Outsourcing kan koste dyrt i ekstra licenser

Virksomheder kan risikere store ekstraregninger på softwarelicenser, når de vælger at outsource. Nu skal en ny pjece fra Dansk IT hjælpe firmaer med licensforhandlinger.

Når en virksomhed skal outsource, gælder det om at få alle fordelene med.

Men mange virksomheder bliver overraskede over, at softwarelicenser ikke nødvendigvis kan bruges, når man vælger at outsource og underleverandører eller afdelinger i andre verdensdele skal bruge ens systemer.

Og det kan komme til at koste mange ekstra penge og dermed undergrave prisfordelen med outsourcing-projektet, fortæller Annette Ramos, medlem af Dansk IT’s fagråd for It og Jura og jurist i KPMG, It-risk Management.

Stor tegnebog skal frem

- Lige så snart man bevæger sig uden for rammerne af licensaftalen, kan man risikere at skulle have den store tegnebog op af lommen, siger Annette Ramos.

Denne situation håber Dansk IT at kunne gøre noget ved med en ny pjece, der kommer på gaden i næste uge med tips til virksomhedernes forhandlinger af softwarelicensaftaler.

- Man skal stille krav som køber. Hvis man ikke gør det, er det jo sælgerne af softwaren, som får lov til at stille betingelserne, som så risikerer at blive indarbejdet som kutyme i branchen, siger Annette Ramos.

Ifølge Dansk IT er det derfor en god ide at forhandle en aftale om brugen af softwaren hjem, allerede når man køber den, hvis man vil sikre sig mod licensproblemer ved en fremtidig outsourcing.

Konflikter løses i stilhed

Fordi it-branchen er forholdsvis ung, er det ifølge Dansk IT stadig kutymer og branchenormer, som styrer.

Manglende lovreguleringer og praksis gør, at konflikter oftest bliver løst i mindelighed på et højt niveau uden for offentligheden.

Ofte forhandler man blot med et dansk datterselskab eller en distributør for den udenlandske producent.

I disse tilfælde er der ofte tale om standardbetingelser, og de kan være svære at ændre, siger Annette L. Ramos.

- Alt er en forhandlingssituation, og der er jo stærke og svage parter i alle forhold. Og som køber står man jo altid stærkest i købssituationen, siger Annette Ramos.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere