale organisation Audio Engineering Society udført i 1998 vil de fleste DAB-kanaler lyde irriterende.

I rapporten får især den norske pendant til DR P3 kritik for dårlig lydkvalitet, fordi målgruppen består af krævende musikbrugere, som desuden er yngre og derfor har gode ører.

Pladsmangel på frekvensbånd

Når problemet med den dårlige lyd overhovedet eksisterer, skyldes det først og fremmest, at der ikke plads til så mange DAB-kanaler på frekvenserne, fordi den gamle standart for lydkomprimering kun tillader et vist antal.

Hvis man indførte nyere teknik som eksempelvis MP3 eller AAC, ville der blive plads til langt flere kanaler med bedre lydkvalitet på kanalerne.

Afviser kritikken

Hos DAB Danmark afviser formand Poul Samsøe, underdirektør i DR, den norske kritik.

- Det er selvfølgelig en balance mellem at give meget indhold eller at sende i en absolut optimal kvalitet.

Ifølge Poul Samsøe finder folk i både Norge, Danmark og England en bitrate på 128 kilobit i sekundet glimrende.

- Markedet har vist, at folk fuldt ud accepterer, at vi sender med 128 kilobit i sekundet til mainstream-kanaler. Betydeligt mindre hvis det er talekanaler, og lidt mere hvis det er krævende musik, siger Poul Samsøe.

Samtidig understreger han argumentet ved at pege på danskernes storindkøb af mp3-afspillere, som benytter langt lavere bitrates end DAB.

Godt nok, men kan være bedre

- Vi siger ikke, at kvaliteten ikke kan være bedre. Hvis vi var et land, som skulle starte på DAB om to år, så ville jeg givetvis foreslå, at man startede på en nyere lydkodning, siger Poul Samsøe.

Men den slags har ifølge formanden lange udsigter herhjemme.

Der er nemlig ingen planer om at skifte lydkodningen ud i Danmark i det næste lange stykke tid, understreger Poul Samsøe.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere