En bærbar pc på 2,2 GHz

Ved at udstyre en bærbar pc med en processor, der hører hjemme i en stationær pc, kan man runde de to gigahertz og stadig være mobil. Vi tester en sådan computer, og sammenligner den med en pc, udstyret med en 1,7 GHz Pentium 4-M. Computeren fra den taiwanske producent Clevo er forholdsvis hurtig, men den er tung som et ondt år. Derudover bliver den temmelig varm, og man må nøjes med en batterilevetid på halvanden time. Til gengæld er den ikke særlig dyr.

Med eller uden M

Intel fremstiller versioner af Pentium 4, der er særligt velegnede til bærbare pc'er. De går under navnet Pentium 4-M, og fås med clockfrekvenser på op til 1,8 GHz. Imidlertid er det også muligt at benytte Pentium 4-processorer, der er beregnet til stationære pc'er, i bærbare pc'er. Disse processorer er billigere og fås med højere frekvenser end det mobile modstykke.

Det er dog ikke uden problemer at benytte desktop-processorer i bærbare pc'er. Disse processorer bruger nemlig meget strøm og udvikler meget varme. Derfor ser man ikke mærkevare-notebooks med de almindelige Pentium 4-processorer, men mindre kendte firmaer i fjernøsten er ikke blege for at fremstille bærbare pc'er med desktop-versionen af Pentium 4. Vi har fået lov til at teste en model med en frekvens på 2,2 GHz.

Pc'en bærer navnet Moka, og den er fremstillet af taiwanske Clevo. Der er altså ikke just tale om et kendt mærke, men kvaliteten lader ikke til at fejle noget. Pc'en er udstyret med en udmærket 15'' TFT-skærm med en opløsning på 1400x1050 pixels, dvd-drev, Ethernet, modem og FireWire.

Vægten er hele 4,2 kilo, så der er absolut tale om en sværvægter blandt bærbare pc'er. Moka tilhører kategorien desktop replacements, og den står sig bedst ved at blive på skrivebordet og kun blive taget på slæb i yderste nødstilfælde.

Rent hardware-mæssigt minder pc'en en hel del om den 1,7 GHz IBM ThinkPad A31p, som vi testede for nylig. Typen og mængden af hukommelse er den samme, og de to grafikchip er stort set ens. Forskelle i ydelsen skyldes således primært hastigheden på processoren og harddisken.

Varm!

En 2,2 GHz Pentium 4 bruger cirka 55 watt, når bølgerne går højt, mens effekten for en 1,7 GHz Pentium 4-M ikke kommer over 30 watt. Dertil kommer, at Pentium 4-M er udstyret med strømstyringsteknologien SpeedStep. Når en pc med Pentium 4-M kører på batterier, vil frekvensen automatisk falde til 1,2 GHz, hvis der ikke er brug for højere ydelse. Dermed falder det gennemsnitlige strømforbrug til mindre end to watt, og batterilevetiden forlænges.

I en bærbar pc er det dog ikke processoren, der bruger mest strøm. Det er derimod skærmen, der typisk står for en tredjedel af det samlede strømforbrug. Grafikchip, chipsæt, drev og øvrige komponenter tager selvfølgelig også sin del. Man får derfor ikke flere timers ekstra levetid foræret ved at benytte en processor, der er optimeret til mobilt brug, men lidt har jo også ret, når man er på farten.

Ved hjælp af programmet Business Winstone 2001 BatteryMark, der simulerer en normalt arbejdsgang ved den bærbare pc, målte vi batterilevetiden til en time og 40 minutter. Det er såmænd næsten lige så lang tid, som den bærbare pc fra IBM kunne klare, men på maskiner med Pentium 4-M kan man slå SpeedStep-funktionen til og dermed forøge batterilevetiden. Den mulighed har man ikke, når man benytte en processor, der er beregnet til stationære pc'er.

Den store varmeudvikling kræver en effektiv køling. På Moka sidder der tre blæsere i bunden af pc'en sørger for at suge luft ind i maskinen, og den opvarmede luft bliver kastet ud i pc'ens venstre side. Alligevel bliver pc'en meget varm i venstre side, hvor processoren sidder.

Under testen var pc'en placeret på et plant underlag, hvor et sæt fødder sørger for, at der er luft under maskinen, og den derfor kan komme af med varmen. Værre er det, hvis man sidder med pc'en på skødet. I dette tilfælde kan man nemt komme til at lukke for ventilationen, og især venstre lår bliver rigtig dejligt varmt.

Man behøver dog ikke at være specielt nervøs for, at processoren brænder sammen. Pentium 4 er nemlig udstyret med en sikring mod overophedning. Når processoren bliver for varm, holder den simpelthen en pause på et par mikrosekunder, så den kan køle af igen. Det betyder også, at hvis kølingen ikke er god nok, falder pc'ens ydelse drastisk. Man kan komme ud for, at en 2,2 GHz Pentium 4 opfører sig, som om frekvensen kun var den halve. Teknologien kaldes clock throttling eller modulation, og den er beskrevet i Intels Thermal Design Guidelines.

Der er selvfølgelig større risiko for overophedning med deraf følgende clock throttling, når der benyttes en strømkrævende desktop-processor frem for en mobil processor i den bærbare pc. Det skal dog siges, at vi ikke oplevede problemer med den testede pc, hvor kølesystemet lader til at være skruet fornuftigt sammen.

Ikke superhurtig

Man skulle tro, at en bærbar med en 2,2 GHz Pentium 4-processor nemt kan slå en tilsvarende bærbar med en 1,7 GHz Pentium 4-M. Testen viser, at det ikke nødvendigvis er tilfældet. Vi testede maskinens ydelse under Windows XP, og i benchmark-programmet Content Creation Winstone 2002, som giver et mål for ydelsen ved afvikling af krævende multimedie-programmer, fik pc'en 26,3 point. Til sammenligning opnåede ThinkPad A31p 26,2 point.

Det gik lidt bedre i grafiktesten, hvor harddiskens ydelse ikke spiller ind. Forspringet til den bærbare pc med 2,2 GHz Pentium 4 holder sig dog under seks procent på trods af, at processorens frekvens er knap 30 procent større. Vi fik 4.652 point i 3DMark2001 SE og 103,7 billeder i sekundet i Quake III Arena demo001 i højeste kvalitet med en opløsning på 1024x768x32. I grafikydelse kunne Moka-pc'en ikke slå den Dell Inspiron 8200 med GeForce4 440 Go, som vi testede for nylig.

En pc med en 2,2 GHz Pentium 4 er altså ikke nødvendigvis meget hurtigere end en pc med 1,7 GHz Pentium 4-M, og det kan skyldes den føromtalte clock throttling. Til gengæld er den billigere. Hvis man kigger på de officielle priser fra Intel, sparer man 85 dollar ved at købe en 2,2 GHz Pentium 4 frem for en 1,7 GHz Pentium 4-M. Det er først og fremmest dette faktum, der har fået visse producenter til at anvende desktop-processorer i bærbare pc'er.

Intel har lyttet til producenternes klager over de høje priser på Pentium 4-M, og konsekvensen bliver et massivt prisfald på de mobile processorer. Den 26. maj bliver priserne halveret. Samtidig falder priserne på Pentium 4 til stationære pc'er dog også, så Pentium 4-M vil stadig være noget dyrere end desktop-processorerne.

Omkring den testede computer kan siges, at der er tale om en kraftig bærbar pc, der er nem at flytte, når man for eksempel skal i sommerhuset, men som er for stor at slæbe rundt på til dagligt. Strømforbruget er højt, og varmeudviklingen er stor, men så længe man ikke spærre for ventilationen, fungerer pc'en som den skal. Prisen på 23.785 kroner med moms, men uden styresystem eller anden software, er ganske rimelig for en slæbbar pc, der mageligt kan erstatte den stationære kasse, de fleste har stående derhjemme.

Vi har lånt den bærbare pc af Unicomputer, der kalder modellen for Uni 5620.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere