Artikel top billede

(Foto: Solen Feyissa/Unsplash)

Microsoft har lukket munden på kritikere med stort forlig: Nu overvejer Google næste træk i sin store licens-krig mod selskabet

Google gør klar til kamp mod Microsoft og leder nu efter nye metoder.

Microsofts cloud-licenser har længe været et omdiskuteret emne, og der har verseret flere sager på området.

Senest har Microsoft indgået et forlig med cloud-gruppen Cispe Cloud, som ellers havde sendt en klage til EU over Microsofts licenser.

Cispe repræsenterer 30 virksomheder heriblandt AWS. Forliget med Cispe skete ved en aftale, hvor Microsoft betaler 150 millioner kroner.

"Efter at have arbejdet med Cispe og dets europæiske medlemmer i mere end et år, er jeg glad for, at vi ikke kun har løst deres bekymringer fra fortiden, men også arbejdet sammen om at definere en vej frem, der bringer endnu mere konkurrence til cloud computing-markedet i Europa og udenfor," sagde Microsofts politiske chef Brad Smith til Reuters i forbindelse med forliget.

Franske OVHCloud, italienske Aruba samt Danish Cloud Community har droppet deres tidligere klager.

Men Google holder fast i kampen mod Microsofts licenser.

Sådan lyder det fra Amit Zavery, der er chef for Google Cloud.

"Mange regulerende organer har åbnet forespørgsler om Microsofts licenseringspraksis, og vi håber, der vil være midler til at beskytte cloud-markedet mod Microsofts konkurrencebegrænsende adfærd," sagde han til Reuters og fortsætter:

"Vi undersøger vores muligheder for at fortsætte med at kæmpe mod Microsofts konkurrencebegrænsende licenser for at fremme valg, innovation og væksten i den digitale økonomi i Europa."

Det er endnu ikke konkret, hvad disse nye metoder er.

Ikke alene

Google står dog ikke helt alene i kampen. En gruppe af spanske startups kaldet La Asociación Española de Startups (AES) har sendt en klage over Microsofts cloud-licenser til den spanske konkurrencemyndighed Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC). Dette skete tilbage i maj måned.

AES, der repræsenterer mere end 700 startups i Spanien, hævder, at Microsoft udnytter sin dominerende stilling på markedet for operativsystemer og kontorsoftware til at øge brugen af ​​sine cloud-tjenester, som Microsoft Azure.

Det drejer sig konkret om mulighed for dataportabilitet – altså flytning af information fra en cloudplatform til en anden – samt restriktive kontraktmæssige begrænsninger for softwarelicenser.

Microsoft nægter at have ageret markedsmanipulerende.

"Microsoft giver vores kunder valgmuligheder og fleksibilitet til at skifte til en anden cloud-udbyder uden omkostninger, og vores licensvilkår gør det muligt for vores kunder og andre cloud-udbydere at køre og tilbyde Microsoft-software på enhver cloud," meddeler selskabet til Computerworld USA og fortsætter:

"Vi vil engagere os med den spanske opstartsforening for at lære mere om dens bekymringer."

Tager dialogen

Microsoft har tidligere slået fast, at selskabet vil arbejde med myndighederne om emnet. Microsoft har også tidligere givet en række indrømmelser, men disse har ikke imponeret konkurrenterne.

“Vi har lyttet til og arbejdet konstruktivt og direkte med europæiske cloud-udbydere for at ændre vores licensbetingelser, adressere deres bekymringer og give dem og andre rundt om i verden flere muligheder. På verdensplan har mere end 100 cloud-udbydere - 75 af dem er baseret i Europa - allerede udnyttet disse ændringer.”

Sådan lød det fra Microsoft Danmark til Computerworld tilbage i oktober måned, og siden er der indgået aftaler med flere parter.

Selskabets øverste ledelse har udtrykt det samme.

“Vi vil gøre det muligt for, og endda hjælpe, europæiske cloud-leverandører med at hoste og afvikle Microsoft-løsninger på infrastrukturen til deres kunder. Det inkluderer produkter, der traditionelt har været licenseret til kun at kunne afvikles på kundens egne desktop-computere eller servere,” har Microsofts politiske chef Brad Smith tidligere udtalt.

For måneder tilbage droppede Microsoft exit-gebyret på Azure, efter AWS og Google havde gjort det samme, og derudover har Microsoft ændret en række licenspolitikker, men flere aktører mener fortsat ikke, at det er godt nok.