It-branchen vrager kvinder til bestyrelserne

Mens direktørerne i Danmarks største it-virksomheder desperat efterlyser flere kvinder til branchen, glemmer deres egne bestyrelser at invitere kvinderne ind i bestyrelserne. Det er både dårlig ledelse og utroværdig kommunikation, lyder den hårde kritik fra ledelseseksperter.

Den danske it-branche er stort set støvsuget for kvinder i ledelsen.

Der er ikke én eneste bestyrelsesformand. Kun ni procent af bestyrelsesmedlemmerne og sølle to af de administerende direktører i de 100 mest succesrige it-virksomheder i 2006 er kvinder. Det viser en opgørelse, som Computerworld har lavet.

Toplederne i it-virksomhederne står ellers i kø for at fortælle kvinder, hvilke fantastiske muligheder, de har inden for branchen.

Men i de selvsamme virksomheder skal man være heldig for at sidde ved siden af en kvinde til bestyrelsesmøderne.

Dårlig ledelse

Steen Hildebrandt, professor i ledelse fra Handelshøjskolen i Århus mener, at det svækker branchen.

– Det er dårlig ledelse, fordi virksomhederne går glip af potentielle lederemner. Jeg tror simpelthen ikke på, at der mangler kvalificerede, kvindelige kandidater, siger han.

– Det nytter ikke at snakke og snakke om flere kvinder, hvis man ikke sætter handling bag ordene. Det sender nogle helt forkerte signaler, siger Steen Hildebrandt.

Og professor i strategisk ledelse Anders Drejer fra Handelshøjskolen i Århus Bakker op.

– Hvis det er af ond vilje, er det hyklerisk, men hvis det er, fordi de ikke har tænkt over det, så er det bare dumt. Jeg tror, det er det sidste, siger Anders Drejer.

IBM afviser

Vicedirektør Kim Østrup hos IBM, der tidligere har efterlyst kvinder til branchen, afviser kritikken.

– Nu må de holde op. Hvordan skal vi rekruttere til bestyrelserne, når der ikke er nogen kvinder i branchen, spørger han.

Han forklarer, at det vil være rart med nogle flere kvinder i bestyrelsen, men at rollemodellerne ligeså godt kan komme fra andre led under bestyrelsen.

- Det vigtige er bare, at det ikke er gråhårede mænd som mig, der kommer ud i offentligheden med budskabet, siger han.

Branchen beklager

Resten af branchen beklager dog og lover forbedringer.

– Jeg kan godt se problemet. Vi har simpelthen ikke været dygtige nok. Derfor vil jeg tage en snak med mine kollegaer om, hvordan vi kan gøre det bedre, siger direktør Tom Togsverd fra ITEK under Dansk Industri.

Også bestyrelsesformand og adm. direktør Jørgen Bardenfleth hos Microsoft Denmark er opmærksom på problemet.

– Jeg er opmærksom på, at det skal blive bedre, siger han.

Sukker efter handling

Men stifter af MouseHouse og i dag bestyrelsesmedlem i over ti virksomheder Caroline Søeborg Ahlefeldt sukker efter mere håndfast handling.

– Vi har talt om denne problematik i 20-30 år. Faktum er, at der er nok kvalificerede kvinder, men mændene udnævner mænd til ledere. Derfor er der behov for at lovgive på området, siger hun.

Hun henviser til, at der i Norge skal være 40 procent kvinder i hver bestyrelse. Og det gør ikke bestyrelserne dårligere.

– Alle taler om ”diversity” og mangfoldighedsledelse, der netop går ud på at få forskellige syn på de beslutninger, der skal træffes. Og det virker, siger hun.

Hun henviser til undersøgelser der viser, at virksomheder med kvinder i bestyrelsen tjener flere penge end dem uden kvinder.

Kvinder i it-branchens top

Top 100 virksomheder

Bestyrelsesmedlemmer (i alt 424)
- 8,7 procent kvinder
- 91,3 procent mænd

Bestyrelsesformænd (i alt 100)
- 0 procent kvinder
- 100 procent mænd

Adm. direktører (i alt 100)
- 2 procent kvinder
- 98 procent mænd

Læs mere om kvinder i it-branchen i fredagens udgave af Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere