Bluetooth i det hele

Stadig flere enheder bliver udstyret med den trådløse Bluetooth-teknologi. Bluetooth erstatter de kabler, man ellers bruger for at få enhederne til at kommunikere. I øjeblikket er den største hindring for udbredelsen af standarden, at teknologien er alt for svær at bruge. Producenterne arbejder på højtryk for at gøre det nemmere at bruge Bluetooth.

Bluetooth i det hele

Bluetooth vil utvivlsomt blive en udbredt standard for trådløse forbindelser over forholdsvis korte afstande. I første omgang ser man teknologien implementeret i mobiltelefoner og bærbare pc'er, men lommecomputere, printere, mus, tastaturer og alverdens andre elektroniske enheder vil også komme til at understøtte Bluetooth i den nærmeste fremtid.

Man vil snart finde Bluetooth integreret på bundkort i almindelige pc'er, i kameraer og i mobile harddiske. Faktisk er det kun fantasien, der sætter grænser. Vi har oplevet Bluetooth i en kaffekande, og Toshiba har såmænd forsøgt sig med at proppe teknologien i hårde hvidevarer som vaskemaskiner, køleskab og mikrobølgeovne.

Med Bluetooth kan man typisk overføre data med en hastighed på op til en megabit i sekundet over afstande, der ikke overstiger 10 meter. Man kan betragte Bluetooth som en erstatning for en række af de kabler, man ellers ville benytte til at forbinde enhederne. Dog skal Bluetooth ikke erstatte netværkskablet, for det klarer en anden af de trådløse standarder, nemlig IEEE 802.11b, meget bedre. Med IEEE 802.11b får man større rækkevidde og båndbredde, men også højere pris og strømforbrug.

Der har været sagt og skrevet meget sludder om Bluetooth som konkurrent til trådløse netværk efter 802.11x-standarderne, men sandheden er, at det er komplementære teknologier med hvert sit virkefelt.

Det største problem for Bluetooth er således ikke konkurrencen fra andre teknologier, men derimod brugervenligheden, eller rettere manglen på samme.

Ikke problemfrit

Hvis Bluetooth skal blive en succes, er en større brugervenlighed en nødvendighed. Selvfølgelig skal prisen også være rimelig, og så skal kompatibiliteten mellem forskellige Bluetooth-enheder være i orden.

Brugerne skal se en mening med at erstatte kablerne med den trådløse radioforbindelse, og Bluetooth skal således være lettere at bruge end kabler. Det gælder særligt opsætningen, hvor der ofte er problemer. De Bluetooth-enheder, vi har testet her på redaktionen, har ikke just været nemme at få til at fungere tilfredsstillende.

Problemerne viser sig først og fremmest i forbindelse med etablering af kontakt mellem to enheder, der ikke har kommunikeret før. For at få Bluetooth-enheder til at tale sammen skal man i dag igennem en opslidende række af valg på enhederne.

Først skal enhederne sættes til at finde hinanden, så skal man indtaste pin-koder for at højne sikkerheden, så skal man finde ud af, hvad den ene enhed kan bruge den anden til, og bede om at få adgang til denne service. Når man endelig tror, der er hul igennem, viser det sig ikke altid at være tilfældet alligevel. Så svært må det ikke være.

Der er primært tale om et software-problem, og det problem skal løses af producenterne hurtigst muligt. Det skal helst være sådan, at lommecomputeren af sig selv tilbyde at synkronisere med pc'en, så snart den kommer i nærheden.

Når den bærbare pc opdager en mobiltelefon, skal brugeren spørges, om telefonen skal anvendes til etablering af en internet-forbindelse. Et enkelt klik på "Ja" skal være nok til at komme i gang. Printeren skal tilbyde at udskrive billeder fra kameraet, uden at man som bruger skal kæmpe sig igennem et hav af menuer.

I en del enheder, nemlig visse lommecomputere og pc'er, kan Microsoft vise sig at give en hjælpende hånd. Bluetooth understøttes nemlig af Windows CE.Net, og med en opdateringen bliver Bluetooth-understøttelsen også en del af Windows XP. Det skulle gerne gøre det noget nemmere at benytte pc'ens Bluetooth-teknologi til noget fornuftigt.

I forbindelse med Windows XP's Bluetooth-understøttelsen har Microsoft i øvrigt meldt ud, at firmaet vil lancere et USB Bluetooth-modul sammen med mus og tastaturer med Bluetooth i løbet af årets anden halvdel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere