Artikel top billede

(Foto: Gerd Altmann/Pixabay)

Nye detaljer om Microsofts forlig med cloud-leverandører: Slipper for Microsoft-indblanding i to år

Som et led i aftalen slipper medlemmerne af Cispe for Microsofts softwareaudits i to år.

For nylig indgik Microsoft et forlig med organisationen Cispe, som består af omkring 30 cloudleverandører i Europa – heriblandt AWS.

En del af aftalen var, at Microsoft måtte betale i omegnen af 150 millioner kroner for, at Cispe dropper en klage over Microsofts licenspraksisser til EU’s konkurrencemyndigheder, men herudover har det været sparsomt med detaljerne om aftalen.

Men nu er nye detaljer kommet frem.

Ifølge mediet The Register er det et led i aftalen, at medlemmer af Cispe slipper for Microsofts softwareaudits i to år frem.

Softwareaudit er en form for gennemgang, hvor det undersøges om en part lever op til visse betingelser som compliance eller kontraktlige forpligtigelser med leverandører som Microsoft.

Altså er en softwareaudit fra Microsofts side en måde at sikre at kunderne følger regler og guidelines, der fremgår af aftalen mellem kunde og Microsoft som en enterprise aftale (EA) eller andre typer af licenser.

Udover en pause fra gennemgange fra Microsofts side samt pengene, vil Microsoft også komme med visse ’tekniske indrømmelser’, skriver mediet på baggrund af kilder med kendskab til aftalen. Disse indrømmelser bliver ikke yderligere specificeret.

Cispe indgav en klage over Microsofts licenspraksisser til EU-Kommissionen i 2022, og siden da har sagen kørt. Microsoft er kommet med flere ændringer men ikke nogen, der har rykket ved Cispes standpunkt – indtil for nylig altså.

Hverken Microsoft eller Cispe har ønsket at kommentere sagen overfor mediet.

Google har proklameret, at søgemaskinegiganten, som også har en cloudforretning, vil kæmpe videre og forsøge at finde nye veje til at bekæmpe Microsofts licenser.

Derudover har en gruppe af spanske startups kaldet La Asociación Española de Startups (AES) har sendt en klage over Microsofts cloud-licenser til den spanske konkurrencemyndighed Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC).

"Microsoft giver vores kunder valgmuligheder og fleksibilitet til at skifte til en anden cloud-udbyder uden omkostninger, og vores licensvilkår gør det muligt for vores kunder og andre cloud-udbydere at køre og tilbyde Microsoft-software på enhver cloud," meddelte Microsoft i forbindelse med den klage og fortsatte:

"Vi vil engagere os med den spanske opstartsforening for at lære mere om dens bekymringer."

Du kan læse om Microsofts tidligere indrømmelser her: