TechXNY: Den teknologiske frontlinje

I disse dage finder den store IT-messe TechXNY sted i New York. Her lanceres læssevis af nye produkter, og nye teknologier bliver demonstreret. I denne artikel viderebringer vi nogle af budskaberne fra messen, der blandt andet bød på nye Serial ATA harddiske fra Seagate, dvd-brændere fra Panasonic, tablet pc'er og nye lommecomputere.

Microsoft-nyt

Tæppet er gået op for Technology Exchange Week New York, forkortet TechXNY, der er en af verdens største IT-messer. Her mødes branchen hvert år og fremviser nye produkter for køberne og hinanden. TechXNY er først og fremmest en messe for amerikanerne, men derfor kan vi andre jo godt kigge med.

Microsoft benyttede messen til at fortælle en smule om kontorpakken Office 11, der til maj næste år skal afløse Office XP. Office 11 vil få forbedret understøttelse af XML, så data lettere kan overføres mellem forskellige systemer. Outlook vil få en ny brugerflade og bedre søgefaciliteter, og Office 11 vil arbejde bedre sammen med SharePoint, der er Microsofts værktøj til deling af informationer i virksomheder.

Allerede 7. november kommer der et nyt styresystem fra Microsoft, nemlig Windows XP Tablet PC Edition. En tablet pc er en mellemting mellem en bærbar pc og en forvokset lommecomputer. På messen blev der fremvist adskillige prototyper af tablet pc'er fra blandt andre HP, Acer, Fujitsu Siemens og Toshiba.

Pc'ens evne til at genkende håndskrift blev demonstreret, men mest imponerende var den måde, man kan benytte pennen i forhold til den trykfølsomme skærm.

Hvis pennens spids svæver over skærmen, styrer den markøren, og hvis den rammer skærmen, kan pennen bruges til at tegne streger, hvis bredde afhænger af det tryk, man tilføjer skærmen.

Microsoft demonstrerede også Pocket PC 2002 Phone Edition, et Windows-lignende styresystem til mobiltelefoner.

Serial ATA
Når man har sagt Microsoft, må man også sige Intel. Chipgiganten lagde bundkort til en demonstration af Serial ATA, den kommende standard for overførsel af data mellem bundkort og harddiske.

Harddisken kom fra Seagate, der netop har lanceret en ny serie harddiske ved navn Barracuda V. I serien vil der både være modeller med parallel og seriel ATA. Barracuda V kan prale med flydende ophæng, 7.200 omdrejninger i minuttet og op til 60 gigabyte pr. harddisk-plade.

Barracuda Serial ATA V få en kapacitet på 120 eller 80 gigabyte og har otte megabyte buffer. Disse harddiske kommer på markedet i løbet af efteråret. Serial ATA kan klare en båndbredde på op til 150 megabyte i sekundet. Hvad harddisken kan levere, er en anden sag.

DVD

Panasonic havde adskillige nye dvd-maskiner med på TechXNY. For computerentusiaster var den mest spændende nyhed en dvd-brænder ved navn DVDBurner II, der både kan skrive til DVD-R, DVD-RW og DVD-RAM.

DVDBurner II kan skrive til DVD-R eller DVD-RAM med 2x hastighed, og den læser dvd'er med 6x. Drevet kan også bruges som cd-brænder, og her er hastigheden 12x til CD-R og 8x til CD-RW. Cd'er læses med 32x. Dvd-brænderen, der er udstyret med beskyttelse mod buffer underrun, kommer på markedet til oktober og vil koste under 500 dollar.

Man behøver ikke at have fat i en computer for at få fornøjelse af dvd. Formatet kan også anvendes til at erstatte videobåndet. På TechXNY kan man da også få byttet et gammelt VHS-bånd til en blank dvd-skive. Det er firmaet MedioStream, der står bag denne happening for at reklamere for firmaets neoDVD software til at brænde videofilm ned på dvd'er.

DMR-E30 er tredje generation af Panasonics dvd-optager, der tilsluttes fjernsynet. Der er plads til 12 timers video på en dobbeltsidet DVD-RAM og op til seks timers på en enkeltsidet DVD-RAM eller en DVD-R. På en DVD-RAM kan man genbruge det samme medie over 100.000 gange, men hvis andre mennesker skal have glæde af optagelserne, er DVD-R et bedre medie. Langt de fleste dvd-afspillere kan nemlig klare en DVD-R.

Med DMR-E30 kan man optage et program, samtidig med at man afspiller et andet fra den samme dvd-skive. Denne funktion kan bruges, hvis man vil holde tissepause midt i en direkte transmission, idet maskinen så at sige kan afspille programmet forskudt. Optageren har også progressiv scan, hvilket forbedrer billedkvaliteten betydeligt, når der afspilles dvd-film - især ved hurtige bevægelser i billedet.

Prisen bliver i omegnen af 800 dollar, når dvd-optageren kommer på markedet til august. Her bliver den en farlig konkurrent til dvd-optageren fra Philips, der efterhånden har været på markedet et stykke tid.


Panasonic DMR-HS2 dvd-optager med harddisk. Der medfølger naturligvis en fjernbetjening.

Hvis man vil optage mere end 12 timers video ad gangen, kan man vælge Panasonic DMR-HS2 i stedet. Den er nemlig også udstyret med en 40 gigabyte harddisk med plads til 52 timers video. I øvrigt minder dvd-optageren om DMR-E30, men koster 400 dollar mere.

Palm

To nye lommecomputere med Palm OS 4.1 ser dagens lys på TechXNY. Sony lancerer et nyt medlem af Clié-familien, nemlig T665C.

Clié T665C skal ikke mindst sælges på muligheden for afspilning af MP3-filer. Der medfølger hovedtelefoner, og det genopladelige batteri skulle kunne klare fire timers musik.

Via den infrarøde port kan Clié T665C bruges som fjernbetjening til hjemmets elektronik. Farveskærmen på 320x240 pixels og designet i aluminium skal også hjælpe med til at gøre den nye lommecomputer til en sællert.

Clié T665C har en 66 MHz Motorola DragonBall VZ som processor, 16 megabyte RAM, og der medfølger en otte megabyte MemoryStick.

Prisen er cirka 400 dollar, og som sædvanlig kommer vi til at vente et godt stykke tid, før lommecomputeren når det danske marked.

Sony kunne også præsentere et lille QWERTY-tastatur, der er lige til at tilslutte den nye lommecomputer eller andre i Clié T-serien. Navnet er PEGA-KB20, og tastaturet koster 50 dollar.

Kyocera 7135 i al sin pragt.
Det japanske firma Kyocera har præsenteret en ny smartphone ved navn 7135, der også benytter Palm OS 4.1 som styresystem. Begrebet smartphone dækker over en mobiltelefon med alle de funktioner, man kender fra lommecomputere, for eksempel kalender og adressebog, e-mail-klient og mulighed for at afspille musik og video-klip.

Kyocera 7135 er udstyret med farveskærm og har indbygget MP3-afspiller. Den kan fremvise billeder og video i en række formater, og man kan gå på nettet og hente mails eller surfe på HTML- eller WAP-sider. Den smarte telefon har 16 megabyte RAM, og man kan udvide hukommelsen med et SD-kort.

Vægten er 186 gram, og telefonen fylder 101x62x30 millimeter. Indtil videre fås Kyoceras telefoner ikke til GSM, men kun til CDMA-netværk, der er mest udbredt i Amerika og Asien. Derfor kan den nye smartphone ikke bruges i Danmark.

PalmSource, der står bag styresystemet Palm OS til lommecomputerne, vil integrere en Java Virtual Machine i Palm OS, så de håndholdte computere bliver i stand til at afvikle Java-applikationer. En browser med understøttelse af SSL, XHTML og JavaScript vil også blive en del af Palm OS 5, lige som det bliver muligt at anvende VPN.

Mere bærbart

Hvis man skal bruge mere regnekraft, end der er til rådighed i en lommecomputer, må man have fat i en bærbar pc. Den behøver til gengæld ikke at veje mere end et par kilo. Sharp fremviste to nye små bærbare pc'er på messen, nemlig Actius UM30W og Actius MV10W.

Sharp Actius UM30W vejer knap halvandet kilo, og den er under to centimeter høj i lukket tilstand. Der er blevet plads til en 866 MHz Pentium III-M, 256 megabyte RAM og en 40 gigabyte harddisk. UM30W leveres med et eksternt USB cd-drev, og den koster 1.999 dollar.

For 2199 dollar kan man købe sig en lidt større Actius MV10W, der vejer 1,7 kilo og fylder 28x24x2,5 centimeter.

Den er udstyret med en 1 GHz Pentium III-M, 256 megabyte RAM, en 30 gigabyte harddisk og har indbygget dvd/cdrw-drev. Begge pc'er har skærme på 12,1 tommer og indbygget trådløst netværk efter 802.11b-standarden.

Sej skærm
Skærmproducenten ViewSonic fremviser en fladskærm med 9,2 millioner pixels. VP2290b har en diagonal på 22,2 tommer i bredformat og en opløsning på hele 3.840x2.400. Dertil kommer en høj lysstyrke og kontrast, og det betyder foto-lignende skærmbilleder.

Prisen er omkring 8.000 dollar, og det er en smule mindre end IBM forlanger for sin T221 med samme specifikationer. Faktisk er det et panel fra IBM, der sidder i begge produkter.

Man kan finde Viewsonic blandt dem, der fremviser en tablet pc på TechXNY, nemlig Tablet PC 1100 med Windows XP Tablet PC Edition, Intel Pentium III-M processor og indbygget 802.11b trådløst netværk. Pc'en kommer i handlen til efteråret. Endvidere lancerede firmaet en lang række nye fladskærme til folk med mere almindelige behov og færre penge på kistebunden. Man kan vælge mellem mange modeller med størrelse fra 15 til 20 tommer.

Viewsonic har også et tilbud til folk, der vil se tv på sin eksisterende skærm uden at tænde computeren. NextVision 5 og 6 er bokse, der blot tilkobles antennekablet og skærmkablet, så sørger den indbyggede tv-tuner med plads til 181 kanaler for underholdningen. Man slipper altså for både at have et fjernsyn og en computerskærm. Et kabel fra computeren gennem NextVision sørger for, at man stadig kan bruge computeren normalt, og man kan også tilslutte sin dvd-afspiller eller videomaskine.

NextVision 5 understøtter en skærmopløsning på 1024x768, mens NextVision 6 kan klare 1280x1024. Desuden tillader NextVision 6 picture-in-picture og muligheden for at se op til ni programmer samtidig. Priserne er henholdsvis 149 og 199 dollar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere