Artikel top billede

(Foto: Intel PR)

Efter månedsvis med ustabile top-processorer har Intel omsider fundet fejlen: Et fix er på vej

Intels top-processorer i de nyeste Core i7 og Core i9 processorer kan sætte ud i utide - men et fix er på trapperne i de kommende uger.

Ejere af Intels hurtigste processorer har igennem de seneste mange måneder risikeret at døje med udfald, når processorer i Intels 13. og 14. generations Core-familier presses.

Problemet, som særligt rammer selskabets topmodeller, Core i7 og Core i9-familierne, når de rammer de højeste frekvenser, har plaget brugerne siden 2023, mens Intel i al den tid har døjet med at identificere årsagen til fejlen.

Denne er ifølge Intel nu lokaliseret, hvorfor selskabet nu lover, at en opdatering i august vil fikse fejlen.

Intel oplyser, at fejlen forårsages af ’øget arbejdsspænding’ på grund af en svigtende ’mikro-kode algoritme’ , som altså rettes nu, skriver Computerworlds søstermedie PCWorld.

”Intel har fastslået at øget arbejdsspænding er den primære årsag til problemerne med ustabilitet i visse 13. og 14. generations processorer,” lyder det fra en talsperson fra chip-producenten.

”En analyse af returnerede processorer bekræfter, at den øgede spænding skyldes mikro-kode algoritmen, der fører til ukorrekte spændingsniveauer i processoren,” præciseres det.

Opdatering i de kommende uger

Intel oplyser, at de fejlplagede processorer fortsat granskes for, hvad der forårsager fejlene. Selskabet er dog klar med en opdatering som sendes ud til partnere.

Denne forventes at være klar til bredere udrulning omkring midten af august måned.

Intel oplyser ikke i hvilket omfang, opdateringen kan få en negativ indflydelse på systemets ydelse.

Rummer opdateringen en neddrosling af frekvenser eller strømniveauer, kan dette dog føre til lavere ydelse i Intels nuværende top-processorer.