Dvd-brændere: Den nye generation

Anden generation af DVD+RW drev til indbygning i computere er på markedet. Disse drev understøtter de billigere DVD+R medier. Vi tester HP's dvd writer dvd200i, og det holder, hvad det lover. Man kan proppe 4,7 gigabyte data ned på en dvd i løbet af en halv times tid, og drevet fungerer også som cd-brænder.

Fungerer godt

Det er mindre end et halvt år siden, at vi testede Hewlett-Packards første dvd-brænder ved navn dvd100i. Nu er anden generation af DVD+RW drev på markedet, og turen er kommet til HP dvd200i.

Til forskel fra den første generation af DVD+RW drev til indbygning i computere er de nye drev i stand til at skrive til DVD+R medier. Disse medier, der ikke kan overskrives, er en hel del billigere end DVD+RW medier. Endvidere skulle kompatibiliteten med andre dvd-drev og dvd-afspillere være blevet forbedret.

Som sin forgænger kan dvd200i skrive til DVD+RW medier med en hastighed på 2,4x. Det nye er, at der nu også kan skrives til DVD+R med samme hastighed. Dvd'er læses stadig med en hastighed på op til 8x, og når det gælder cd'er, kan drevet læse med maksimalt 32x, skrive til CD-R med 12x og til CD-RW med 10x. Der er to megabyte buffer, og det er forsynet med en teknologi, der sikrer mod buffer underrun.

Vi installerede drevet i en pc med Windows XP helt uden problemer. Drevet virker solidt, og det støjer ikke særlig meget. Vi var godt tolv minutter om at brænde to gigabyte data ned på en DVD+R, og det passer med en skrivehastighed på de lovede 2,4x. Vi havde ingen problemer med at få andre drev til at læse den brændte dvd.

Også når det gælder skrivning til DVD+RW eller cd-medier, lever drevet op til forventningerne. En blank cd kan fyldes på syv minutter. Læsehastigheden er også i orden - ingen slinger i valsen.

HP's dvd200i er en ganske udmærket dvd-brænder - lige en sjat bedre end forgængeren. Som cd-brænder er drevet ikke specielt hurtigt, men det virker, som det skal. Drevet kan fås til under 5.000 kroner, hvilket stadig er mange penge, men man kan være sikker på, at priserne på både drev og medier vil falde støt fremover.

Dvd-brænderen er også kommet i ekstern model ved navn dvd200e med tilslutning via USB 2.0 eller FireWire. Det kan være en rigtig god backup-løsning, der nemt kan flyttes mellem flere computere.

Software og DVD+R

Udover drevet indeholder æsken en manual, et DVD+R medie, et DVD+RW medie, et CW-RW-medie, kabler og en mængde programmer. Software-pakken indeholder RecordNow til brænding af dvd'er, Veritas DLA som forvandler en DVD+RW til en stor diskette og et backup-program ved navn Simple Backup. Disse tre programmer kommer fra
Veritas.

Hertil kommer ArcSoft ShowBiz til videoredigering og Sonic MyDVD til produktion af dvd-film. CyberLink PowerDVD til afspilning af dvd-film på pc'en og MusicMatch Jukebox til afspilning af MP3-filer medfølger også, og listen over programmer bliver faktisk ved lidt endnu.

Der er altså tale om en meget stor software-pakke, hvor programmerne dog har svingende kvalitet, og visse af dem er ikke fulde versioner. Værst er det vigtige brænde-program RecordNow, som nok bør udskiftes med et bedre stykke software for eksempel Ahead Nero eller Roxio Easy CD Creator.

DVD+R
DVD+R er et ideelt medie til at kopiere sine eksisterende videofilm over på dvd, som bagefter kan afspilles på de fleste dvd-afspillere. Medierne, der endnu er svære at finde på det danske marked, kan selvfølgelig også anvendes til at kopiere dvd-film over på. Det gælder dog kun de film, der ikke fylder mere end 4,7 gigabyte, og flertallet af de kommercielle dvd'er rummer mere data end det, når ekstramaterialet tælles med.

Efterspørgslen efter CD-R medier er langt større end efter CD-RW medier, og man kan forvente at se samme trend for skrivbare dvd-medier. Der vil blive solgt flere DVD+R medier end de genskrivbare DVD+RW medier ikke mindst fordi, DVD+R er nemmere at fremstille og derfor er en hel del billigere.

Netop derfor var det en skuffelse for mange, at første generation af DVD+RW drev, her iblandt HP's dvd100i, ikke understøtter DVD+R. Som vi skrev for en måneds tid siden, har HP taget konsekvensen, og de nordamerikanske forbrugere kan få byttet dvd100i-drev ud med de nye drev, der også understøtter DVD+R. Det koster godt nok 99 dollar, men der er stadig tale om en god forretning.

Der er håb forude for de danske forbrugere, der gerne vil have et lignende tilbud. Fra HP meddeles det, at de arbejder på at få etableret et lignende ombytningsprogram i Europa. Til gengæld lader det ikke til, at de øvrige leverandører af første-generations DVD+RW drev har tænkt sig at følge efter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere