HK/Privat vil tvinge e-mærket igennem

Fagforbundet HK/Privat vil have tvungen e-mærkning af internetbutikker. Kritikere mener, at kunderne er helt sikre, når det gælder det, de frygter mest - misbrug af kreditkortoplysninger.

Mange danskere er bekymrede for at handle i en internetbutik, og derfor argumenterer fagforbundet HK/Privat for, at internetbutikker skal tvinges til at bruge penge og ressourcer på at lade sig e-mærke.

Formålet med e-mærket er, at det skal være en garanti for, at en internetbutik lever op til en række lovgivningsmæssige såvel som etiske krav.

- Mange af vores medlemmer handler på internettet, og vi mener, at e-mærket bør være lovpligtigt, fordi det sikrer forbrugeren maksimalt på områder som brug af personlige oplysninger, fortrydelse af køb, tilbagebetaling og returnering af varer, siger Leif Limkilde Bloch, der er it-konsulent i HK/Privat og HK's repræsentant i E-handelsfonden, der varetager e-mærkningsordningen.

Ikke kundens problem

I en undersøgelse foretaget af Foreningen for Dansk Internethandel (FDIH) og E-handelsfonden svarer 40 procent af 1.624 svarpersoner, at de vil være bekymrede over at afgive deres kreditkortoplysninger ved køb af varer over nettet.

Men lige præcis når det gælder misbrug af kreditkortoplysninger, er de danske internetkunder godt sikret mod svindel.

– At der skulle være en økonomisk risiko for forbrugerne ved at handle via internet er noget vrøvl. Den risiko har udbydere og kortudstedere opfundet for at dæmpe folks lyst til at handle elektronisk. Hvis noget går galt, er det dem, der må bære tabet, ikke forbrugeren.

Sådan har advokat og bestyrelsesmedlem i FDIH (Foreningen af Dansk InternetHandel) Martin von Haller Grønbæk tidligere sagt til Computerworld.

E-mærke verden over

HK/Privat ønsker ikke bare, at danske internetbutikker skal tvinges til en e-mærkning, men også, at mærkningen udbredes internationalt.

- Når du handler på en udenlandsk hjemmeside, er der større risiko for eksempelvis at blive snydt af sælgeren, fordi den danske lovgivning ikke nødvendigvis kan gøre sig gældende i udlandet. Med en europæisk udgave af e-mærket, kan vi bedre kontrollere udenlandske onlinebutikker og sikre forbrugerne den sikkerhed og tryghed, de har krav på, siger Leif Limkilde Bloch.

Men igen. Hvis ikke forretningen leverer varen som aftalt eller kundens kreditkortoplysninger opsnappes og misbruges, så er det udbydere og kortudstedere, der hænger på svindlen - ikke forbrugeren.

Prisen for at blive e-mærket er et årligt kontingent på 2.125 til 7.625 kroner og derudover, hvad det koster at bygge internetbutikkens systemer om, så de lever op til e-mærkekravene.

E-handelsfonden er en non-profit fond, stiftet i 2000 af Forbrugerrådet, Dansk Handel & Service, Finansrådet, HTS, Dansk Industri, ITEK, Dansk IT, ITK, IT-Brancheforeningen, FDIH og HK.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere