Politiker-bøn: Sikkerhedsdebatten ned i øjenhøjde

Politikerne mangler redskaber og viden til at håndtere sikkerheds-problematikken for at kunne lovgive på området. Få nu debatten ned i øjenhøjde, lyder politiker-bønnen.

Ned i øjenhøjde, så almindelige mennesker også kan være med.

Sådan lød det samstemmmende om sikkerheds-debatten fra en bred vifte af Folketingspolitikere, der onsdag formiddag var samlet i forbindelse med offentliggørelsen af Teknologirådets rapport om it-sikkerhed på tværs af grænser.

Kun ved at få debatten ned i øjenhøjde kan almindelige mennesker nemlig forholde sig til de meget abstrakte ord, termer og teknologier, der ligger til grund for en bedre sikker.

Flere politikere, herunder Tom Behnke (K) og Elisabeth Arnold (R), indrømmede blankt, at de står helt på bar bund i debatten om forbedret it-sikkerhed. Derved faldt rapportens afsnit om bedre uddannelse af brugerne godt i tråd med den virkelige verden.

- It-debatten skal ned på jorden. Vi kan ikke lave lovgivning om et emne, som vi ikke ved noget om, sagde Elisabeth Arnold i sit indlæg.

Politikerne delte desuden synspunkt om, at borgernes tryghed er et af de essentielle områder, der behandles i rapporten.

Flere efterspurgte i den forbindelse en genåbning af det gamle sikkerhedsråd, som regeringen nedlagde ved den store oprydning i råd og udvalg.

Brugeren skal føle sig sikker

Vandene blev primært delt på to områder, nemlig med hensyn til mærkningsordninger og fabrikant ansvaret for at det nyeste software medfølger samt folkeskolens rolle i udbredelsen af kendskabet til it-sikkerhed.

- Usikkerheden breder sig som ringe i vandet, hvilket ødelægger digitaliseringen og rådets forslag om mærkning og krav til producenterne om at levere nye produkter med den nyeste software giver en falsk tryghed, sagde Michael Aastrup Jensen, der er it-politisk ordfører for Venstre.

- Det er umuligt for forhandlerne at leve op til disse krav eksempelvis fordi nye sikkerhedsbrister opstår hele tiden. Det vil ikke være muligt at udskifte software til produkterne i det tempo.

Folkeskolen

Også forslaget om, at folkeskolen skal bære en del af byrden for at højne vidensniveauet opildnede til uenlighed.

- Folkeskolen har rigeligt med opgaver, sagde Elisabeth Arnold. Det kan ikke nytte noget at de også skal tage sig af et problem som it-sikkerhed.

Anne Bostrup (SF) supplerede synspunktet med, at man i stedet skulle fokusere på uddannelse af folkeskolelærerne. Så løser problemet nemlig sig selv, sagde hun.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Erfaren teamleder til årsopgørelsen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere