En billion bit på en kvadrattomme

Sofistikeret nanoteknologi tages i brug for at udvikle fremtidens datalager. Med IBM's Millipede lagres data ved hjælp af tusindvis af mikroskopiske nåle, der laver fordybninger i en tynd plastic-film. Det minder om sidste århundredes hulkort-teknologi, men dimensionerne er millioner af gange mindre. Dertil kommer, at man kan slette og overskrive data med Millipede.

Tusindben

Et nærbillede af en Millipede pickup. Den hvide streg foroven angiver fem mikrometer.
I IBM's forskningscenter i Zürich forsøger forskerne at udvikle en moderne version af det gode gamle hulkort. I dette århundrede er nanoteknologi nøgleordet, så de hullede papkort er erstattet af plastic med mikroskopiske fordybninger. Projektet har kodenavnet Millipede, der betyder tusindben.

Millipede-projektet udspringer af forskningen inden for atommikroskopi (atomic force microscopy), som er en metode til at se de enkelte atomer i en overflades yderste atomlag. En Millipede-chip benytter tusindvis af mikroskopiske silicium-nåle til at prikke små fordybninger i en tynd plastic-film. Fordybningerne har en diameter på en milliontedel af en centimeter.

I et eksperiment for nylig opnåede forskerne en datatæthed på en terabit pr. kvadrattomme ved hjælp af en enkelt nål. Den nuværende rekord for harddiske lyder på 48,8 gigabit pr. kvadrattomme, så ved hjælp af Millipede kan IBM pakke data mere end 50 gange så tæt. Når der kun benyttes én nål er læse/skrive-hastigheden dog meget lav, så det er nødvendigt at fremstille chips med mange flere nåle, der opererer samtidig.

I et andet forsøg sørgede en Millipede-chip med 1.024 nåle arrangeret i et kvadrat med 32 nåle på hver led for en datatæthed på 200 gigabit pr. kvadrattomme. Næste generation af Millipede vil bestå af 4.096 nåle fordelt på 7x7 millimeter.

Udviklingen inden for magnetisk datalagring ligger dog heller ikke stille, og Fujitsu mener at kunne få plads til 300 gigabit pr. kvadrattomme på harddiske inden for de næste par år. Her nærmer man sig dog fysiske grænser for, hvor små de magnetiske aflejringer kan være, hvis de stadig skal være stabile.

Et alternativ til harddiske og Millipede kan være optisk datalagring i form af hologrammer. Endelig skal man ikke glemme den velkendte DRAM-teknologi, hvor kapaciteten vokser eksponentielt med tiden.

Teknologien

Man kan både læse, skrive og overskrive data med Millipede-teknologien. Når data skal læses, opvarmes en modstand i den mikroskopiske silicium-pickup til cirka 300 grader. Når pickup-nålen falder i en fordybning, transporteres varmen væk fra nålen, og det resulterer i en ændring i modstanden. Denne ændring kan aflæses og omsættes til en binær værdi.

Sådan cirka ser det ud, når Millipede er i aktion.
Hvis der skal skrives data til plastic-materialet, sendes der mere strøm gennem modstanden, der opvarmes til omkring 400 grader. Ved denne temperatur blødgøres plastic-filmen, og der skabes en fordybning.

Når data skal overskrives, svarende til at fordybningerne skal fyldes igen, prikkes der adskillige nye fordybninger i kanten af den fordybning, der skal overskrives. Kanterne fra de nye fordybninger fylder det oprindelige hul, og derved slettes den uønskede data. IBM har skrevet og overskrevet data mere end 100.000 gange på denne måde.

Når Millipede-maskineriet er i aktion, holdes chippen med de mange nåle stille, mens plastic-filmen nedenunder føres rundt ved hjælp af elektromagnetisme. I øjeblikket kan hver nål læse eller skrive med en hastighed på få kilobit i sekundet. Det betyder overførselshastigheder på adskillige megabit i sekundet fra en chip med flere tusinde nåle. Forskerne regner med, at forbedringer i nålenes design kan bringe hastigheden op på over en megabit i sekundet for hver nål.

Høj kapacitet og hastighed er ikke nok til at sikre succesen for Millipede. Strømforbruget skal være lavt, og teknologien skal være billig.

Ved overførselshastigheder på et par megabit i sekundet er strømforbruget for Millipede på cirka 100 milliwatt, og det er omtrent det samme, som flash-hukommelse bruger. Både silicium-chippen og plastic-overfladen er billige at fremstille, og eksisterende produktionsmetoder kan anvendes.

Millipede-datalagring har potentialet til at gøre sig gældende på markedet, men indtil videre kommer teknologien ikke ud af laboratoriet. Hvis der skulle komme rigtige produkter ud af anstrengelserne, bliver det først og fremmest lommecomputere og mobiltelefoner, der får glæde af Millipede, og det bliver tidligst i 2005.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere