Feststemning: Opkøb tilbage på år 2000-niveau

Ikke siden de gyldne dage før dotcom-boblen sprang i 2000, er der blevet gennemført så mange opkøb på verdensplan. Også herhjemme er der gang i opkøbsfesten - ikke mindst blandt forhandlere og distributører, fastslår analysehuset IDC.

It-branchen trives som ikke set længe, og det viser sig blandt andet i et rekordstort antal virksomheds-opkøb.

Ifølge Financial Times blev der sidste år købt selskaber op for mere end 100 milliarder euro svarende til cirka 750 milliarder kroner, og det er bemærkelsesværdigt.

Opkøb i den størrelsesorden er ikke set, siden før den herostratisk berømte dotcom-boble sprang med et brag, der kunne mærkes kloden rundt i 2000.

- Vi ser også mange opkøb i kanalen både i Danmark og på nordisk plan, siger Anders Elbak, analysechef, IDC.

Volumen og konvergens

Herhjemme bæres opkøb og sammenlægninger frem af to forhold.

Dels er det afgørende vigtigt for de store distributører at øge volumen, fordi fortjenesten ved at levere bokse er lillebitte, dels smelter mange produkter sammen i denne tid.

- For eksempel købte Cisco danske Kiss Technology, og det hænger sammen med, at stadig mere underholdning præsenteres i de private hjem på en netværksbaseret platform, siger Anders Elbak og fortsætter:

- Mange opkøb herhjemme har også at gøre med, at virksomhederne forsøger at købe sig til nye kompetencer.

IDC-analytikeren hentyder blandt andet til Topnordics sammenlægning med Ementor, der betød, at den store forhandler pludselig var i stand til også at levere egentlige konsulentydelser udover bokse og tilknyttede basale ydelser.

Fra 14 til 18 mega-handler

Ifølge tal fra konsulentselskabet PriceWaterhouseCoopers blev markedet for opkøb og sammenlægninger sparket til tops af 18 mega-handler, hvoraf den største var sammenlægningen af franske Alcatel med amerikanske Lucent Technologies. En transaktion til en værdi af godt 83 milliarder kroner.

De 18 gigant-handler i 2006 kan sammenlignes med 14 af slagsen i 2005.

Agressive bud fra kapitalfonde fik også værdien af de store handler til at stige i det forgangne år. Den andenstørste tech-orienterede overtagelse var ifølge Financial Times købet af Philips Semiconductor.

Bag den handel til godt 55 milliarder kroner stod en gruppe af investorer med Kohlberg Kravis Roberts i spidsen.

Investeringer i nyere og stærkt voksende markeder som Indien og Asien tog også fart i 2006. Eksempelvis steg handlen mellem Europa og Asien med 167 procent i 2006 med transaktioner begge veje, skriver Financial Times.

I al ubemærkethed

Store spektakulære virksomhedsovertagelser har det med at tsjæle rampelyset, men faktisk er 94 procent af alle handler foretaget i 2006 værdisat til mellem 75 millioner og 3,8 milliarder kroner.

Selv om Googles overtagelse af videodelings-sitet YouTube til en værdi af 9,8 milliarder kroner trak store overskrifter sidste år, så investerede Oracle og IBM i fællesskab mere end 65 milliarder kroner på i alt otte opkøb i 2006 uden at trække lige så store overskrifter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere