Er kvinder dårligere til it-sikkerhed end mænd?

It-kvinder kritiserer den del af Videnskabsministeriets kampagne Netsikker Nu!, der har kvinder som særlig målgruppe. Projektleder Anne Mette Frederiksen giver svar på tiltale.

- Med undersøgelsen bag kampagnen 'Netsikker Nu!' deler I befolkningen i to - de it-stærke personer og de ikke it-stærke personer. Kvinder putter I i den sidste gruppe. Hvorfor det, Anne Mette Frederiksen?

- Vi fik lavet en undersøgelse sidste år, der viste, at kvinder helt generelt har et mindre kendskab til it-sikkerhed end mænd. En tredjedel af kvinderne sørger selv for it-sikkerheden på deres computer, mens det samme er tilfældet for langt over halvdelen af mændene, siger Anne Mette Frederiksen.

- Vi fokuserer på kvinderne for at forbedre deres sikkerhed - ikke for at nedgøre dem. Vi arrangerer blandt andet en række aktiviteter, som interesserede kvinder har kunnet tilmelde sig.

- Det fremgår af jeres undersøgelse, at forskellen mellem mænd og kvinder kan skyldes, at mænd vurderer deres egne it-evner højere end kvinder og derfor fremstår mere positivt end kvinder.

- Sådan kan det sagtens forholde sig, men vi er sikre på, at der er kvinder, der har behov for at vide mere om it-sikkerhed. Dem prøver vi i kampagnen blandt andet at få fat på i samarbejder med kvinde-netværk. Vi er sikre på, at der også er mænd, der har behov for større viden om it-sikkerhed, og dem henvender vi os også til med målgruppen 'Ansatte' som jo både er mænd og kvinder.

- I oplyser, at 77 procent af alle mænd har installeret firewall mod 63 procent af kvinderne. Og at 83 procent af alle mænd har opdateret antivirus mod 76 procent af alle kvinder. Hvorfor er kampagnen målrettet kvinderne og ikke den gruppe af både mænd og kvinder, der ikke har styr på it-sikkerheden?

- Vi prøver at få fat i hele gruppen, men vi fokuserer vores indsats, hvor behovet er størst, og det er hos kvinderne. Sidste år havde vi en kampagne, der var målrettet hele befolkningen. I år har vi fokuseret på fire målgrupper, der er meget brede. Jeg vil ikke udelukke, at mænd kan blive en målgruppe næste år, hvis der er behov for at sætte ekstra ind over for dem.

- Hvorfor er materialet om, hvordan forældre skal tale med deres børn om it-sikkerhed en del af det materiale, der kun er for kvinder?

- Vi henvender os til kvinder i mange forskellige roller og på forskellige måder. En af de roller, som kvinderne har, er rollen som mødre. Det betyder ikke, at mænd ikke vil have godt af at se materialet om børns sikkerhed.

- Men hvis mændene skal se det, skal de gå ind under punktet 'Kun for kvinder'?

- Det skal de, fordi vi har valgt, at vores målgruppe lige nu er kvinder, og hjemmesiden er struktureret efter vores udvalgte målgrupper.

- Hvem står for it-sikkerheden hjemme hos dig?

- Det er for det meste min mand, der håndterer de mere tekniske it-problemstillinger, mens det hovedsageligt er mig, der følger med i børnenes adfærd på nettet. Det er mig, der sørger for, at hele familien taler om, hvad der er sikkert, og hvad vi skal passe på, når vi bruger internettet. Som mange andre kvinder - og mænd - kunne jeg sagtens gøre mere, og det arbejder jeg på, siger Anne Mette Frederiksen.

Relevante link

Netsikker Nu – Kun for kvinder

Netsikker Nu – Målgruppe-undersøgelse I (pdf)

Netsikker Nu – Målgruppe-undersøgelse II (pdf)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere