Dansk borgerportal kan trække ud til 2012

Et stort flertal af danskerne vil gerne have en skræddersyet indgang til det offentlige. Men det kan tage år, før forventningerne bliver fuldt indfriet.

Danskerne vil have en personlig webindgang til det offentlige.

Men det kan vare længe, før de høje forventninger bliver indfriet. Faktisk fortaber deadline for borgerportalen sig tidshorisonten: Slutdato i 2012.

Til januar åbner portalen borger.dk, som er første skridt på vejen til en samlet indgang til det offentlige for den enkelte borger.

I 2008 går næste version i luften, og 2012 er sidste frist for de enkelte myndigheder for at komme på.

68 procent savner borgerside

En undersøgelse, som Userneeds har lavet for Computerworld, viser, at hele 68 procent af danskerne, savner en central personlig webside, hvor de kan få adgang til deres oplysninger hos det offentlige. Men det har altså lange udsigter.

Den norske stat er allerede ved at være klar med første udgave af Minside.no.

Forvaltningsansvarlig for siden, Tor Alsvik fortæller, at projektet er klar til lancering allerede inden for de næste måneder.

– Vi har været meget tidligt ude, siger Tor Alsvik og forklarer, at nordmændene regner med at kunne afslutte projektet i 2009.

To faser

I Danmark er borger.dk-projektet delt i to faser. Første fase er borger.dk, som går i luften til nytår.

Her mener kontorchef Natascha Dexters, at mens nordmændene er længere fremme, så har Danmark valgt en bredere løsning.

– De er helt klart længere med Minside.no, men de har ikke bredden med. Det har vi, siger Natascha Dexters med henvisning til, at den danske portal allerede fra begyndelsen af projektet er lavet i et formelt samarbejde med kommunerne.

Hun mener, at borger.dk allerede fra nytår vil kunne give borgerne en merværdi i forhold til i dag.

– Du får med det samme en mere handlingsrettet side, som viser, hvad du kan bruge siden til, siger hun. Dermed håber hun, at en del af borgernes høje forventninger kan indfries.

Lang deadline fornuftig

På længere sigt mener Kim Viborg Andersen, professor ved institut for informatik ved Copenhagen Business School, at det er fornuftigt, at der er sat en lang deadline for projektet.

Han tror, at det kan være svært at nå det.

– Hvis man ser seks år tilbage, så er det ikke meget man har opnået, lyder det drillende fra professoren.

Hos Den Digitale Taskforce forklarer Lars Frelle-Petersen, at der er mange delprojekter, som skal være færdige inden 2012.

– Der er nogle omfattende projekter, vi venter på, kommer på plads. Vi vil sikre os, at back-office også kommer på plads. Det er ikke bare udstillingsvinduet, som skal på plads, siger han.

Bliver svært at nå

Han forklarer, at det sagtens kan blive svært at få alt klar til 2012.

Han nævner de elektroniske patientjournaler som et eksempel på, at nogle områder vil være svære at få med.

– Det er en tidsfrist, som nogle synes er uambitiøs, og andre synes den er hård, konstaterer Lars Frelle-Petersen

Han forklarer, at en ny digital strategi skal være med til at finde veje til at få myndighederne til at leve op til tidsfristerne. Han nævner blandt andet gabestoks-metoden.

Flere af projekterne er afhængige af, at kommunerne bliver klar. Kommunerne oplever allerede nu, at borgerne vil have adgang til egne oplysninger.

Læs mere i fredagens trykte udgave af Computerworld:
- Kamp om at være borgernes første klik
- Danskernes holdning til fælles offentlig borgerportal




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere