Eksperter: Det digitale landbrug bør dyrkes

Nye it-systemer til landbruget er altafgørende for landbrugs og fødevaresektorens fremtid både i Danmark og i resten af EU. Danmark bør sætte sig på udviklingen, men det kræver en styrket indsats, mener iagttagere.

Danmark risikerer at gå glip af et potentielt eksporteventyr, hvis vi ikke formår at udnytte en dokumenteret, national førerposition på it-løsninger til landbrugs- og fødevaresektoren.

Trods igangsættelsen af flere initiativer efterlyser både landbruget, it-branchen og forskere en mere fokuseret indsats – blandt andet flere forskningsmidler øremærket digitalt landbrug.

Danmark har unikke styrker

Danmark har en unik position.

Konsulent Henrik Noes Piester fra Teknologisk Institut har analyseret Danmarks position ind i EU-sammenhæng. Herfra er meldingen klar.

Danmark er med i den europæiske elite på fødevareområdet, men det er ikke en garanti for at klare sig godt fremover.

Henrik Noes Piester fra Teknologisk Institut peger på, at den europæiske fødevareindustri generelt er under stigende pres af den internationale konkurrencer.

I det billede har Danmark nogle nationale teknologiske styrke-positioner, som efter hans mening bør udnyttes.

- Men det kræver både flere ressourcer til området og en målrettet forskningsindsats, siger han.

Kraftigere indsats efterlyses

Både it-branchen, landbrugssektoren og forskere mener, at Danmark bør styrke indsatsen, hvis vi vil undgå at tabe det danske vidensbase på gulvet.

Og selv om der er søsat en række initiativer, er det langt fra nok, lyder meldingen fra både it- og landbrugssektoren.

– Der skal flere penge til at bibeholde vores forspring, men desværre tyder meget på, at der er langt mellem forskningskroner til området, mener Jette Baade, underdirektør i IT Branchen.

Derfor skal politikerne råbes op, mener hun.

Som et eksempel på "beklagelige" resultater fremhæver hun, at forskningskronerne i globaliseringspuljen er blevet dedikeret tværgående teknologier inden for it, nano- og bioteknologi.

- Det er alt for stift og udelukker mange it-projekter i spændfeltet landbrug og it, siger hun.

For få projekter

Jette Baade mener endvidere, at det her et år efter rapporten fra Teknologisk Fremsyn om ”IKT fra jord til Bord” er vigtigt at fastholde fokus, for foreløbigt ser det ikke alt for godt ud.

– Indtil videre er der ikke mange projekter, der forener viden fra landbrugserhvervet og it-sektoren, som har modtaget forskningskroner, siger hun.

Ifølge IT-Branchen er landbrugs- og fødevareområdet sammen med sundheds-it det væsentligste indsatsområde for den danske it-sektor.

Hos Landbrugsraadet er konsulent Morten Andersen Linnet heller ikke ubetinget begejstret på opfølgningen af Teknologisk Fremsyns anbefalinger.

– Der blev sat nogle projekter i gang, men der er generelt brug for endnu mere fokus på forskningen i anvendelsesorienterede projekter for at løse de akutte udfordringer, landbruget står overfor. Det er der desværre for lidt af, siger han og uddyber med, at der ganske vist skydes penge i forskningsprojekter, men at en del af dem er for langt fra erhvervets direkte udfordringer.

Ny teknologi altafgørende for dansk landbrug

Direktør Søren E. Frandsen fra Fødevareøkonomisk Institut under Københavns Universitet er dog mere optimistisk, fordi landbrugssektoren historisk har vist en stor grad af forandringsvillighed, men understreger vigtigheden af, at landbruget for sin egen skyld tager de nye teknologier til sig.

– Hvis dansk fødevareerhverv, den enkelte landmand og industrien, skal overleve, skal det blive ved med at tage ny teknologi ind på moderne arbejdspladser. At være oppe på beatet og fremme i skoen på it-området er formentlig helt afgørende for, at vi fortsat kan sikre arbejdspladser og produktionen i Danmark, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere